Нивото на над половината от най-големите езера в света спада

¼ от населението живее в рамките на басейните на пресъхващи езера
26
Нивото на над половината от най-големите езера в света спада
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над половината от най-големите езера и водоеми в света вече съдържат по-малко вода, отколкото преди три десетилетия, а за това са виновни най-вече затоплянето на климата и потреблението на вода от човека, установиха изследователи.

Езерата и водоемите съхраняват 87% от течната прясна вода на повърхността на Земята. Но ново изследване, използващо спътникови наблюдения заедно с климатични данни и моделиране, показва, че 53% от най-големите езера и резервоари на Земята сега съхраняват значително по-малко вода, отколкото през 1992 г. Общото количество на загубената вода се оценява на 602,3 кубични километра - еквивалентно на обема на езерото Мийд, което е най-големият резервоар в САЩ, предаде БГНЕС.

Само около една четвърт от езерата и водоемите сега съхраняват повече вода, отколкото през 1992 г. Изследователите установяват също, че една четвърт от населението на света живее в рамките на басейните на пресъхващи езера.

Предишни изследвания показват, че с нарастването на последиците от изменението на климата сухите региони стават все по-сухи, а влажните - все по-влажни. Но новото проучване, публикувано на 18 май в списание Science, установи, че езерата пресъхват както във влажните тропици, така и в сухите региони.

"Това предполага, че тенденцията към засушаване в световен мащаб е по-широка, отколкото се смяташе досега", казва пред "Live Science" водещият автор на изследването Фанфанг Яо, изследовател на климата в Университета на Вирджиния.

Яо заяви, че проучването е мотивирано от кризата на Аралско море в Централна Азия, което е било четвъртото по големина езеро в света, преди да започне да пресъхва през 60-те години на миналия век. През 2014 г. НАСА публикува спътникова снимка, на която се вижда, че източната част на южната част на Аралско море е напълно изчезнала.

По-малко вода в езерата означава, че тя е по-малко достъпна за човешка консумация - от напояване и използване в промишлеността до снабдяване с питейна вода за битови нужди - а ниските нива могат да попречат на производството на хидроенергия. Екосистемите на езерата също страдат, като рибните популации и мигриращите птици са изложени на риск, когато водата намалява. А когато солените езера пресъхнат, новооткритото езерно дъно може да се превърне в източник на токсични прахови бури, които разрушават близката почва и причиняват здравословни проблеми.

Изследователите са използвали статистически модел, за да установят основните причини за загубата на вода в езерата и язовирите. Климатичното затопляне и човешкото потребление са основните причини за загубата на вода в езерата, докато седиментацията - натрупването на отпадъци - е най-голямата причина за загубата на вода в резервоарите. "Седиментацията е нещо като пълзящо бедствие, тъй като се случва в продължение на години и десетилетия", казва Яо.

Дали езерата на Земята ще продължат да пресъхват, зависи от сложното взаимодействие на различни фактори. Но това ново изследване може да ни даде известна представа какво може да се случи при различни обстоятелства, каза Яо.

Езерата, които са натрупали вода, са разположени предимно в региони с ниско население, като северните Големи равнини в Северна Америка, и изследователите са установили, че натрупаните количества са се дължали главно на увеличените валежи.

Яо заяви, че ако нивото на валежите остане същото, въздействието на затоплянето и потреблението на вода от човека може да стане проблематично. "Ако продължим с обичайната си дейност и източваме водата, за да посрещнем максималните си нужди, ще влошим ситуацията", каза той.

Проучването показва също, че като променим начина, по който консумираме вода, можем да обърнем част от свиването на езерата. Езерото Севан в Армения например е набрало вода, след като през 2000 г. правителството е приело закони за възстановяване на езерото и за пестене на вода. "Ако предприемем малки действия за спасяване на водните басейни, които са силно повлияни от човешката дейност, тези водни басейни могат да бъдат спасени", казва Яо.


26
Още по темата: водаезеро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В еда статия спада в друга потоп оди разбери къде е истината.31491
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Затова ли "природозащитниците" на сороска хранилка цапат водата във фонтаните? Искат да помогнат на пресъхващите езера и тези 1/4 от населенето?
20
0
 
9
 
! Отговори
Дони преди 3 месеца
Логично е там, където живеят npuMaTu да намаляват нивата... Примерът с Аралско море е, обаче, абс. неадекватен. В Узбекистан още го доизточват за нерентабилното производство на памук в пустинни условия. Каракол в Казахстан обратно - набира вода и се разширява.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще видим кое е по ценното - водата или златото...
18
3
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
нивото на океаните се покачва с 5см за 10 години което е много малко, защото в 1 метър има 100 сантиметра което значи, че след 200 години морското равнище ще се е покачило с 1 метър спрямо сега . Човечеството ако не се затрие от ядрени войни до края на века ще е чудо ,та да му мислим за след 200 години и то само тея които са на самото морско равнище
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аралско море изобщо не за пример. АКо има нещо, започнете от Байкал, Ери, Онтарио, Виктория, а не от глупавите проекти на СССР.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Където е текло, пак ще тече! А природните цикли си знаят своя път.
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До АнонимеН не пиши глупости, а питай хората, които живеят на морето и го гледат всеки ден. Където беше преди 30 години нивото, пак е на същото място. Пък БАН да си работи там по космическите полети и ковиваксините и да не се занимава със измерване на неща, които явно не разбира.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не е вярно и това, е повишената консумация на вода води до липсата и, защото водата в природата не се губи. Виновни са правителствата които не инвестират в добива и очаквайки че завинаги тя ще вали от небето
13
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някой измисля водна криза за да гони собствени интересиНякой измисля вредата от въглеродния диоксид за собствени цели.Някой увреждане на озоновият слой за постигане на собствени интересиНякой води кървави войни за постигане на собствени интересиАма тези които изстрелват по 100 000 снаряда и по 1 милион куршума на ден не плащат за вредните емисии които причиняватАма за изненада на всички които ни рекетират озоновата дупка над Антарктида се затвори !!!!
12
2
 
6
 
! Отговори
@ преди 3 месеца
Ако водата спада в 1/2 вината езера, какво става с другата 1/2? Вдига се? Ами защо статията не е, че се вдига в над 1/2 вината, а се говори за спада ; )
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Концентрация на населението! Финансиране на урбанизация! Финансиране на рекреация! И точно сондажите отнемат вода!
10
3
 
9
 
! Отговори
Хванах им цаката преди 3 месеца
Значи почнат ли да усукват, прилеп ухапан от змия болна от грип а змията яла мишка болна от чума и заради това излязал САРС - лъжат! На същият принцип работи и това с климата, кравите пърдели, отделяли со2 и от там се затопляло и ледниците се топели, да ама нивото на Черно море не е мръднало със сантиметър нагоре, даже обратното! Пак лъжи. Значи почнат ли да се обясняват: 1 ви са виновни, 2 то нещо друго става!! Я електрически коли искат да наложат, я да си продават ***.
9
2
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
И ДА НЕ СЕ ВДИГА ОЛЕЛИЯ , ЧЕ НЯМА ВОДА! ЩОТО ЗЕМЯТА Е 71% ПОКРИТА С ВОДА И ВОДАТА НЕ СЕ ГУБИ , ЗАЩОТО ДОРИ ДА СЕ ЗАМЪРСИ ОПРЕДЕЛЕН ИЗТОЧНИК ПАК ЩЕ СЕ ИЗПАРИ ВОДАТА И ПАК ЩЕ СЕ ВЪРНЕ НА ЗЕМЯТА.
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България е на първо място в света по брой на язовири на глава от населението - построени от бай Тошо и запустели от немарливостта на следващите правителства.България има огромно наличие на питейни подземни води, но множество сондажи са изоставени, а съоръженията окрадени и разрушени, а нови сондажи не се правят, в резултат на което българина сега пие промишлени води от няколкото останали язовири.Не се вижда и стратегията за водите в програмата за следващото правителство
7
2
 
13
 
! Отговори
Майстора преди 3 месеца
Помните ли ковид-измамата и всекидневните писания за неописуемите страхотии на Ковид. И после всичко завърши с едно огромно ограбване на десетки милиарди. Е това сега е същото. Всекидневно ще има писания за страхотиите на Климатичните промени. И ще завърши с най-грандиозното ограбване някога, този път за трилиони. И ще влоши значително живота на всички ни. А климата пак ще си се променя и Земята ще се върти. Та, който е обръщал внимание на ковипропагандата, да внимава сега - същото е.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като гледам вецовете източват най-много
5
2
 
14
 
! Отговори
Водолаз преди 3 месеца
Не знам дали се топят ледниците, обаче Черно море не е мръднало ни навътре ни навън не знам какви ледници се топят и климат какво става ...за балъци информация само. Нали Черно море е част от световните водоеми, на принципа на скачени съдове би трябвало ако нивото на световните океани се вдига от ледниците а те от топлината да се топят. То трябва и на черно море да се повишава нивото. А то не е мръднало!!! Само лъжи за климата!!!
4
4
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 месеца
ГОДИШНИТЕ ВАЛЕЖИ СА СЪЩИТЕ МОЖЕ ДА СА ПО НА РЯДКО НО СА ПО СА ПО-СИЛНИ! В ПРИРОДАТА ТОВА КОЕТО СЕ ИЗПАРЯВА ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕ ОБРАТНО ДОЛУ :D ИСТИНАТА Е , ЧЕ НАСЕЛЕНИЕТО ПОТРЕБЯВА В ПЪТИ ПОВЕЧЕ ВОДА ОТКОЛКОТО ПРЕЗ 1992-РА! НИЕ СЕ ФАКТОРА ХОРАТА НИЕ СМЕ ПРОБЛЕМА НИЕ ПОТРЕБЯВАМЕ ПОВЕЧЕ ЗАЩОТО СМЕ ПОВЕЧЕ И ПО ЛАКОМИ ОТ 1992-РА
3
1
 
7
 
! Отговори
Астролог Терапефт преди 3 месеца
Е нали от топлината ледниците се топели и се вдигало нивото на световните океани ;)))