8 пострадали от взрива в Румъния ще се лекуват в Австрия, Германия и Норвегия

Ранените са общо 58
27 авг 2023 23:00, Нели Христова
10
8 пострадали от взрива в Румъния ще се лекуват в Австрия, Германия и Норвегия
Снимка: БГНЕС

Румънският министър на здравеопазването Александру Рафила съобщи, че още осем пациенти, които са били ранени при експлозиите в станцията за втечнен пропан-бутан в Креведия, ще бъдат прехвърлени за лечение в чужбина, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

Рафила уточни, че те ще бъдат изпратени в болници в Австрия, Германия и Норвегия.

"Предстои в рамките на днешния ден и през нощта да бъдат трансферирани още шестима пациенти от болница "Флоряска" и двама пациенти от болница "Багдасар". Дестинацията на тези пациенти ще бъде в Австрия и Германия, а един от тях ще бъде прехвърлен в Норвегия. Ще има най-малко два полета, които да откарат тези пациенти", посочи Рафила.

Той потвърди, че в резултат на събитията в Креведия са настъпили два смъртни случая, включително на жена с изгаряния на над 95 процента от повърхността на тялото.

"Общо 58 пациенти, имахме два смъртни случая, един от тях при пациент с изгаряния на над 95 процента от повърхността на тялото. През нощта и рано сутринта бяха трансферирани двама пациенти в Брюксел и други двама в Милано. За съжаление един от прехвърлените в Милано пациенти е в критично състояние и се полагат усилия за стабилизирането му", заяви здравният министър.

Той уточни, че в болницата за спешна помощ "Флоряска" в Букурещ са настанени 30 пациенти, от които трима цивилни и 27 пожарникари. Петима пациенти са интубирани и поставени на механична вентилация, уточни той. В болницата за спешна помощ "Багдасар Арсени" на настанени 13 пациенти, петима цивилни и осем пожарникари, като там също петима пациенти са интубирани, посочи той.

Рафила уточни, че интубираните и поставени на механична вентилация пациенти отговарят на условията за евентуален трансфер в чужбина.

След трагедията в Креведия, където две експлозии в станция за втечнен пропан-бутан отнеха живота на двама души и раниха 56, Румъния поиска активиране на Механизма за гражданска защита на ЕС, за да може да прехвърли пациенти за лечение в чужбина. До момента страните членки на ЕС, които са предложили помощ в отговор на молбата на Румъния, са Австрия - 3 души, Белгия - 2 души, България - 17 души, Дания - 2, Германия - 14, Италия - 8, Норвегия - един, Швеция - 4 души, съобщава телевизия Диджи 24.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"трансферирани" на български прехвърлени...............ех, журналисти..................
8
0
 
3
 
! Отговори
Няма да ги преди 7 месеца
Пратят в Панеленото гетоХахах смях знаят за каква изостанала дупка става въпрос
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ами то на американците им екеф като умират европейци да гледаме и нас да не ни споходи подобна трагедия
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това означава, че румънците гледат да окажат възможно най-качествената помощ за потърпевшите, и ги е грижа. Затова ги изпращат в качествени клиники в Европа, а и там ги приемат! Представете си подобен инцидент в България....10 пъти повече смъртни случаи ще има! Здравната ни система няма да иска да плати и стотинка за лечение на пострадалите на запад и ще се опитва да ги излекува в наши клиники, и съответно половината ще умрат.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мнозинството са пострадали по служба. Пълна некомпетентност на хвърлилите ги в експлозията командващи ги кадри. Дано се оправят, но при толкова интубирани, ще има още много жертви
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Имало е взрив. Кой къде кацне - там го лекуват.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Имало е взрив. Кой къде кацне - там го лекуват.
2
5
 
13
 
! Отговори
MNENIE преди 7 месеца
Никой не иска в Българска Болница , дори на смъртен одър ?
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По-далече не можеше ли да ги разкарват, ей го къде е Америка.