Нашествие на дървеници във Франция, затварят училища

Темата дори влезе в дневния ред на френския парламент
4 окт 2023 08:10, Елка Василева
19
Нашествие на дървеници във Франция, затварят училища
Снимка: архив, БГНЕС

От известно време една тема вълнува Франция - дървениците в Париж. Темата достигна и до френския парламент, където във вторник депутати се конкурираха с изказвания по нея и с предложения как да се справи страната, в частност столицата, със ситуацията, пораждаща все по-голямо безпокойство у французите, предаде Франс прес.

Лидерът на парламентарната група на партията на президента Еманюел Макрон "Възраждане" Силвен Маяр заговори за бич и заяви, че управляващите са решили да превърнат темата в приоритетна. Подготвя се законопроект, който ще позволи да се признае, че става дума за проблем, касаещ общественото здраве, обяви той.

Най-малко две училища във Франция са затворени, за да бъдат дезинфекцирани след нашествие на дървеници. И двете са в югоизточната част на страната - в Марсилия и Вилфранш сюр Саон.

Дървениците изчезнаха от ежедневието през 50-те години на миналия век, отбелязва АФП. От тридесетина години обаче те се завърнаха в много развити страни. Сред факторите за разпространението им са тенденциите в потреблението, насърчаващи купуването на стоки втора употреба, както и нарастващата устойчивост на насекомите към на инсектицидите.

Министърът на здравеопазването на Франция Орелиен Русо заяви, че е истински ад, когато човек има дървеници в дома си. Проблемът обаче не е мотив за всеобща паника, допълни в същото време той.

Депутатите от радикалната левица "Непокорна Франция" представиха предложение за резолюция, призоваваща за национален план за превенция, за спешни средства и за създаване на обществени служби за дезинсекция.

Говорителят на депутатите от Социалистическата партия Артюр Дьолапорт предложи да се включи в задължителните договори за застраховка на жилищата гаранция срещу рисковете, произтичащи от нашествие с дървеници. Той допълни, че много хора отказват да се борят с нашествието на дървеници заради това, че третирането на жилищата излиза скъпо или пък че дезинсекцията не се извършва добре.

Лидерът на депутатите на дясната партия "Републиканците" Оливие Марлекс повтори от своя страна думите на журналиста Паскал Про, според когото проблемът е свързан с приема на мигранти.

Журналистът между впрочем е обект на процедура от френския регулаторен медиен орган заради това, че в ефира на телевизия "Си Нюз" попита дали увеличаването на дървениците би могло да е свързано с имиграцията. Тези негови думи бяха възприети като расистки от няколко политически фигури, посочва АФП.
(БТА, Габриела Големанска)
 


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Честито да и е преди 2 месеца
Така е със законите на Меркел натрапени от зелената партия. Закон за, забележете ЗАЩИТА на домашните животни. Който естествено започва с убиването на уличните кучета. Скопявайки ги всички, някъде 5-6 години изчезват от улицата. След което идват котките. Унищожени по същия начин. След което идват плъховете. Там вече не се церемонят любителите на животинки. Изтравят ги. Само че те се хранят с ***... А отровата за мишки предизвиква диабет 1 а за *** аутизъм. В утробата.
13
0
 
2
 
! Отговори
хе хе хе преди 2 месеца
Значи Франция се е върнала поне 50 години назад. Както и целият Западащ свят, който напоследък запада все по-усилено. С елити, за които приоритет са стоте пола, тъмните гости и разпарчетосването на други държави - толкова. Матрялите - бълхите и дървениците ги яли:)
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мен са ме хапали дървеници в общежитие в студентски град софия, което ползвахме през лятото за престой за състезание в София. Не са бълхи (и те са ме хапали често). Дървениците са по- гадни. Събуждаш се с много сърбящи и големи, червени нахапвания. Цял ден се чешеш и нищо не успокоява сърбежа. Добре че не ги отнесох и в къщи на времето.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те смукаха Нигер и сега дървениците им го връщат.Кръвопийци заслужават точно такива кръвопиещи дървеници.През зимата няма дървеници.Като застудее ще изчезнат от само себе си.Не изддържат на ниска температура.
10
0
 
6
 
! Отговори
Философ преди 2 месеца
Отидам да напиша философски трактат на тема: защо българските журналисти са прости преписвачи и дали изкуственият интелект ще се справи по-добре от тях?
9
0
 
4
 
! Отговори
G преди 2 месеца
А заради мигрантите няма ли и нашествие на блек дикс във Французойсите?
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мръсотията и занемареноста е много.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дали нашествието на дървениците в Париж и във Франция би могло да доведе до отмяна на Олимпийските игри през 2024 г? Или спортистите по цяла нощ ще се чешат като крастави?
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сигурно са кафяви мраморни дървеници, ние тук ги наричаме миризливки.
5
7
 
7
 
! Отговори
VladTepes преди 2 месеца
В Русия дървениците са популярни домашни любимци. Използват се в местата за лишаване от свобода и дисциплинарните арести като помощници във възпитателната работа.
4
11
 
6
 
! Отговори
Баба Радка преди 2 месеца
Да наречеш бълхите - дървеници това е демократично.
3
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Става въпрос за бълхи, не за дървеници. Вие сте просто мало умни журналисти
2
3
 
32
 
! Отговори
Странно преди 2 месеца
Да свържа появата на дървеници с мигрантското нашествие в Европа беше първото нещо, което ми дойде наум още като прочетох заглавието. Обаче в материала по-горе този проблем е поставен на последно място и освен това се съобщава, че във Франция изказването на подобно мнение се санкционира.
1
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Западен просперитет дами и господа.