Новият президент на Сенегал се оказа с две съпруги

Полигамията отдавна е спорен въпрос в африканската държава
2 апр 2024 18:50, Елка Василева
47
Новият президент на Сенегал се оказа с две съпруги
Снимка: архив, БГНЕС

В самия край на кандидатпрезидентската си кампания новоизбраният сенегалски президент Басиру Диомайе Файе се качи на трибуната, като държеше за ръце двете си съпруги – Мари и Абса, нещо, което никога досега не се е случвало в Сенегал, посочва Франс прес.

Аплодиран от хиляди ликуващи поддръжници, кандидатът на опозицията реши да покаже открито, че има повече от една брачна партньорка преди триумфалната му победа на първия тур на изборите с 54,28 процента от гласовете. Полигамията (многобрачие) е традиционна и религиозна практика, здраво вкоренена в сенегалската култура, отбелязва АФП.

Мари Кхоне, първата му съпруга, за която е женен от 15 години и от която има четири деца, е от неговото село. За втората си съпруга, Абса, Файе се жени преди малко повече от година.

Полигамията отдавна е спорен въпрос в Сенегал, където има преобладаващо мюсюлманско население, но публичната поява на Файе, заобиколен от двете си съпруги, отново постави темата в центъра на дебата в медиите, социалните мрежи и сред обикновените хора, предизвиквайки разнопосочни реакции.

 Известната социоложка Фату Соу Сар написа в социалната мрежа "Екс", че "полигамията, моногамията и полиандрията са брачни модели, определени от историята на всеки народ", преди бързо да публикува друго съобщение в същата социална мрежа: "Най-дълбоката ми мисъл е, че Западът няма легитимност да съди нашите култури".

Много жени в Сенегал обаче са против тази практика, която смятат за лицемерна и несправедлива спрямо тях. Комисията на ООН за правата на човека постанови в доклад, публикуван през 2022 г., че полигамията дискриминира жените и трябва да бъде изкоренена, посочва АФП.

Една от водещите  фигури в литературния живот на Сенегал, Мариама Ба, е била остър критик на полигамията още в известния си роман "Едно толкова дълго писмо", публикуван през 1979 г.

В него тя описва болката и самотата на омъжена жена след втория брак на съпруга ѝ с много по-млада жена, и как е принудена да приеме този съюз – трудна ситуация, която преживяват много сенегалски жени.

Според бившата министърка на културата и преподавателка по история Пенда Мбоу новата ситуация в президентския дворец "е напълно безпрецедентна. Досега е имало само една първа дама. Това означава, че целият протокол трябва да бъде преразгледан".

Полигамията е широко разпространена особено в селските райони Сенегал и е възприета от много сенегалци, които обикновено я приемат като начин за разширяване на семейството си. Мюсюлманската религия също така позволява на един мъж да има до четири съпруги, ако разполага със средства за това.

В такива случаи ислямът предвижда редуване на различните съпруги в изпълнението на съпружеските им задължения на равни интервали, които може да варират от два до три дни, отбелязва АФП.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от Свят
Човек е с птичи грип след контакт с крави в Тексас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Да си вземе още две преди 2 седмици
Затова разумно е предвидено правото да има 4 съпруги - две традиционни и две модерни. Когато посещава консервативни страни, в които официалната религия е ислям, ще води със себе си двете традиционни и дори да се случи едната да не се чувства добре, ще си има резервна, да не се явява сам на официални събития. Същото важи и за западните християнски държави - там ще води двете модерни жени и ако едната е неразположена, ще си има още една резервна. Умно е измислено!
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този е на 44 а прилича на 25 най-много. Явно да имаш 2 жени е подмладяващо
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Направо завиждам на жените му . Голям хубавец ,умен и сигурно много надарен.
36
1
 
5
 
! Отговори
ВулеВуКошеАвекМоа преди 2 седмици
А президентът на Франция се оказа с една баба, дето преди това била мъж. Хахаха.
35
0
 
4
 
! Отговори
МанГал преди 2 седмици
Тоя жули две сливи. Сигурно правят групов. В Авропата геяве, лецбойки, ***, там па са таковат кой дето фане. Макрон жули баба си. Няма нормални вече.
34
1
 
3
 
! Отговори
Байхей преди 2 седмици
Дал господ всекиму.
33
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Евала братчет, боцкай
32
2
 
9
 
! Отговори
Влади преди 2 седмици
Че какво, ислямът го позволява. Ами в ЮАР, един от предишните президенти-снежинка също беше многоженец без да е мюсюлманин. Там сега е страшен май.му.нарник.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тия братче колко са назад милите. Все едно са от друга планета. Целия континент. Европа, Азия и Америка пък са другата крайност. Ни едното, ни другото е за хвалене...неам думи. Едните от глад не могат да мислят правилно, другите от преяждане не могат да мислят правилно. Липсва баланс на планетата. И човечност!
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Скандално! За Сенегал и Африка...сега ако и каже от трибуната, че е ял свинско и не чете библията вечер преди лягане в леглото, цяла Африка ще остане безсънна и скандализирана. Ако пък каже, че си е легнал с мъж ще бъдем свидетели на 1-вата африканска война с милиони жертви.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ами парапетите виновни
28
2
 
6
 
! Отговори
джони синс преди 2 седмици
Евала, всяка вечер тройка
27
1
 
2
 
! Отговори
хюго капет преди 2 седмици
Завалията
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И какво от това ,ако имаше съпруг днесбг щеше да е във възторг, важното е ,че изгони французите от държавата си това е болката.
25
2
 
5
 
! Отговори
Разни традиции преди 2 седмици
До Анонимен 10 - Полиандрия е, когато една жена има няколко съпрузи едновременно. Това се среща в някои райони на света, в които родителите нямат възможност да платят откуп за толкова снахи, колкото синове имат. Затова взимат едно момиче, което служи за жена на всички братя и обикновено не се знае кой от тях на кое от нейните деца е баща.
24
2
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 2 седмици
В районите, в които има ислямска полигамия, обикновено никой не пита момичето, когато му уреждат брак. В деня на самата сватба формално трябва да каже "Да", когато я питат дали иска да се омъжи за този човек, когото може и да не е виждала изобщо. Допустимо е да каже "Да" пред двама свидетели, докато седи в отделна стая заедно с другите жени. След това оформят документ, според който бракът е вече сключен. Едва тогава тя идва в залата, където се намира младоженикът и за първи път вижда съпруга си
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тъмнозелен нямаше ли?
22
2
 
5
 
! Отговори
Има някои предимства преди 2 седмици
Втората е модерно маце, нейният физически външен вид и облеклото й са съобразени с критериите на съвременния западен свят за хубост и елегантност. Първата му съпруга, която е родила четирите му деца е с ислямска забрадка и хубостта й е по-близка до консервативните мюсюлмански критерии. Ако е гъвкав, новият сенегалски президент ще води нея, когато посещава мюсюлмански държави, а другата ще го придружава, когато пътува до Европа и Северна Америка.
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами затова такива трябва да си седят в техния свят, не да прииждат в Европа. Те са с много различно мислене и манталитет.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво ще вечеряте