Не се сърдете на ядосания шеф – може би го боли зъб?

Психолози съветват как да се защитим от чуждата раздразнителност
Обновена: 17 ное 2011 16:15 | 17 ное 2011 16:13,
18
Не се сърдете на ядосания шеф – може би го боли зъб?
Снимка: Reuters

Обидно и непоносимо е да чувстваме понякога върху себе си отрицателните емоции на пътуващия с нас човек в метрото или да станем обект на гнева на шефа, или всеки ден да усещаме сякаш безпричинната злост на колеги. Настроението ни веднага посърва, всичко ни пада от ръцете, някои дори могат да заседнат в дълбок стрес. Какво да правим?

"За да преодолеем тревогата, възникваща при общуване с човек, който сипе "огън и жупел" срещу нас, трябва да превключим фокуса на чуждата агресия върху нещо неутрално – съветва Филип Зимбардо, социален психолог, професор в Станфордския университет в САЩ. – Например трябва да си кажем, че човекът не се ядосва на нас лично, а заради нещо друго – за това, че се е скарал с жена си или защото го боли зъб, да не възприемаме негативните му емоции за собствена сметка".

На пръв поглед изглежда, че начинът да отклоним гнева на друг човек от себе си е слабо убедителен. Но той има строго психологическо и неврофизиологическо обоснование, съобщава science.compulenta.ru.

Психолозите от Станфордския университет провели експеримент с намерението да проверят наистина ли преставаме да се тревожим в отговор на чуждата агресия, ако си съчиняваме за нея фантастичен "гръмоотвод". В серия опити Йенс Блехърт и неговите колеги показвали на доброволци няколко изображения на лица, изразяващи различни емоции. Доброволците били инструктирани в случай на среща с "лош човек": ако видят негативна емоции, то да я пренесат върху нещо друго и да си кажат, че негативът не се отнася за тях.

В този случай, ако така подготвените хора втори път видят лице, изразяващо негативни емоции, техните собствени преживявания вече са значително по-слаби. Ако отначало те просто изпитват някаква реакция в отговор на "злото лице" и не се опитват да я насочат настрани, то и при втората среща изпитват тревога в същата степен. При отвеждане на чуждата агресия от себе си мозъкът преоценява изображението и следващия път безпокойството от срещата с познатата негативна емоция изчезва.

Изследователите сравняват това с два срещащи се потока: първоначалният емоционален отговор идва от задните отдели на мозъка към челните, а преоценяващият импулс – в обратна посока, гасейки тревогата и безпокойството. Именно по този начин според учените се променя електрическата активност на мозъка: срещнатият поток импулси подава сигнали, съответстващи на негативните емоции.

Ако човек е трениран да превключи чуждата агресия срещу себе си върху нещо друго, то при сблъсък с чуждия негативизъм мозъкът ще оценява събеседника адекватно, бързо и ефективно и ще погаси тревогата от чуждия гняв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
6
 
! Отговори
aнonиmi преди 12 години
Дреме ми на нрава, че бил в лошо настроение и го боляло зъба,а тези къде ги боли главата и той им разваля насторението, вследствие неговия негативизиъм.
16
0
 
6
 
! Отговори
anonim преди 12 години
Болело го зъба, тези къде ги боли ***, какво да кажат.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По-добре нова работа, отколкото ежедневно колегите ти и шефа да сипят негативни емоции, спрямо теб. В какво ще се превърнеш, след време? Не си длъжен да търпиш подобно отношение. Всеки си има проблеми, но не е нужно да бълваш негативизъм, спрямо околните, които с нищо не са ти виновни. Негативните емоции, разболяват и най- здравия човек! Как се работи в подобна среда и със отрицателно заредени хора? Отвратително в пълния смисъл на думата, никой не заслужава подобно нещо.
14
2
 
1
 
! Отговори
до 8 ако му хакнеш е преди 12 години
като му хакнеш главата ще ти е последното действие и ще останеш без работа! или си *** или смел само тук обаче!май психолозите са прави а ти ще останеш безработен! хакни жена си вместо него!!!
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на мен геми пука, да живеят ЗЪБОЛЕКАРИТЕ........
12
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Номер 6 е прав.Злобарите обикновено се си намислили нещо твое да присвоят.На мен ми се е случвало, и за жалост не съм разбирала правилно поведението им, докато не ми го отнемат.Не ми е ясно за какво ще им послужи нещо мое, което не знаят дори как да го употребят.Или простичкото:" Не искам на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле. "
11
2
 
9
 
! Отговори
пръдливо джудже преди 12 години
боли ме фара че шефа го боли зъб
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пълни глупости. Независимо по каква прична, обиден е самият факт, че си позволява такова отношение. Всеки си има свои проблеми и сега какво, да мислим проблемите и на другите ли?
9
2
 
15
 
! Отговори
Ташунко преди 12 години
Мен ме боли оная работа ,че него го били зъб !
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми ако му хакна един в главата? Тогава 100% ще се почувствам по-добре, пък и ония ще кротне... Май ставам за психолог?
7
0
 
15
 
! Отговори
от край време преди 12 години
казвам на близките си хора, че има няколко прости правила, със спазването на които човек се чувства по-добре. И правило No1 е не приемай нищо лично, т.е. лошото отношение на хората в 80% от случаите не е предизвикано от теб. Няма смисъл да се ядосваш и да хабиш излишни нерви, които ще ти трябват за много по-важни неща от кефа на някой си там :)
6
0
 
24
 
! Отговори
Сигурно е полезно, преди 12 години
щом ти дава възможност да прецениш адекватно защо злобее човекът срещу теб. Но винаги трябва да се има едно наум - той може наистина да ненавижда точно теб,при това,без да си му дал повод.Или пък може да желае нещо твое - гаджето ти, служебния ти пост и т.н. - тогава целта на агресията му е да те накара да се махнеш, ако е преценил, че няма нужните качества, за да те измести, като докаже, че е по-достоен. Всички сме се сблъсквали с този тип злобари и е необходимо да можем да се предпазим от тях.
5
3
 
11
 
! Отговори
невидимка преди 12 години
Поредната тъпня
4
2
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
ne zab boli go 6efa vi k-ra za vas
3
0
 
4
 
! Отговори
АБВ преди 12 години
Заглавието сякаш трябва да си поправите.....
2
2
 
38
 
! Отговори
реалист преди 12 години
И мен ко ме боли че него му е криво за нещо или го боли зъб и си го изкарва на мене?? Ми да ходи да си забие тиквата в някой дувар или да се хвърли от някой мост.На мен като ми е криво за нещо да не би да ходя да си го изкарвам на другите я?
1
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
6tom go boli 6te mu go izbiq,da ne har4i pari za zabolekar