Работата: кога трябва да спрем?

И заслужава ли си премията за извънредния труд
Обновена: 24 ное 2011 07:16 | 24 ное 2011 07:16,
37
Работата: кога трябва да спрем?
Снимка: Reuters

Няма началник, чието сърце да не трепне при вида на „нощуващия“ в офиса служител. Но нека не ви успокояват обещанията за премия, защото най-вероятно ще трябва да я похарчите за възстановяването на разклатеното ви здраве.

Офисът е вторият ми дом

Повечето от нас са убедени, че парите никога не са в повече и прекарват свободното си време не за да си  починат, а за да заработят допълнително. Разбира се житийските ситуации са различни, но един ден неизбежно  ще трябва да се разплатим за тях.

Ето какво казва статистиката:

• При над 60 часа работа седмично рискът от производствени и битови травми нараства два пъти.
• Вероятността покрай премията да се сдобиете с хроничен стрес, особено ако работите без отпуска през цялата година, се увеличава със 70%.
• 2% от самоубийствата са предизвикани от т.нар. Синдром на липсата на отпуска.
• 80% от съдебните спорове са точно заради тази премия, която често така и не била изплатена.

Депресията, стресът и повишената тревожност са най-малкото, което заплашва тези, които прекарват извънредни часове в офиса или взимат работа за вкъщи. Като добавим емоционалното отчуждение и опустошеност – вечно работещата и заета майка не е най-добрата майка. А често и не е най-добрата жена. Същото важи и за мъжете. Прекаленият хъс може сериозно да навреди на физическото здраве.

На фона на нарастващата умора неизбежно се понижава имунитета, влошава се състоянието на сърдечната дейност и кръвното налягане, пише ladymail.ru.

Необходимо и достатъчно

Желанието ни да печелим повече е свързано с потребностите ни. И точно тук се коренят всичките ни проблеми. Ние все ще искаме повече и повече. От всички страни ни заливат реклами, които са насочени към примитивните ни човешки инстинкти. Купи си iPhone и ще си готин, вземи си нова кола – и блондинките ще са твои! И така до- безкрай!

В стремежа на човек да се стреми нагоре, няма нищо лошо, но трябва да помним, че потребностите ни може да станат безкрайни. А възможностите ни, както физическите, така и интелектуалните са ограничени. Психологът Олег Витренко съветва да се водим от формулата „необходимо и достатъчно“.

Ако се научим да се придържаме към нея, животът ни ще се оцвети с други цветове. Никакви пари не могат да компенсират разклатеното здрави, стреса и депресията.

Правила за безопасност

Как да се справим, ако все пак извънредният труд е необходим?

1. Ако не виждате бял ден, а в крайна сметка едва свързвате двата края, струва си да се замислите за това как да повишите квалификацията си или да смените работата.
2. Не се преработвайте – дори да сте взели допълнителна работа. Безопасният максимум е 48 часа работна седмица. Всеки час повече сериозно заплашва физическото ви и психическо здраве.
3. Много е важно да сте удовлетворен от размера на възнаграждението си за извънредната работа. Това е задължително условие, към което трябва да се отнесете сериозно.
4. Опитайте да превърнете хобито си в допълнителен доход. Определете кое най-много ви харесва да правите и действайте!
5. Задължително се наспивайте.
6. Ако работите с краен срок, никога не отлагайте до последно.
7. Помнете, че няма как да спечелите всички пари на света. Животът се състои от прости и напълно достъпни удоволствия и всичко най-ценно получаваме напълно безплатно!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: здравеработапремии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
кухненски робот преди 12 години
най е добре е хич да не я почваме....
36
0
 
1
 
! Отговори
Eдин Човек преди 12 години
Най-добре ще е да се заплаща на час, а при незаплащане на труда съответните инспекции да си вършат работата. Че във фирмата в която все още работя е практика да се поемат извънредни смени, които се "компенсират" . Да се вземе отпуска или болничен е трудно понеже, неискат да наемат достатъчно хора и няма кой да покрива работата.За работещ студент като мен условията не ме удовлетворяват и предизвестието ми е факт. Само че търсенето на работа е повече от предлагането, а условията същите.
35
2
 
2
 
! Отговори
немаймуна преди 12 години
34-ти Аз до сега *** освен да си бара пиш..а , да работи нещо не съм видяла. Статията е мн.добра!
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а нека работят здраво маймуните, не се става така лесно човек ...
33
2
 
2
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Кога трябва да спрем? Във всички часове от деня, в които не съм на работа както и всички почивни дни разпускам здраво и въобще не мисля за работа. Раздавам се на 100% на работното си място, но стане ли въпрос за извънреден труд винаги си намирам извинение да не присъствам (стига това да е възможно в дадения случай). Смятам абсолютно всяка секунда почивка за свещена. Щадя се още преди да съм стигнал предела си. Физическото ми и психическо здраве са на първо място за мен.
32
0
 
4
 
! Отговори
до 29 преди 12 години
Друже, сценария винаги е тоя, само се играе от частично нови лица. То е като римейковете на холивудските филми на всеки 10-15 г. Нима мислиш, че така наречената "партийна аристокрация" от недалечното минало е водила скотския живот на народа си? Нима не помниш как като деца около Коледа ни грейваха очите, и започвахме да се лигавим като кучетата на Павлов само при думата "Луканка". Богатите наистина богатеят на чужд гръб, но и еднолично могат да инициират промени и иновации. Труден е баланса.
31
1
 
0
 
! Отговори
AZ преди 12 години
Абе Днес.бг Стига крали статии от нас lady.mail.ru/article/453720
30
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вярно че последните 20 години, група хора забогатяха много, но не е вярно, че масата народ е обеднял в сравнение с последните години на комунизма. Кризата започна именно тези последни години и продължава и до днес.
29
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Господа,последните 20 г. бяха период на бурно забогатяване на някои индивиди.Но, за да забогатеят едни, други трябва да обеднеят. В тава се състои част от диващината на уродливия капитализъм, който днес върлува из страната ни. Колкото по-бързо забогатяваше върхушката, толкова по-скоростно обедняваха и оскотяваха масите! Но колко наброяват тези феодали?Задайте си въпроса: защо МВР се погрижи толкова скоростно да потуши народното вълнение около случая в Катуница? От какво се изплаши върхушката?
28
0
 
9
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Защо се празнуваше 1-ви май - защото бяха извоювани 8-часов работен ден, нормални условия и право на труд, нормално заплащане, нормален живот?! Какво се случи години по-късно? - *Перестройка*!.... Май следва 1-ви май /втори сезон/
27
1
 
11
 
! Отговори
до17 преди 12 години
"А какво да правят тези, които са принудени да полагат извънреден труд без заплащане, тъй като в противен случай остават без работа, а имат 1-2 деца, чакащи храна...."Такива да не взимат кредити и да си потърсят по-нормална работа. Точно заради хора, които се съгласяват да работят извънредно, без да им се плаща, работодателите се научиха на такава практика. Но не всички работодатели са такива. Просто трябва да не се спира да се търси, а не да се примириш и да сведеш глава.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чужда работа не върша ако ще и за милиони
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 21 Как си представяш една 65 годишна детска учителка.Наедряла с годините, трудно подвижна и без зъби.Дай боже всички да стигнем до тази възраст.Или пък миньор.Не може всички да се слагат под един знаменател.Ако човек се чувства работоспособен нека работи, но нека се даде шанс и на тези,които чувстват,че повече нямат сили.Който иска да работи да няма право да получава пенсия.Или едното,или другото.Така мисля,че ще е по-справедливо.
24
1
 
6
 
! Отговори
Пролетар преди 12 години
Колкото по-малко работиме, толкова по-малко пари вкарваме в джобовете на капиталюгите.
23
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей, значи някъде плащат извънредният труд! Какви чудеса има по света1
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-лошото в случая е, че каквито и мерки да се предложат не може реално да има контрол. Нито чек-карти, нито регистрация в електронна система, нито камери могат да гарантират, че служителя няма да бъде експлоатиран. Винаги ще има аргумент "Ами той не се е дерегистрирал, не се е чекирал на излизане, няма го на записа" и след това ще има бърза саморазправа с уволнение. Затова някой някога е направил синдикати, те пък са подкупни и няма кой да контролира тях. 4 часов работен ден с 30мин почивка!
21
12
 
0
 
! Отговори
PENSIONER преди 12 години
PREDLOZHENIETO DA SE UVELICHI S 1 G. PENSIONNATA VAZRAST E DOBRO! NE GO PRIEMAT SAMO MARZALIVTSITE - TAKA GI NAUCHI 'SOTSIALIZMA'...
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
17, нека аз ви отговоря:Обединяваме се и правим революция! Хайде да не е точно от типа на 1917 г., но да речем че можем да "откраднем" някои идеи от там. Така де, да почерпим от ноу-хауто на Ленин.И без това според мен днешните бг-бизнесмени са по-зле и от буржоата, които са имали предвид Маркс и Енгелс, когато са писали манифеста преди 150 г.
19
0
 
5
 
! Отговори
Ceco преди 12 години
Ако не виждате бял ден, а в крайна сметка едва свързвате двата края, струва си да се замислите за това как да повишите квалификацията си или да смените работата.
18
0
 
3
 
! Отговори
mgs преди 12 години
Дори не са западни, а руски:На фона на нарастващата умора неизбежно се понижава имунитета, влошава се състоянието на сърдечната дейност и кръвното налягане,така че и тях трябва да ги стигнем, заедно с х-американците