Как да се справиш със завистта

... ако тя гризе душата ти
Обновена: 21 мар 2012 14:32 | 21 мар 2012 14:32,
21
Как да се справиш със завистта
Снимка: sxc.hu

Завистта и депресията често са тясно свързани. И двете може да са продукт на ниско самочувствие и прекалена зависимост от оценката на околните.

Щеше да е страхотно, ако всички родители научат децата си от малки, че са ценни личности без значение дали успяват в някоя дейност или не, за да не изпитват срам и усещане за провал, когато приятелчетата им са по-добри в някой предмет или игра.

За съжаление не много деца са научени да обичат себе си просто ей-така, защото заслужават това по рождение. Когато едно дете порасне в среда, в която постоянно е било сравнявано с връстниците в негов ущърб, то неговото самочувствие е като крехка вейка – и най-лекият ветрец (критика на околните) я огъва и дори може напълно да я прекърши ( момента, в който депресията се появява като резултат от липсата на самоуважение.)

Затова много често се налага да се превъзпитавате, когато пораснете и да се научите на това, което родителите ви не са могли да те научат.

Промяната в мисленето изисква усилия и постоянство, но пък си заслужава, ако накрая можете да дишате спокойно без да се разяждате от завист спрямо околните, а да „имате очи" за собствените си успехи и хубави качества.

Иначе ако трябва цял живот да се съзтезавате за първото място с околните, сте обречени на вечна неудовлетвореност, защото ниското самочувствие е бездънна яма. Така или иначе дори и да успеете да настигнете някого, все ще има други хора, които ще са по-добри от вас в нещо.

Д-р Уейн Дайър е направил система от "правила", за да бъдете отново господари на живота си и да не се оглеждате непрекъснато в паницата на другите.

1. Не слагайте знак за равенство между това как сте изпълнили дадена задача и цената, която имате в собствените си очи. Неуспехът не означава провал на личността, а неосъществена цел на даден етап от живота ви. Може да опитате отново по нов начин или следващия път обстоятелствата да са на ваша страна и да упеете. Но трябва да знаете кога да спрете с опитите, защото щастието ви зависи и от способността да преценявате добре силите си и да не позволите да платите прекалено висока цена за постигането на целта.

2. Не се оставяйте на „любимата" дейност от детството – да се сравнявате с другите хора. Ако се научите да се радвате на чуждите успехи, ще можете да използвате тази положителна енергия да се концентрирате по-добре върху собствените си интереси и цели.

Останалото вижте в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Леле какви сериозни неща се опитват да обяснят на тъпите *** от които 50% са с основно и начално образование и 90% са диви селяци.Мама миа......
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази статия е за 99% от хората, които киснат в тоя сайт
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според мен ключови са първите две изречения - "Завистта и депресията са често тясно свързани.И двете може да са продукт на ниско самочувствие и прекалена зависимост от оценката на околните." Аз съм си аз и съм ценен по свой собствен начин. Щом Бог/Природата си е направил/а труда да ме създаде, значи все пак съм му/й бил нужен за нещо,а това,че другите не могат да оценят достойно тази нужда си е техен проблем.Много важно е да уважаваме другите,но по-важно е да уважаваме себе си.
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да сравняваш двама човека, е като да сравняваш салам и сирене. И двете са понякога хубави, понякога лоши, но винаги несравними.
11
1
 
10
 
! Отговори
Jorkata lesh преди 12 години
Жорка батка, от сутринта обикаляш по днеса с расистки коментари. Тази агресия към хора, които не само не са ти направили нищо ами дори и не познаваш, нали се сещаш че не се събира в тях, а в теб? Съжалявам те брат, честно... Статията е добра, за хората които искат да чуят посланието в нея, които чувстват нещо крайно неестествено в сравняването на едно нещо с друго. За тези, за които сравняването е начин на живот, статията е е скука, тъпня и т.н...
10
8
 
0
 
! Отговори
диди преди 12 години
скука
9
1
 
9
 
! Отговори
нана преди 12 години
за някой хора тази статия би могла да бъде доста полезна
8
0
 
8
 
! Отговори
ace of spades преди 12 години
жорка ми да те кастрираме тогава моето тъпо детенце :)
7
8
 
3
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Такива статии не си заслужава да се четат даже (няма смисъл )
6
1
 
9
 
! Отговори
ХИРУРГА преди 12 години
Жорееее усещаш ли как хлопа ааа !! :)
5
8
 
2
 
! Отговори
kiki преди 12 години
У нас няма по-големи *** от гербаджийте и Боко тиквата. Толкова простотия България не е виждала и по комунистическо време, и след това.
4
21
 
5
 
! Отговори
Жоро-бг преди 12 години
Пълни глупости повечето хора не са ценни а са си най-обикновени ***, няма какво да се лъжем.... Да не говорим в Африка и азия и латинска америка колко *** живеят, бедни, неграмотни, грозни, уродливи, вонящи, какво им е ценното на тези *** !? За съжаление точно тези се плодят най-много !
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Намираш си добър духовник.Обезателно да не е агент на ДС, за щото те всичко "пеят".И желателно да не е от синода на Максим, защото там "чисти" май няма.И се изповядваш.Православието може да излекува от всеки душевен недъг, но трябва вяра и чисто изповедание на вярата, което за жалост в БПЦ липсва.
2
1
 
21
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Ла Рошфуко еказал:"Всички...имаме достатъчно сили у себе си,за да понесем...нещастията на другите." Би могъл да...добави: Но може би...нямаме достатъчно сила,да понесем техните радости." - А.Дюма-син
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е този път няма как да не се съглася с написаното.Няма всезнаещи и всеможещи хора.Нямам амбиции за астронавт от НАСА,защото не ставам, осъзнавам го и това не е повод за ниска самооценка.Най-важното е човек да няма проблеми със собствената си личност.Всеки може да бъде стойностен с хубавите си качества.А завистта убива най-много този, който трови душата си с негативни емоции.Искрената радост от успехите на някого зарежда с полож.енергия.Аз съм си аз и когато пожелая нещо хубаво на някого е искрен