Какво да правите, ако имате тираничен шеф

Ето някои съвети как да оцелеете в такава ситуация
5 апр 2012 07:17,
33
Какво да правите, ако имате тираничен шеф
Снимка: Reuters

Ако имате ужасния късмет да сте попаднали на шеф, който има проблем с контролирането на гнева, ядосва се за най-малкото нещо или изпитва силно негативни чувства точно към вас по неизвестни причини, то това е добра предпоставка да се замислите за нова работа.

Да търпите честите нервни изблици на шефа си може да навреди на здравето ви, защото в такава среда стресът, който изпитвате, се покачва неимоверно много.

Може да си мислите, че ще свикнете с времето и няма да ви прави впечатление, но такава доза непукизъм малко хора могат да проявят. Останалите плащат висока цена за търпението си.

Ето някои съвети как да оцелеете в тази ситуация докато си намерите нова работа:

1. Опитайте се да не приемате думите на шефа си лично. Добрите мениджъри знаят как да изискват или отправят критика по професионален и спокоен начин. Те не бъркат авторитета с тираничното поведение. Не позволявайте неговото/нейното неумение за работа с хора да влияе на вашата самооценка.

2. Често егото на тези, които имат властно поведение всъщност е слабо и те имат крещяща нужда от внимание, уважение и признание, но да прикриват своята неувереност с външна проява на авторитарност. Може да се опитате да разговаряте с шефа си, за да проверите дали има шанс да решите проблема с открит диалог. Започнете с нещо, което да му покаже, че оценявате възможността, която сте получили да работите в неговата/нейната фирма/екип и след това кажете нещо от сорта на:

"За мен е много важна Вашата оценка за работата ми, за да науча как да се справям още по-добре със задачите, но когато някой повишава тон, това ми пречи да се вслушам наистина и да има резултат от обратната връзка, която получавам. Ще подобря качеството си на работа много повече, ако получавам критика със спокоен тон".

Това би дало резултат при някои шефове, които може да осъзнаят грешката си, но при други може да няма никакъв ефект. Вие, обаче, сте длъжни да пробвате да защитите достойнството си и да решите проблема с диалог.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички шефове са гадни и всяка работа е гадна - ама е далеч по-гадно да седиш безработен в къщи без пукната стотинка. Изпитано е!
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А аз нямам такъв проблем. Да не повярваш, ама случих на хора! Казвам хора, защото работя в семейна фирма и съответно всичките са ми шефове. Обаче като ви чета коментарите хем ме напушва смях, хем ми става мъчно като се замисля при какви условия сте принудени да работите. Ужас! Знам какво е, защото в предишната ми работа имахме едно такова чудо... добре, че не ми беше пряк шеф, ама беше началник човешки ресурси, та качествено успяваше да отрови живота на всички! Питайте някой от Кремиквоци. :-))
28
3
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
помага и като му кажеш - шефе, ама аз толкова много те харесвам ти си велики после сядаш и си гледаш кефа
27
0
 
11
 
! Отговори
олеле преди 12 години
и като плюеш в кафето му, преди да му го поднесеш с усмивка, също помага денят ми да е прекрасен. цял ден се хиля
26
1
 
8
 
! Отговори
Идейка преди 12 години
Английска сол в сутрешното кафе на шефа много помага. Ще е мирен поне до края на деня, щото а е викнал, а е оцапал гащите. Пък и ще ви освобождава от присъствието си, защото поне 5 пъти ще си пудри носа :)
25
0
 
16
 
! Отговори
xxl преди 12 години
Ако имам такъв шеф ще ми е ясно, че е парашутист и нищо не е постигнал със знание и можене.Ако ме нагрубява и обижда няма какво да ме спре някоя вечер във входа на жилището му да изяде някой винкел тапициран с нов вестник. Като си има проблем с нервите, хората не са му виновни. В последно време много шефове се изживяват като феодали. И е така щото има кой да им търпи капризите.
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Във БГ , рядко има някой свестен шеф,предвид особеностите на българския характер.Повечето се вземат много насериозно , мислят се за вечни и богоизбрани.Помията е пълна.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пичове, всяка фирма трябва да си наеме шеф *** ако няма наличен. Прави се с цел да има кого да мразят всички и да се обединят. Викат му модерен тийм бийлдинг :)
22
2
 
3
 
! Отговори
sstoianov преди 12 години
Началник ли е -джам да яде и кръв да пикае.Пожелавайте те му САМО голяма заплата да получава и пенсия да не дочака.Поднесете му цветя и си мислете че сте му на погребението ще ви олекне поне за мига
21
0
 
7
 
! Отговори
sstoianov преди 12 години
;много е важно да направите трезва и реална преценка на казусите които сте решили и не са по кефа на шефа.неговите нерви да са вашия коректив.ситуации различни, но вие най -добре познавате отвътре нещата.ако искате да сте плазмодий му угаждайте и на черното викайте бяло,ако ли искате да вършите работа е свършете но не очаквайте да ви похвалят.училище за началници няма.всеки над тебе се правни на такъв и лошото е че някой го е направил.отгледани *** много.
20
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хаха. Какво да правите ли? Биеш му един шамар и напускаш. Няма по-голям шеф от мен.
19
1
 
3
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 12 години
Какво да правите, ако имате тираничен шеф? Пожарникаря ли имате предвид?
18
1
 
18
 
! Отговори
закопайте го преди 12 години
Какво да правите, ако имате тираничен шеф? Застреляйте го и го закопайте!
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ми те всички са такива, особено като дойде време да плащат заплати, чак кудкудякат от бяс, за да не питаме защо са малки заплатите! бившата ми шефка щеше да спечели оскар за имитиране на гняв! иначе 15 е прав, къде да си търси друга работа човек, ако е и на възраст?
16
0
 
6
 
! Отговори
ана преди 12 години
няма оправия
15
0
 
3
 
! Отговори
един преди 12 години
добрече аз нямам такива проблеми
14
0
 
4
 
! Отговори
:) преди 12 години
А с тираничното гадже /съпруг/ какво да правим?
13
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе стига с това ще си намеря друга работа! Ами ако си харесвам работата? Ами ако не е толкова лесно да си намеря друга? И като на следващата работа пак изкараш късмет с някой ***? И тогава какво- пак ще напуснеш ли? И докога така? От личен опит мога да кажа, че където и да съм работил, винаги, ама винаги, се е намирал поне един *** на ръководна позиция. Имам чувството, че тия фирми им облекчават данъците за това че наемат ***...
12
0
 
27
 
! Отговори
с. преди 12 години
Реалността си я правиш ти!Ако се оставяш да те мачкат и си страхлив *** ще живееш зле!Повечето шефове са уникално *** и комплексирани *** и ако усетят,че някой поддава моментално започват да го правят на калинка за да си избиват многобройните комплекси!
11
2
 
17
 
! Отговори
Улавия преди 12 години
Добре давате съвети вие, ама забравяте че "На теория и практика е едно, а в реалността - съвсем друго"