Да открием баланса между семейството и работата

Къде е ключът към успеха?
29 апр 2012 19:03,
11
Да открием баланса между семейството и работата
Снимка: sxc.hu

Наскоро звездата Виктория Бекъм сподели, че иска да пусне собствен лайфсайл сайт, от където да съветва работещите майки как да съчетават отглеждането на деца с успешна кариера. Виктория искала да сподели опита и грешките си с други жени, които отказват да жертват кариерата си, когато имат деца.

По принцип балансът между семейството и професията е нещо доста сложно, особено за жените. Да носиш пари в домакинството, да успяваш да се грижиш за децата и дома си и да ти остава и лично време е почти мисия невъзможна. Различни са факторите и ценностите, които влияят на нашия избор, но каквото й решение да вземем - то ще даде последствия за целия ни живот.

Много са предизвикателствата и дилемите в един брак, така че за откриването на хармонията между професионалния и семейния живот няма универсален подход. Всеки човек има свои собствени предпочитания и нужди.

Много двойки се борят с трудното подреждане на своите приоритети – образование, семейство, кариера, личностно израстване, реализация... Кое е най-важно, питат се те?

Ключът е да се намери балансът. Той може да бъде открит, само ако има разбиране от двете страни и ако двойката взима съвместно решенията в общия си живот.

Много двойки допускат различни „сили" да ги отклонят от приоритетите им, затова е добре да имат ясен план, как да поддържат семейното огнище топло.

В този план трябва да се вземат "големите решения" - избор на кариера и работно място, срокове за появата на децата, разпределяне на ролите и отговорностите в домакинството и т.н. Истинският баланс, колкото и прозаично да звучи, е в седмичното и дневното разпределяне на задачите между двамата партньори, така че никой да не се чувства угнетен.

Според Санди Епщайн от BlueSuitMom.com, добрия баланс се характеризира с:

· Наличието на достатъчно време, и за работа, и за семейството, без изразходване на големи усилия.

· Наличието на достатъчно помощници, които да могат да те отменят в някои извънредни ситуации като болни деца, аварии в дома и др.

· Да си поел правилния път в професионален план и да си доволен от реализацията си.

Първото голямо решение, пред което са изправени много двойки е кога да станат родители. Много от тях са склонни да отлагат появата на децата, но специалистите препоръчват да се изчака не повече от една година, след брака. После идва проблемът как да бъдат съчетани кариерата и грижата за наследниците.

Тук е ключов моментът дали и двамата партньори работят извън дома на пълен работен ден. Ако е така и не успяват да се справят, един от двамата ще трябва да опита да работи почасово или от вкъщи.

Според едно ново проучване, при двама партньори от средната класа, заети на пълен работен ден, и имащи едно-две деца, се забелязва най-голямо желание за успешно балансиране на работата и семейството. При тях има:

· Споделяне на домакинската работа

· Равен принос в грижите за децата

· Съвместно вземане на решенията

Останлото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: баланссемействоработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чужденеца и всички грозни мижитурки могат да вървят на ***.. си в сещате се къде.Личи си колко сте прости и комплексирани щом говорите в множествено число за цяла нация.Около мен не познавам младеж наркоман, престъпник или алкохолик.Вие в чужбина мопже да си имате.Нещастницию, интеренетски плъхове.! Заврете се някъде бе мишоци !Норвегия е прекрасна страна където един с пушка преследва хората хахха
7
3
 
6
 
! Отговори
Точно преди 11 години
Който има възможност да се маха от това тук България,това не е държава!!! И няма да се орпавим поне още 50-60 години сегащните койт управляват са много зле,после ивдат също лошо поколение,а по-следващото е направо трагично
6
5
 
9
 
! Отговори
просто преди 11 години
Извън България.
5
0
 
16
 
! Отговори
До 6 преди 11 години
А бе, като ти се тръсне на главата една свирепа тъща или свекърва, ентусиазирана хем да помага, хем да диктува всичко у дома ти, ще те питам какво предпочиташ - безсънни нощи или проклет бабик, амбициран "да ти създаде баланс" в живота!
4
1
 
11
 
! Отговори
az преди 11 години
мога само да кажа, че балансът се поддържа с много жертви и лишаване от сън (в случаите, когато човек не може да си позволи детегледачки и наоколо няма нито една баба или роднина).
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая не се наяде,пак за пари ламти!
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На чуждо дупе и 100 тояги са малко!
1
2
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
На Виктория и е лесно-пари, бавачки,икономи, да ни питат нас простосмъртните как се справяме!