Причините за детската агресия. Какви са те?

Най-често я отключва липсата на родителско внимание и грижа
3 май 2012 20:43, Мария Дуковска
38
Причините за детската агресия. Какви са те?
Снимка: Reuters

В последните години зачестиха неимоверно случаите на детска агресия, побоища в училищния двор и не само там. Насилието между децата често се оказва водеща новина, но къде се коренят причините за детската агресия, е по-важният въпрос.
 
Липсата на родителско внимание

Дефицитът на родителско внимание към заниманията на детето най-често се оказва причина то да го търси чрез действия, които ще го привлекат на всяка цена. Децата имат нужда да бъдат забелязвани, както и да общуват пълноценно с родителя. Когато това липсва, те всячески търсят контакт с родителя дори и чрез агресивни действия, знаейки, че така ще им бъде обърнато внимание.
 
Семейният модел

На много важна позиция се намира образецът вкъщи. Ако децата често стават свидетели на битови скандали, завършващи с побой, почти сигурно е, че ще копират този модел.
 
Насилие и тормоз над детето

Насилието над деца се инкриминира според българското законодателство, но това не пречи все още много родители да използват боя като възпитателна мярка. Този прийом в отглеждането на децата обаче играе ролята на бумеранг и отключва агресията в тях.

Ако над детето се оказва психически и физически тормоз, това неминуемо рефлектира върху неговите действия. Единичният шамар по лицето понякога може да изиграе същата негативна роля върху детето, както и ако му хвърлите здрав бой, тъй като унижението е същото.

Още интересна информация и полезни съвети може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
4
 
! Отговори
SOmeone преди 11 години
Do 12 .Bravo pi4 tuka si mnogo prav =))) Naskoro izhvurlih monitora prez prozoreca kato mi lagna na C.S 1.6 =)
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ
10
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 11 години
няма контрол пита се в пове4ето слу4аи кадее родителя ако нее на работа то маи е в кра4мата как детето да се гледа без ба6та
9
1
 
7
 
! Отговори
Етиен преди 11 години
казват, че видео игрите правят децата агресивни, а истината е че лагът го прави.
8
3
 
13
 
! Отговори
Чалгата убива преди 11 години
Предния ми коментар, чалгарю, е всъщност цитат от реч на човек за когото ТИ никога не си чувал защото не е мазен *** "певец" на маанета. Проблема е, че почитателите на чалгията имат повече потомство защото музиката им освен съвокупления срещу дребни пари друго не проповядва.
7
3
 
26
 
! Отговори
Чалгата убива преди 11 години
Гледаме да оствим по-добър свят на децата, а не мислим какви деца оставяме на света, май.
6
1
 
24
 
! Отговори
Родителите са виновн преди 11 години
Само вижте майките по площадките какво представляват и какво възпитават. Преди точно един месец до нас направиха нова площадка с люлки и пързалки. Сега половината неща са изкъртени и потрошени и то от деца, които нямат култура на игра и възпитание. Качили се 10 хлапета на една люлка едното си счупи главата, а родителките люпят семки на 500 метра. След 20 минути идва и почва да крещи, че другите са виновни. А по ескалатори и детски градини какви циркове стават си нямате и идея. Все едно е Бейрут
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Такова поколение от глезльовци се задава, че не ми се мисли!
4
0
 
25
 
! Отговори
емо преди 11 години
Най-често я отключва МЕдиите с техните брутални новини и репортажи с който насаждат омраза озлобяват и промиват мозъците на младото поколение.
3
5
 
19
 
! Отговори
бай Петко преди 11 години
Според мен една от главните причини за насилието у децата е да подражават на героите от екшъните по телевизиите. Тази гьобелсова политика е целенасочена за унищожението на България. Не само децата са уязвими от видяното по телевизиите, а и такива с по-лабилна психика и чувство за някакво превъзходство пред по-слабите. Или казано по народному "... дай малко власт на българина и му гледай сеира..." От такива родители е и поведението на децата им. Няма за какво да се чудите.
2
1
 
13
 
! Отговори
Гарфийлд преди 11 години
Дебилни родители, к'ви да са ?
1
0
 
16
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Наслаждавайте се на вкуса на плодовете на вашия цивилизационен избор.