Десетте професии с най-голям процент на депресирани служители

И кое прави тези професии толкова рискови
11 май 2012 11:45,
5
Десетте професии с най-голям процент на депресирани служители
Снимка: sxc.hu

Всяка професия си има плюсове и минуси, привлекателни и непривлекателни аспекти. Но за някои професии е характерно високото ниво на стрес, съответно и на депресия на служителите в тези сфери. Д-р Дебора Ледж, консултант по психично здраве в Бъфало, казва:" Хората с високостресови професии имат по-голям шанс да се справят с него, ако се грижат за себе си и получават помощта, от която се нуждаят."

Ето кои са тези професии според американски статистически данни:

Грижещите се за възрастни и болни хора

Те са начело на класацията, защото близо 11% от хората в тази сфера докладват за голяма степен на депресираност. Хората, които изпълняват тази работа са натоварени с тежки физически задачи и трябва да са заредени с голяма доза търпение, а често не получават благодарност и признание за грижите, които полагат.

Сервитьорите

Често работата им е нископлатена и изтощителна. Според д-р Ледж високото ниво на депресия сред жените сервитьорки (почти 15%) се дължи на грубото отношение на голяма част от клиентите и физическата преумора.

Социалните работници

Не е изненада да открием тази професия сред първите места в списъка. Да се занимаваш с деца, преживели някакъв вид тормоз или семейства на ръба на някаква ужасна криза, е изключително изтощително. Като се добави и бюрокрацията и ангажираността в извънработно време, картината е доста ясна. Когато социалните работници не могат да се отърсят от преживения стрес на работното място, те бързо „прегряват".

Служителите в сферата на здравеопазването

Това включва и лекарите, и медицинските сестри, терапевтите и други професии, в които отговорността за човешки животи е ежедневие, а недоспиването е нещо обичайно. Много от тези служители възприемат света като едно мрачно и тъжно място, заради цялата болка и мъка, на която стават свидетели по цял ден.

Художници, писатели, хора с творчески професии и в сферата на шоубизнеса

Тези професии са свързани с нередовно получаване на доходи, периоди на лиспа на ангажираност редувани с периоди на свръхнатовареност и със социална изолация. Мъжете в тези професии са по-често засегнати от голяма депресия (близо 7%).

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: депресиястреспрофесии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
0
 
! Отговори
SERVITIOROV преди 11 години
AS SAM BACE KELNER 18 GODINI,PIA PI EDIN LITAR RAKIA SLED SMIANA,JENATA KAT NE MI DADE OTIVAM PRI OTEZETO,VAOBSHTE NE MI DREME,NEMA DEPRESIA-SAMO SOFRI,GORAN BREGOVICH I MLADI KOLEJKI
3
0
 
4
 
! Отговори
Альо преди 11 години
Така изглеждат всички депресирани служители...
2
1
 
1
 
! Отговори
do преди 11 години
Познавам няколко такива за които ревеш,че са под голям стрес.Зимат по 10 бона заплати имат безплатни сума ти неща.Всяка година са по луксозни курорти и острови на почивка имат си колите апартаментите - абе всичко и честно да ти кажа ги хич ама хич не ги боли за стреса.Самолетите не са мухи та да летят по произолна траектория а диспечера да го чака смъртна присъда та да му треперят краката ако нещо се преебе.Има микрофони всичко се записва ако има издънка ще е ясно в кой е вината.Стига глупости.
1
2
 
24
 
! Отговори
Куропаткин преди 11 години
Авиодиспечерите от чиито решения зависи живота на няколкостотин души, никак не са под стрес друго е да сервираш сокче на намусени госпожици това му викам аз стрес.