Как да се избегнат възможните проблеми при ръководенето на семеен бизнес

За да не пострадат и бизнесът, и личните отношения между членовете на семейството
Обновена: 28 май 2012 15:19 | 28 май 2012 15:19,
2
Как да се избегнат възможните проблеми при ръководенето на семеен бизнес
Джералд Ронсън и прекрасното му семейство, на което, за щастие, не е шеф. Снимка: Reuters

Да работиш с роднини си има своите предимства, особено за новоосновани компании, които не разполагат с много наличен капитал. Членовете на семейството са тези, които биха работили за бъдещи приходи, вместо да настояват за високи доходи на момента. Но да наемаш на работа членове на семейството си крие своите рискове.

Същата дълбочина на емоцията, когато близки хора споделят успехи и трудности, която би могла да закрепи един семеен бизнес, би могла и да го провали. Ако се подхлъзнат по наклонената плоскост, роднините може вместо да си дават подкрепа в тежки моменти, всъщност да започнат взаимно да се обвиняват и да пренасят лични конфликти в професионалната среда, както и обратното.

Въпросът за това кой да води парада и разликите във възгледите на различните поколения са предизвикателства пред собствениците роднини. С една дума семейният бизнес не е имунизиран срещу борбата за власт и интригите.

Ето няколко стратегии за справяне с възможните спънки при управляването на семеен бизнес:

Създайте политика за наемане на членове на семейството. Трябва да имате черно на бяло какви са критериите, по които се определя дали даден член на семейството е подходящ за дадена позиция и за самия екип.

Създайте семеен съвет. На срещите всеки един дава идеи или споделя притеснения относно бизнеса. Трябва да има правила за провеждане на тези срещи, така че никой да не се чувства изолиран или пренебрегнат.

Успешно планиране. Трябва да имате предварителен план за това кой ще застане на мястото на старши служител или генерален мениджър след пенсионирането му. Ако няма такъв план, може да започне семейна война за власт, която да потопи целия кораб.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
мъжът има винаги пра преди 11 години
От едно списание правят анкета - кой командва в къщи, мъжът или жената? Разпитват една жена: - Кой взима важните решения у вас? - Ами как, мъжът ми... Всичко важно той го решава, аз се занимавам само с дреболиите... - Например? - Ами той решава най-глобалните неща, а аз се занимавам така... с ежедневието, с бита - подробностите, един вид... - По-конкретно? - Ами по-конкретно... Аз например решавам какво ще има за обед, къде да излезем вечерта, каква рокля да си купя, какви тапети да сложим в спалнята, къде да си купим къща, мъжът ми каква работа да си търси... - А какви са важните неща, които той решава? - О, ами нали ви казах - глобалните неща... Дали подкрепяме разширяването на Европейския съюз, дали сме за ядрено разоръжаване и какво да правим с глобалното затопляне..
1
3
 
0
 
! Отговори
мечо пух преди 11 години
И кой този луд, който ще си сложи главата в торбата/ та и на цялото си семейство/ при тази ситуация да започва бизнес в България?