Кои "правила" в службата е по-добре да не спазвате

Понякога си струва да кривнем от установените норми
Обновена: 2 юни 2012 09:25 | 1 юни 2012 21:06,
19
Кои "правила" в службата е по-добре да не спазвате
Снимка: Reuters

Повечето хора си мислят, че знаят ключа към успешната кариера и той се крие в няколко прости правила - да си смирен, да си неуморен, да избягваш лични, емоционални или неудобни теми и винаги да си на разположение на шефа. Да, но експертите твърдят, че не всички от тези „работни максими" си заслужава да бъдат спазвани. Ето и кои от тях е по-добре да нарушите:

1. Не трябва да повдигате емоционални теми

Какво лошо има да бъдете открит с колегите си и да говорите с тях за проблемите си от служебно естество, дори те да са прекалено трудни за споделяне. Да кажем, че с колегата ви имате различни стилове на работа и между вас има сериозно напрежение. От това продуктивността и на двама ви страда. Ето защо е от решаващо значение да се изправите срещу този колега и да го попитате директно какво у вас го разстройва и заедно да помислите как да излезете от ситуацията.

2. Задължително е да се изкачвате по стълбата в йерархията

В нашето общество сякаш има натиск с времето да започнем да печелим повече пари и да имаме все повече отговорности. Но реално не всеки ги иска. Не всеки мечтае за повишение, защото знае, че то може да отнеме част от личното му време и спокойствие. Няма нищо лошо в това да се задоволявате с определен пост и да не държите непременно да израствате в службата. Стига това да ви прави щастливи.

3. Трябва да работите само това, за което сте наети

Вашият шеф почти през цялото време трябва да има поглед върху цялостната картина в офиса и ще ви бъде благодарен, ако понякога го отменяте. От време на време излезте от черупката на своите задължения и обърнете внимание на организацията на фирмата. Така ще можете да оцените работата на колегите си и дори да дадете полезни идеи за оптимизацията на компанията.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
До 14 и 15 преди 11 години
За съжаление, става и така. Лично чух как един мастит професор пред пенсия се хвалеше, че набързо хабилитирал няколко човека, които набързо "спретнали" по една студия. Иначе имали само по няколко статийки. На друго място пък имаше случай, при който баба Яга пречеше на сравнително млад човек да се хабилитира. Той вече беше публикувал няколко монографии. Бабата нямаше толкова. Има и друг вид мръсотии - човекът пише много и качествено. Зависчиите обаче казват: "Да,има количество,няма качество."
10
0
 
3
 
! Отговори
Продължение на 17 преди 11 години
Знам и гаден случай в институт,в който се е пречило на много хора и те напускали.Една се заинатила и натрупала много публикации,но била на длъжност за обикновен висшист.По някаква причина чакала новия закон,за да защити дисертацията си и сега поискала преназначаване на длъжност асистент,новият закон го позволява.Някои подразбрали,че се готви после,след като изтече нужният срок,да кандидатства направо за доцент и веднага подлели вода, като гласували противоречащо на закона допълнително изискване.
9
0
 
2
 
! Отговори
До 9, 10, 14, 15 преди 11 години
И аз знам за такива случаи,но с положителен знак. Шеф на катедра - евалла на него - на своя отговорност преназначи асистент на дръжност главен асистент, макар че законът изисква да се обяви конкурс. Шефът подразбра,че подготвят интрижка - ако се обяви конкурс, да пробутат протеже на някого си, което току що защитило свободна докторантура в секция,където шефка била леля му. Нямало обаче свободна длъжност при нея и хиените веднага решили да й се подмажат, като подлеят вода на своя колега-асистент.
8
0
 
5
 
! Отговори
Чрез коментар 10 преди 11 години
се опитах да обясня,че някои институти и катедри са превърнати в частни феодални владения на отделни лица - толерират деца,внуци,снахи,племенници и метреси на професори.Пречат на останалите.За новия закон дълго се води битка.В него се дава възможност на хора, които изкуствено са били спъвани - ако имат натрупана достатъчно научна продукция,най-после да получат длъжности,каквито заслужават.Но по места веднага намериха цаката - гласуваха собствени допълнителни изисквания в разрез със закона!!!
7
0
 
2
 
! Отговори
Народът ни е казал: преди 11 години
"Царят дава, пъдарят не дава".След 20-годишна агония най-после, през декември 2011 г. приеха новия закон за научните степени/"За академично развитие"/.Понеже и БАН, и ВУЗ-овете бъкат от примери за несправедливости,в този закон се предвижда решение:Искат само 2 год. да си бил на научна длъжност, за да кандидатстваш после за каквато решиш научна степен,вкл. и за професор.И какво стана?Сетиха се за "академичната автономия" и в някои институти гласуваха затормозяващи пречки.Локално променят закона!
6
1
 
4
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
Много точно си описал работното ми място.Дали мислиш, че в България има някде въобще работно място за което да не са характерни нещата за които пишеш.Аз не вярвам.Само веднъж работих при чужденец и там беше друго.
5
0
 
23
 
! Отговори
Обява преди 11 години
Водеща Фирма търси да наеме инженер с десет години стаж по специалността, пълна проектантаска правоспособност, безупречен английски, немски, испански, френски и руски езици, владеене на всички възможни софтуерни продукти, да има личен автомобил, лаптоп, GSM, да може да прави оферти и количествено-стойностни сметки и да договаря с клиентите на Фирмата, да осъществява авторски надзор и консултации. Фирмата предлага възможности за бърз растеж на заплатата до 10% за 10 години.Стартова заплата 400лв.
4
1
 
4
 
! Отговори
Nox преди 11 години
"...Така ще можете да оцените работата на колегите си и дори да дадете полезни идеи за оптимизацията на компанията." Е как да не му строшиш главата на такъв ***!
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най - добре сам да си си шеф.
2
0
 
16
 
! Отговори
Той е преди 11 години
Аз пък, спазих едно мое "правило"! Началникът ми, се опитваше да ме шашка, макар и по регламент! Да, ама не, един ден го придърпах настрана, казах му няколко "сладки" приказки, и всичко се оправи, дори стана любезен! Разбрал съм, че колкото повече отстъпваш, повече ще те мачкат, самият манталитет у нас е такъв!
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредната копи пейст западна статия.Тук сме България и не важат тези съвети.На запад имат един определен стереотип на поведение.Тук след 500 г. ориенталско-мохамеданско робство, 66 г. закъсняла демокрация, 45 г. азиатски комунизъм и 23 г. посткомунистическа мафиотска декорация вече сме много сложни, абсурдни и странни за западняците.Ако искате да напишете статия за България, я напишете вие.Но за жалост българският журналист не пише, не твори.Коментари пишат само жълтите вестници, понякога.