Как да разведрим работната атмосфера

Само работа на работа е противопоказно
2 юли 2012 07:31,
1
Как да разведрим работната атмосфера
Снимка: sxc.hu

Когато големият обем работа среща натоварващите презентации, стресиращите крайни срокове и напрежението от гоненето на резултати, всичко това оказва влияние върху здравето, настроението и нивото на мотивация на служителите в една фирма.

Изключителната концентрация върху служебните задължения по минимум 40 часа седмично създава високи нива на физически и психически стрес и дори експертите днес съветват, че на работното място е добре да се въдвори атмосфера, представляваща здравословна смесица от работен дух и веселие. Добре е за служителите, добре е и за работата, която вършат.

Ето няколко съвета как да разведрите атмосферата в офиса:

Поздравявайте се

Един от най-добрите начини да започнете деня, е да влезете в офиса с усмивка и поздрав на уста за всички. Това зарежда с позитивност останалите и скрепва отношенията в един колектив.

Оценявайте постиженията на колегите

Добрите резултати се награждават често с бонуси към заплатата или похвала от началството, но няма нищо по-радостно от поздравление за добре свършената работа от колегите, с които съвместно сте се стремили към това. Може би групово ръкопляскане в офиса би било малко прекалено, но поздравителна картичка, малка почерпка или поне потупване по рамото и стискане на ръката ще вкарат топлина и смисъл в служебния ден на всеки от нас.

Забавлявайте се с игри

Когато прекарате десетки часове на една задача, мозъкът започва да блокира и продуктивността ви рязко пада. В такива моменти е добре да разсеете мисълта си от това, което правите и да я насочите към нещо леко и неангажиращо. Това ще даде на ума ви време да си почине и освежи и да възобнови загубените части от капацитета си. За целта са подходящи кратки, добре познати на всички игри – кръстословици, не се сърди човече, морски шах, бесеница, дори кратки игрови сесии с карти или на компютъра. Не забравяйте да предупредите обаче шефа за новия си метод за разтоварване, защото той може да разбере тактиката ви по-различен начин.

Хранете се заедно

Хората казват, че е чудесно да споделяш обяда си с второто си семейство – колегите. Дори не е необходимо да напускате офиса, макар и да е препоръчително, като поръчате храна отвън, но се хранете заедно, тъй като това сплотява. Така преживявате не само тежките моменти заедно, но и мигове на удоволствие, а това създава друга, по-здрава атмосфера.

Слушайте музика

Музиката успокоява напрежението от работата и вкарва бодър дух и вълнение в ежедневието ни. Нещо весело и ритмично ще подобри настроението на всички и работата става с песен.

Празнувайте рождените дни

На работа всеки повод за празник и веселба е добре дошъл. Рождените дни са специални и няма нищо по-хубаво от тяхното отбелязване, а в много фирми има политика за събиране на пари за общ подарък или торта, което би трогнало всеки.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-добре се разведрява като не ходиш на работа