Клюките в службата са полезни, трябва да ги насърчаваме

Принуждавали мързеливите да работят
Обновена: 9 дек 2012 12:38 | 9 дек 2012 12:38,
54
Клюките в службата са полезни, трябва да ги насърчаваме
Снимка: архив, Reuters

Клюките в службата трябва да бъдат насърчавани, защото те помагат да се разкриват мързеливците и увеличават ефикасността, съобщи в. "Дейли телеграф", позовавайки се на холандски учени.

Психолози от университета на Амстердам поискаха от 121 души да посочат причините, поради които клюкарстват.

Отговорите на доброволците показват, че 9 от 10 разговора са клюки, но невинаги зложелателни. С клюки колегите се предупреждават за хората, които кръшкат, като понякога само страхът, че ще се разчуе, може да принуди мързеливите да работят.

Учените твърдят, че ползата от "позитивните клюки" е не по-малка от вредата от зложелателните и като се направи разлика между двата вида може "да се минимализират негативните и да се оптимизират положителните последици".

Клюките са възникнали преди хиляди години, твърдят психолозите. Хората са започнали да клюкарстват веднага щом е възникнал говорът, за да противодействат на използвачите, които са искали да ядат месо без да участват в лова.

"Речта дава възможност на членовете на една група да се предупреждават за хората, които не се държат според нейните норми", пишат учените, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: клюки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
el comedante преди 1 година
клюкарството разделя най близките хора и от семейството ! някой неосъзнателно клюкарстват ! те само вредят много по-лошо от други останали неща от живота , Ако човек иска да живее добре да си пази устата от лошо говорене и клюки !
30
0
 
1
 
! Отговори
Човекът Долар преди 11 години
Аз работя на Wall Street и вместо с клюки и интриганство се занимавам с финансови наказателни акции срещу по-слабо образованите в областта на финансите, статистиката и капиталовите пазари.Sent from my iOffice
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изправяш се срещу въпросния човек било то жена, мъж, шеф или подчинен и им казваш право куме в очи - докажи че 1,2,3 или ще те съдя за клевета!
28
1
 
7
 
! Отговори
В нашата фирма преди 11 години
В нашата фирма има една злобна и недо**ана, която само разнася клюки и ходи да се слага на шефа и да му докладва, колко /по-/мързеливи и /по-/некадърни били всички останали от нея.Това поведение на клюкарене не може да се определи като ползотворно.
27
0
 
5
 
! Отговори
До Обществено мнени преди 11 години
До Обществено мнение?Мързеливите които нищо не работят, са най-големите клюкари. Ако не могат да си вдигнат главата от работа, кога ще им остава време да клюкарят.Например най-много клюки се разнасят във времето за пушене /при нас на всеки час/, т. е. през това време не се работи, а се клюкарства.
26
0
 
0
 
! Отговори
от 21 до 23 преди 11 години
"До Анонимен 21 Какъв очакваш да е отговора? Не ходи по тъмни и неохраняеми подлези и места особенно по- късните часове сама. И какво искаш да кажеш с коментара си като е извън темата да не би шефа ти да те е изнасилил? "В смисъл загледах се в част от заглавието "Принуждавали мързеливите да работят ""Принуждават" значи насила. Затова написах "Насила нищо добро не става."Съжалявам ако съм ви засегнал(без -а).И мисля, че изнасилването е най-голямото зло. Все пак си има нещо общо по темата.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
отидох в отдела и им казах да ми дадат една молба, защото напускам. Жената ме пита защо аз й обясних как са ходили да говорят на шефката на моя отдел, че не работя не били доволни от мен. Кои бяха те? Едни мързеливци, които нищо не смееха да пипнат факт, че бях на по-ниска позиция, но не работех за тях, че да се изказват на никому ненужното мнение за моята работа. И така разубедиха ме, останах няколко месеца, но ме преместиха в друг отдел. Не знам какво им бях толкова крива, явно няма да разбера
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На последното ми работно място имах едни колеги, които ходиха и говореха на шефката, че не работя. После тя идваше при мен и ми дигаше страшни скандали- а как гледаше само, с такава злоба, че имаш чувството, че всеки момент ще те хване за врата да те души. А колегите какво правиха седяха острани и гледаха сеир. Не знам какъв човек трябва да си , за да правиш всичко възможно другия да го изгонят. Естествено като всеки чувствителен човек реших, че ще напускам, защото не можах да търпя този тормоз
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Невероятно глупаво заглавие ,а пълнежът е върха на тъпотията.
22
0
 
10
 
! Отговори
Обществено мнение? преди 11 години
Обикновено крадецът най-силно вика "Дръжте крадеца!" Най-мързеливите и некадърните се стремят чрез клюки да злепоставят способните си колеги и да им пречат.Затова мисля, че онези, които са провели изследването, за което се говори в статията, са имали предвид не злонамереното ковладене /това всъщност е клюка/, а общественото мнение, което се създава и в колективите по месторабота.
21
0
 
8
 
! Отговори
Shark до 39 преди 11 години
Да, но разликата между клюкар и интригант е една крачка, даже няма и толкова. Защото една уж невинна клюкичка, ей тъй незлобливо и от любопитство казана може да доведе до огромни неприятности. Така че тръгването по тази плоскост е меко казано опасно занимание, да не говорим колко е долнопробно. Ето затова кадърните, умните и способните не се занимават с клюки, но за съжаление именно те най-много страдат от тях.
20
0
 
5
 
! Отговори
drake преди 11 години
Вредите от клюките са многократно повече от ползите за служителите. Клюките единствено ползват управлението за да държи служителите на нерижка.
19
0
 
9
 
! Отговори
По света може и да преди 11 години
има полза от подобен тип разговори между колеги. На мен обаче са ми известни случаи у нас, когато колеги-клюкари са разбивали семейства, съсипвали са кариерното развитие на някого или просто са го принуждавали да напусне.Работя в научен институт и, за съжаление, виждам как думата на клюкарите понякога натежава повече от решенията на Научния съвет. ДСлучва се също така, по-мързеливите, вместо да прочетат представен за обсъждане текст, да гласуват според това, което са им внушили клюкарите.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има разлика между клюкар и интригант. Клюкарите често са незлобливи и разнасят клюки само заради спорта, както казва един колега - любознателен съм, интересувам се.. затова. Клюкарят го прави за забавление, а интригантът - с подмолна цел.
17
0
 
7
 
! Отговори
Чичо от града преди 11 години
Преди време, като че ли имаше повече коректност. В последната ми фирма сега, всеки клевети всеки яко за всичко, даже с измислици. Шефчето уж не обръща внимание , ама не съвсем.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Некадърният шеф се обгражда със слагачи, по правило клюкари и разчита на тяхната информация, за да знае какво става . По правило такива отдели, фирми, колективи са разделени на групи и работят зле. Не се толерират истинските работещи, те не могат да се самоизтъкват и се лансират наши хора, независимо от често пъти по-лошите им показатели.
15
0
 
22
 
! Отговори
DEVIL-JIN преди 11 години
Заради интриги и клюкарски истории си напуснах последната работа,писна ми от слагачи и ***,за това не ми пишете колко полезни били интригите.
14
0
 
11
 
! Отговори
statkov.nikolay преди 11 години
Клюките са възникнали преди хиляди години, твърдят психолозите. Доносниците са започнали да клюкарстват веднага щом е възникнал говорът.
13
1
 
12
 
! Отговори
Филип 31 преди 11 години
Мразя такива хора, които клюкарстват!...Със сигурност го правят за да се издигнат пред учите на шефа си, а не да насърчат колегата си да работи. С голямо удоволствие бих разбил зъбите на един от тези доносници, няма значение дали е мъж или жена!
12
1
 
7
 
! Отговори
За ЧОВНИКОЛА&#10 преди 11 години
Клюките са възникнали преди хиляди години, твърдят психолозите. Българите са започнали да клюкарстват веднага щом е възникнал говорът.