Трудният разговор майка-син

Как да говорим със сина си в пубертета
11 фев 2013 22:12, Мария Дуковска
17
Трудният разговор майка-син
Снимка: Sxc.hu

Да, става въпрос точно за възрастта на пубертета. Започнат ли да бушуват хормоните стремглаво нагоре-надолу, дребните проблеми от първите дни в детската градина или началните класове в училище ни се струват песен. Синът ви вече е тийнейджър и все по-често проявява неподозирани от вас черти на характера, споровете се нагорещяват и разликата във възрастта ви също започва да си казва думата. Започвате да се съмнявате, че думите ви достигат до съзнанието му изобщо.

Връзката между майка и син е специална и по своему уникална. Емоционалната привързаност между тях се развива и израства особено през периода на пубертета. Това са и годините, в които майката трябва да научи своето пораснало момче как да се отнася с представителките на срещуположния пол. Много деликатна тема, която трудно можете да коментирате с тийнейджър, освен ако не изградите истинско приятелство помежду си.

Ето няколко съвета, които биха ви помогнали в това трудно начинание.

1. Опитайте се да съживите в съзнанието си спомени за времето, когато сте били на възрастта на детето си. Спомнете си как вие сте реагирали в подобна ситуация на тази, която се случва сега между вас и сина ви. Поставете се в ролята на негов приятел-връстник. Това в голяма степен ще ви помогне да разберете позицията му.

2. Дайте на детето си свобода и лично пространство. Без тези две условия бъдещата личност няма да се научи да е самостоятелна и уверена в себе си. Задължително условие е обаче в личното пространство на сина ви да има винаги запазено местенце и за вас самата.

3. Честите и откровени разговори са ключът към изграждането на здрава и пълноценна връзка майка – син. От изключителна важност е да го изслушвате търпеливо. Ако се научите да сте добър слушател с изненада ще откриете колко може да е словоохотливо детето ви. Виждайки, че го слушате внимателно, синът ви ще разбере, че уважавате мнението и мислите му и те са важни за вас.

4. Бъдете винаги готови да отделите от времето си, щом синът ви има нужда от вас. Прекарвайки повече време заедно и правейки неща, с които той обича да се занимава ще създадете още по-голяма близост помежду ви. Опитайте да говорите на „неговия език“ и ще се разбирате „с една дума“. Покажете му, че можете и да се забавлявате заедно – карайте колело, играйте карти или други забавни игри. Идеята е той да ви чувства и да разчита на вас като на приятел.

5. Не пропускайте да се запознаете с приятелите на вашия син. Отнасяйте се добре с тях. Ако те ви харесат, привързаността на сина ви към вас многократно ще се увеличи. За тийнейджърите мнението на приятелите и връстниците им е от първостепенно значение.

6. Никой не е в състояние да помогне на сина ви да научи отговорите на многото въпроси, отнасящи се до отношенията с момичетата по начина, по който вие бихте го направили. Искреното приятелство помежду ви ще направи сина ви по-малко срамежлив, а разговорите по конфузни теми като секса – по-спокойни и естествени.

Още полезни съвети прочетете в Az-jenata.bg


17
Още от
Напиши коментар Коментари
13
0
 
8
 
! Отговори
имигрант преди 4 години
Ако става въпрос конкретно за темата за секса, мога само да кажа че сексът го е имало откакто го има човека, че и преди него.
Проблемът не е в различните поколения. Проблемът се крие първоначално във всички религиозни псевдоморалистични учения, а и този социализъм окончателно ни довърши с псевдоморалните си учения.
По времето на Светата Инквизиция хората дори не са се къпели, защото се е смятало за срамно да видиш собственото си голо тяло (пази Боже, може да се харесаш!).
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а със дъщерите как да си говорим.
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има интернет. Никой не задава вече въпроси.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До hector
и двамата родители са нужни винаги. особено пък ако момчето се окаже гей.
Никой не си избира какви желания да му се появяват в главата. Това не подлежи на съзнателен контрол и просто се случва. И не считам, че прегръдки и целувки биха направили едно момче гей, нито пък считам, че да се окажеш гей е нещо неприемливо и нежелано. (вий за тоя растеж на населението пък сте ми направо смешни!) Нещо повече БАЩАТА ТРЯБВА ДА ПРЕГРЪЩА МОМЧЕТО и да го обича също.
9
16
 
3
 
! Отговори
hector преди 4 години
Majkata ima grijata za dvete deca do 7 g. vuzrast. Sled tova grijata za momchetata e na bashtata.Maikata ima pomoshtna funkcia. Psihologichno trebva da se griji predimno za dushterja si. Protivnot vodi do tejki deformacii na razvitieto na momcheto. Umestno e momchetata da ima t 1 godina voenna slujba. Drugo mnenie samo podriva demografskia progres na Balgaria.
8
3
 
9
 
! Отговори
до Даола преди 4 години
Темата е за родители,а не за безплодни фантазьори представящи се за 65-70 годишни и постващи шуротиите си след полунощ.
7
3
 
11
 
! Отговори
Даола преди 4 години
майка-син
Не живеем в два различни свята, ние живеем тук и сега и можем да се разбираме въпреки разликата във възраста, дори тя да е половин век. Най-младият ми приятел от кавртала е точна 57 години по-млад от мен, но това не пречи да си говорим с часове и да се разхожда с мен.
Така ме разбираше моята баба, която беше един широко скроен човек и даряваше с обич свои и чужди.Има едно правило - никоага не подлагайте на разпит тези младежи, те ще ви кажат това, което сами решат.
6
5
 
12
 
! Отговори
Даола преди 4 години
Най-прекрасната връзка и обич и мекй-син / но също и майка-дъщеря, макар и малко по-различна/.
Имам щастието да съм доверителка и на чужди синове, които в един момент са се почувствали самотни и неразбрани. Наистина се изиска много такт и любов, но пък доверието и приятелството, което се изгражда са прекрасни.
5
4
 
25
 
! Отговори
АШИМ преди 4 години
Не е трудно!Майка ми винаги ме е разбирала дори и да съм крив по някога.Обичам те мамо!!!
4
2
 
26
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 4 години
Силната и...властна майка,изгражда в последствие...мъж под чехъл,защото синът й търси партньорка,по...първообраза на майка си.
3
9
 
9
 
! Отговори
Не ме слушайте преди 4 години
Точка първа и единствена.Разберете че вие и вашият син живеете в дава различни свята и всичките съвети от опита ви преди 35-40г.са толкова нелепи и неадекватни,че ще накарат детето ви рязко да се разграничи от вас.
2
5
 
4
 
! Отговори
:) преди 4 години
На моменти едва издържам т.3 и т.4. Честно ви казвам. Само моят ин ли е толкова досаден или има и други? :D :D :D
1
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбраф пу врами на пубертета само за секс ли трее си хортуват майка и син ?

Идеи за коледен маникюр (галерия)
Идеи за коледен маникюр (галерия)

Идеи за коледен маникюр (галерия)

Кученце от България плени сърцето на Джерард Бътлър
Кученце от България плени сърцето на Джерард Бътлър

Кученце от България плени сърцето на Джерард Бътлър