Уменията, които работодателите ценят най-много в служителите си

Повечето от тях не са описани в личното им CV
27 мар 2013 16:40,
29
Уменията, които работодателите ценят най-много в служителите си
Снимка: sxc.hu

В последно време свободните работни места са все по-малко, а желаещите да ги заемат - все повече. Този факт до голяма степен разглезва работодателите и те искат от своите служителите умения, които не са абсолютно задължителни за един професионалист. Например те искат подчинените им да имат добра и ефективна комуникация, да умеят да комбинират няколко различни дейности из офиса, да имат разнообразни умения и т.н.

Ето и кои са 10-те умения, които работодателите търсят най-много в служителите си в днешния технологично напреднал, но изправен пред икономическа криза свят:

1. Обвързване с фирмата

Сериозният ангажимент към работата и работодателя е нещо, за което съвременните шефове се оглеждат у своите служители.

В несигурната съвременна ситуация служителите все по-рядко се привързват към фирмата и все по-рядко са готови да преследват целите на компанията докрай, когато виждат спънките на кризата. Те често се държат пасивно, сякаш не ги интересува бъдещето на фирмата.

2. Готовност за извънреден труд

Ако искат да спечелят доверието на шефа, служителите трябва да бъдат готови да отидат над и отвъд това, което обикновено се изисква от тях по време на работа. Така те могат да разширят своя набор от умения и да получат нови възможности за професионално израстване.

3. Мултифункционалност

За малките предприятия е особено важно хората не просто да си вършат своята работа, но и да могат да поемат работа на липсващите звена във фирмата. Идеята е, че каквото е необходимо да се направи, трябва да се направи, дори да го няма в длъжностната характеристика на служителя.

4. Позитивна нагласа

Положителна нагласа се свързва с успеха. Работодателите искат да бъдат обградени от позитивни служители, защото усмивката и високият дух са заразни. Скептиците с мрачно настроение са бреме за всеки колектив.

5. Умение за вземане на решения

Всеки един служител трябва да има способността да мисли критично и да взима правилното решение, когато се налага. Съвременните лидери в бизнеса не искат да бдят нон-стоп над своите служители, но често са принудени да го правят, защото нямат доверие на подчинените си, че ще вземат правилните решения, когато са без надзор.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: шефовеработакачества
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
Бъркате, не го ценят, смятат го за задължение, за даденост!!!
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Готовност за извънреден труд.... но без заплащане.
22
0
 
1
 
! Отговори
Човекът Долар преди 11 години
Аз работя на Wall Street и съм матриално обиспичен благодарение на личностните си качества.Sent from my iTriplex
21
0
 
5
 
! Отговори
Блондинка преди 11 години
Нищо де. Вие си ги запишете тези работи, защото като (ако!) стане България бяла държава, много ще са ви от полза!Иначе поздравления за всички, които не работят за шеф и "някоя" фирма. Наистина те са които дърпат напред каруцата, колкото и малък да е бизнесът им.
20
1
 
4
 
! Отговори
лол преди 11 години
Мотото ми на работа беше - Те се правят, че ми плащат, аз се правя, че работя. Между другото винаги съм черпел като напусна работа, а не като започна. Направете си сами сметка.
19
1
 
6
 
! Отговори
аз преди 11 години
Никога не съм имал шеф.Винаги съм работел за себе си.Надявам се докато съм жив да работя само за себе си и семейството си.Не понасям мисълта да работа за когото и да било.
18
1
 
2
 
! Отговори
ХАПЧЕТО преди 11 години
носете си запалка или кибрит/ като ти каже нещо на криво драсни му клечката и го върни в 1-ви клас/ а заплата под 700=1100лв не работете/ но всеки ще каже криза майка / но като работиш пак си беден/ помисли сииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииииии
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много ви бърка в здравето тая сервилност и доносничество, но вие сами си го правите.
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ето и моите изисквания към работодателя:1. Да ми яде х**. Значи това трябва да е някаква шефка, т.е. ще имам шефка, не шеф.2. Гледайте си работата.В предния ми офис *** шеф дава зор по софтуерен проект. Щял да ми праща помощници програмисти. Просто му казах на оперативката, че за едно бебе трябва мъж и жена и 9 месеца. Тоест с повече мъже и жени дали бебето ще се появи за 4 м. и половина?!Проекта свърши последен. Нямам един бъг вече 2 г. и съм забравил... а други бързаци се още чистят...
15
1
 
1
 
! Отговори
работещ преди 11 години
Като ви чета коментарите губя идея защо се аутсорсват IT услуги в България...
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз не виждам тогава защо ми е работодател...
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1. Да се подмазват2. Да топят колеги с повод и без повод3. Да се самогърбят с много работа4. Да се връзват на дългосрочни кухи обещания
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази статия влиза в златния архив на най-*** статии на днес.бг!!!!
11
3
 
38
 
! Отговори
Shark преди 11 години
Кво кво, мултифункционалност ли, извънреден труд ли, а работа за без пари не щат ли тези превдобизнесмени, а? Няма ли кой да ги светне, че в белите страни, които тъкмо те дават за пример, в края на работното време всеки става и си тръгва, няма такова нещо като "извънреден труд. И също такова нещо като "мултифункционалност" няма, всеки си знае работата и толкова. Мултифункционалност, а мултизаплата ще има ли. Нагли ***.
10
1
 
46
 
! Отговори
.!. преди 11 години
1) Минимум 453534 години стаж по специалността2) Поне 3 езика3) По възможност 12 часа дневно (+ събота)4) Компютърен спец5) Черен колан по карате6) Категория Ц7) Да не си взема отпуска8) Заплата да се бави по 2-3 месеца9) Повишение да не се иска10) Ако се отвори дума за смяна на работното място е почва тирада "как може, толкова ви дадохме, толкова инвестирахме във вас, а сега ни изоставяте"п.с. Има и още... няма да ми стигнат символите. Такива хора се търсят, на ниска заплата! Смях!
9
0
 
16
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
За тези пари толкова, за по-хубави пари може и да си помисля. :)
8
0
 
7
 
! Отговори
аС преди 11 години
И всичко това , ако може , с твоята мизерна заплата ....
7
23
 
5
 
! Отговори
Silver преди 11 години
До Анонимен 6Хахахахаха, типичния българин - мързелив, голям разбирач и най-вече нагъл :)Ти си служителя мечта за всяка компания! ЕВАЛА нашия!
6
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1. Обвързване с фирматаМерси, но не съм женен за фирмата и мога да я напусна когато реша.2. Готовност за извънреден трудПлаща ми се за работното време по договор, след работа желая да отделя времето си на семейството, заради което ходя на работа да изкарвам пари.3. МултифункционалностДве дини под една мишница не се носят.4. Позитивна нагласаПозитивното настроение идва с доброто заплащане.5. Умение за вземане на решенияСтига тази "свобода" да не ти коства после глоби.
5
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да допълня колегата от 1:12. Да бачкат като луди13. Да ги ругаят непрекъснато нез причина14. Да не си искат забавените 3 месеца мизерни заплати