Как да потушите конфликтите в офиса

За да успеете като мениджър, трябва да се справяте с конфронтациите
Обновена: 7 май 2013 07:42 | 7 май 2013 07:41,
12
Как да потушите конфликтите в офиса
Снимка: sxc.hu

Ефективното управление на конфликтите е може би най-трудното нещо, което всеки нов мениджър трябва да усвои. Той трябва да може да се намеси и да се справи с конфронтацията между служителите си, а не да се крие от този проблем. Това е едно от големите предизвикателства за високия пост във фирмената йерархия.

Конфликтите могат да възникнат за почти всичко: за заплати, за повишения, за признание, за отговорности и т.н. Много мениджъри се чувстват зле, когато трябва да изглаждат напрежението в компанията и доста от тях биха предпочели да не се намесват „между шамарите", което влошава ситуацията.

Ако и вие заемате мениджърска позиция, добре е да знаете как да действате, когато между подчинените ви възникнат ожесточени спорове.

Ето и няколко съвета по темата:

1. Приемете неизбежното – трябва да се справите с конфликта.

Просто приемете, че това е част от вашата работа. Не си губете времето и енергията да се чувствате зле, заради вашите подчинени, съчувствайки им. Просто им покажете, че вие сте техен ръководител и вашата дума е последна по отношение на спора.

2. Не си затваряйте ушите и очите за конфликтите.

Трудните междуличностни проблеми на работното място няма да изчезнат, ако ги игнорирате, а само ще се влошат и ще ескалират. Ако започнете хронично да подминавате споровете между подчинените си, те ще изгубят уважение към вас и вашето управление.

3. Не се поддавайте на стреса и се дръжте спокойно.

Дори когато сте провокирани от гнева на своите служители, се опитайте да се въздържате от силни емоции и се старайте да бъдете максимално хладнокръвни в реакциите си.

4. Поддържайте морално превъзходство.

Вие сте шеф, а не близък братовчед на служителите си. Затова дори, когато се намесвате в конфликтите им, не го правете „по приятелски", а „по управленски". Вие сте гласът на разума във фирмата. Не отстъпвайте от своето по-високо място в йерархията и преговаряйте с хората си спокойно, но твърдо.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
ХА, ХА преди 10 години
А КОГАТО МЕНИДЖЪРКИТЕ ОТ ОФИСА СЪЗДАВАТ КОНФЛИКТИ ...ТОГАВА КАКВО ТРЯБВА РЕДОВИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ДА НАПРАВЯТ ???
6
1
 
0
 
! Отговори
Вентси преди 10 години
До Анонименпрочети пак коментара и си помисли как се пише, цитирам: "мениджер" ,"инжинерите" и "софтуеъра".Непростимо е да пишеш грешно ако си уважаващ себе си Мениджър !!!!
5
2
 
4
 
! Отговори
Кратос преди 10 години
Единствения начин да избегнете конфликтите на работното място е да не ходите на работа
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При тоя просташки народ, в който се сдавят като кучета по работните си места само щото някой примерно е визуално несимпатичен на друг, на шефа какво друго му остава, освен да зареже преките си задължения в правенето на праи и да се заеме да сдобрява персонала.
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
po komentarite samo nomer 5 ima realno vijdane shto e to manager. drugite ste baq dalech ot istinata... nemoga da razbera zashto vaobshte nqkoi hora trbqva da komentirat na takiva temi sled kato kapka predstava si nqmat za kvo ide rech. ednia mi govori che Managerite trqbvalo taka da napravqt , che ekipa da raboti za tqh - pulni gluposti prostitii ot absoliutno ne opiten chovek. drugia puk mi govori , che shefovete trqbvalo da napravqt neshto ..super glupost pulna prostitia ..nqmate opit deca !
2
1
 
5
 
! Отговори
do 4 преди 10 години
Сложих ти минус заради това "...да РОБОТИ ВМЕСТО НЕГО...". Всеки си има функции в една фирма. Хората не работят ВМЕСТО мениджера. Това са глупости. Мениджера ли е този, който ще седне да сглабя автомобила или да програмира софтуеъра? Не това е работа на инжинерите и програмистите. Мениджера е ръководител, който се грижи за структурата на тийма, отдела, фирмата, в зависимост на какво ниво е мениджер. Той осигурява комуникацията с други отдели, понеже често работнице се дърпат, и т.н.
1
3
 
15
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Е все офиса, та офиса!!!не е само това икономика!!Помолил съм ви преди време най-учтиво да има статии на тема"Арпаджика кога се сади" или "Възможността на млада щница да близни"!Все тия офиси и колежките в офиса!!Престанете бре!!Писна ни вече!!!Защо няма статии и за "Устройство на двигателя на Беларус".Ние ако имаме пари знаем как да сме облечени у "ОФИСА"!!!