Кой и защо заслужава повишение

А вие открихте ли се сред тези примери?
31 май 2013 13:58,
12
Кой и защо заслужава повишение
Снимка: sxc.hu

Колко добре познавате хората, които работят за вас? И оценявате ли правилно тяхната работа?

За съжаление, една от най-големите грешки на шефовете е, че те гледат крайния резултат, а не проследяват пътя до него. Дори когато за някой проект се грижи цял екип, свършената работа по реализирането му никога не е еднакво разпределена между всички хора. А тези, които са вложили повече старание, тайно се надяват то да бъде забелязано и възнаградено.

Мотивацията на служителите е сред най-важните двигатели, за да върви компанията напред. Така че хвърляйте по едно око на персонала си и оценете правилно тези, които се трудят по-усърдно от другите.

А ето и какви качества притежават служителите, заслужаващи повишение:

1. Те се грижат за компанията, сякаш е тяхна.

Нарежданията се изпълняват лесно. В офисите е пълно с „работни пчелички", които си имат задачи със задължения и ги следват сляпо. Те знаят, че имат задачи, но се ограничават само до тях. Най-трудно е да накараш един служител да вложи сърце в работата си и да почувства принадлежност към компанията, в която работи.

2. Тези хора са ценни като бисери и заслужават поощрение.

Те са готови да водят екипа, а не мудно да чакат главният ръководител на екипа да ги води стъпка по стъпка.

Работата в екип е важна и качеството да сътрудничиш на другите - също. Но работата е екип понякога е бавна, неефективна и никой не знае какво точно да прави, позволявайки си да се оправдава с неорганизираността на прекия ръководител на екипа.

Ако имате служители, които са по-решителни и идейни, не ги спирайте, поставяйки ги в подчинена позиция, а им позволете да развият потенциала си, като застанат начело на малък екип в някои от отделите на формата ви. Когато докажат, че стават за лидери, покажете им, че сте го забелязали и оценили!

3. Те дефинират проблемите и намират решението им.

Това качество най-често се дължи на силно развита интуиция или т.нар. „шесто чувство". Тези хора са родени, за да решават проблемите ви. А какво по-хубаво от това?

4. Те ви казват това, което не искате да чувате.

Шефът често се чувства всемогъщ. Понякога се самозабравя и решава, че думата му е закон, дори когато не е прав. Повечето му служители са склонни да си премълчават неща, дори когато виждат, че са в ущърб на компанията. А от това губят всички!

Винаги обаче се намира една група смелчаци, които са готови да поспорят със своя бос и да му отворят очите. Те загърбват страха си от конфронтацията със своя шеф и поставят на дневен ред въпроси, които са от значение за служителите и целия работен процес.

Останалото прочетете в Tiaoloto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
ттт преди 10 години
Тони, не е вярно това, което си написал. Кадърност не се цени. Работоспособност не се цени. Специалистите се избират по критерия, по който се избира куче - вярност. А всеки, който има по-добри качества от шефа си, е изключително вредно и опасно лице и най-малките му грешки се раздуват до небесата.
8
0
 
2
 
! Отговори
съвет: преди 10 години
Забравете за точка 4. Още на др ден ще сте на борсата.
7
2
 
5
 
! Отговори
Тони преди 10 години
Ей чета тези коментари и реших да пиша. Значи 6 години работих като Мениджър Човешки Ресурси в две български фирми и една чужда. Сега имам малък собствен бизнес и се занимавам с други неща. Винаги сме гледали кои хора са активни, амбициозни и активни и такива хора сме повишавали в мениджъри и директори. Иснам да кажа една, работете с желание и сърце и повишението и успаха ще дайдат, ако не в настоящата ви фирма, то в друга. Мислете позитивно и стига с този негативизъм. Евала на статията
6
2
 
10
 
! Отговори
л преди 10 години
Не само в бг фирмите, а и в чуждите фирми това е пълна утопия. Имам опит в две именити международни компании - само конформистите виреят там. Не знам защо ги пишат тия неща само да объркват хората. Откакто свят светува си е било все едно и също - ако нямаш вуйчо владика, тренирай ниски поклони.
5
0
 
5
 
! Отговори
Don преди 10 години
4. Винаги се движат по посока на вятъра и са информирани, кой какво прави по всяко време от трудовият ден. Съответно снасят информацията, както са я украсили в ущърб на тези, които умеят повече от тях. Спазвате ли посочените съвети скоро ще постигнете успехи в доста фирми на българския пазар. Дерзайте!
4
0
 
10
 
! Отговори
Don преди 10 години
Сега да пренесем статията според разбиранията по нашите земи. Повишение и бонус получават следните типове: 1. През целия ден мрънка, колко много работа има и как всичко лежи на неговия гръб, а същото време скатава и това, което трябва да свърши го свършват "работните пчелички ". 2. Постоянно дават неефективни идеи за дадена работа и когато всичко се прецака прехвърлят вината на друг. 3. Бягат от проблеми, защото в главата им е много свободно пространството.
3
0
 
4
 
! Отговори
Ангеларий преди 10 години
Добре, но това на това се гледа като на даденост, а не като на "бисерче" сред пясък. Ако ти идва много работата - ами знаеш ли колко бисерчета чакат да бъдат открити :) Както казва един приятел, проблемът на България е, че има много хора. Половината като емигрират, тъкмо ще има работа за всички останали, че може и вече работодателите да се поконкурират малко за работниците, къде с оферти, къде с придобивки :)
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хм, аз се откривам във всички, но повишение няма. Явно трябва да сменям работата.
1
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жалко, че в БГ тези качества не се ценят, ами направо могат да те изгонят заради тях, камо ли да чакаш бонус.