Честито! Вие имате кадърен шеф

Kомпанията ви ще просперира, а с нея и вие
17 юни 2013 12:43,
0
Честито! Вие имате кадърен шеф
Снимка: outnow.ch

Малко са късметлиите, които могат да се похвалят с добър шеф. Обикновено служителят по-надолу в йерархията инстинктивно винаги намира за какво да „захапе" своя лидер. Но преди да критикуваме другите, трябва да не забравяме, че и ние не сме безгрешни. И когато пред нас има достоен човек, който заслужава уважение, е редно да му го покажем.

Как да разберем дали шефът ни наистина е добър шеф?

На този въпрос отговаря Сидни Финкелщайн, автор на книгата „Защо умните шефове се провалят" и съавтор на „Помисли отново". Сидни обяснява причините един лидер да се провали, но също така дефинира и какви са качествата, които добрият бос притежава.

„Някои неща за лидерството са очевидни. Трябва да умееш да комуникираш успешно, да интегрираш иновациите в управлението си и да проявяваш твърдост. Изисква се много работа и усилия, за да бъдеш добър лидер. И колкото по-нагоре вървиш, толкова повече работа се отваря", казва Финкелщайн, който освен автор е и професор по мениджмънт и декан в бизнес колежа в Дартмут, пред онлайн изданието businessnewsdaily.com.

Ето и кои други качества правят шефът добър ръководител:

Интелектуалната честност

Добрите лидери трябва да умеят да се изправят пред реалността, която съществува около тях, макар да желаят тя да бъде различна.

Те са наясно със себе си

Лидерите трябва да разбират начина, по който взимат решения, да се абстрахират от личните си предпочитания и пристрастия. Всеки от нас харесва конкретни неща и има симпатии към конкретни хора, но това не винаги е добре за екипа и фирмата.

Добрият шеф трябва да разграничава личните си мотиви от професионалните перспективи особено когато взима важни решения.

Отворени към действие и разбиране

Лидерите не просто признават, че светът е различен и че обстановката се е променила. Те не се оставят пасивно на обстоятелствата, а търсят начин да се впишат в тях, да вземат най-доброто от тях и ако могат да ги променят.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: успехшефкачества
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари