Синдромът „шефове гадняри“

Какво да предприемете, за да не се „инфектирате“ от тази отвратителна болест
5 юли 2013 08:16,
4
Синдромът „шефове гадняри“
Снимка: outnow.ch

Не стига, че работният ден е дълъг и изморителен, че има криза и хората се притесняват за работното си място, ами и голяма част от тях живеят в ежедневен стрес, породен от гадните им шефове. Факт е, че много служители са си съвсем нормални и готини, преди да заемат управленска позиция, но след това сякаш се инфектират с някакъв вирус и бързо-бързо развиват синдрома на „шефовете гадняри".

Ако ви предстои повишение и скоро ще заемете по-висок пост, а доскорошните ви колеги ще ви станат подчинени, може би ще искате да се предпазите от развитието на тази „болест". Още щом усетите, че започвате да я развивате в ранен стадий, трябва да вземете мерки. Ето и какви:

1. Обърнете внимание на симптомите!

Ранното откриване на „болестта" е от ключово значение, ако искате да избегнете болезнените ѝ последици. Ако колегите в офиса шепнат зад гърба ви, ако усетите, че губите обратната си връзка с тях, ако видите, че екипът ви таи недоволство и т.н., трябва незабавно да вземете мерки. Може би ще си мислите, че сте си добре и че не вие сте този, който трябва да се промени. И все пак, не е желателно да правите колегите и подчинените си нещастни.

Издайнически симптоми в ранен стадий на синдрома „шеф гадняр" са:

• Не приемате извиненията на подчинените си за забавени крайни срокове.

• Има несъответствия между това, което казвате и това, което всъщност вършите.

• Недостъпен сте за обратна връзка.

• Толерирате някои членове на екипа си пред останалите поради лични симпатии.

• Задавате неясни посоки, цели и очаквания.

• Демонстративно отменяте срещите си с екипа в последната минута.

2. Шеф гадняр в пълен разцвет

Пълният разцвет на този отвратителен синдром се характеризира с честотата на грубо поведение, включително:

• Лицемерие: Лидерите с този синдром често говорят за ценности, идеи, очаквания, култура, фирмени и индивидуални стремежи, но има огромна пропаст между това, което те казват и начина, по който се държат.

• Липса на ясна посока: Лидерите с въпросния синдром са неясни и двусмислени за това, което искат да постигнат, предложенията си за начините как да го постигнат и тяхната визия за нещата в крайния им етап. Тоест, те объркват екипа си, а накрая обвиняват подчинените си за своите собствени грешки.

• Присвояват си успеха на другите: Шефовете гадняри са щастливи да се катерят нахално по гърбовете на своите подчинени, като си присвояват техните добри идеи и постигнатите от тях резултати.

• Изненадват хората и им причиняват стрес: Лидерите с този синдром ползват изненадата като обратна връзка с екипа. Вместо да дадат своите указания и да помагат на служителите си по всякакъв възможен начин, те обичат да изненадват хората си в процеса на работа, за да ги държат нащрек.

• Използват своята позиция, за да контролират и сплашват подчинените си: Шефовете - гадняри искат да се уверят, че хората около тях знаят кой е шефът в отдела/компанията. Те винаги държат да кажат последната дума и да вземат крайното решение.

3. Има надежда и лек за този синдром

Ако сте лидер, който е започнал да страда от този синдром, но искате да се излекувате - има надежда за вас. Първо си признайте, че имате проблем. Това е най-важната първа стъпка за хората, които са забравили предишната си същност.

Как да се излекувате от проблема, вижте в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Темерут преди 10 години
Има една добре известна стара терапия, викат и: "Дървен господ"...
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
шефката във филмат беше ТУРБО МАЗНА КИФЛА...ГАДНИ ШЕФОВЕ
2
0
 
7
 
! Отговори
of преди 10 години
Аз пък си мисля, че хората от този вид първо няма да се поинтересуват изобщо от тази статия, второ "леки съвети" от дървен характер обикновено се прилагат в посока отгоре надолу, а не обратното.....така че остава надеждата да не Ви се случва такъв началник!
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако пък всъщност не искате да се промените може да ви промени екипа ви.С леки съвети от дървен характер нещата бързо ще се променят в посока излекуване :)