Въпросите за интервю, които са незаконни в СAЩ

Те звучат некоректно и не би следвало да им давате отговор
12 ное 2013 21:36, Теодора Драгоева
13
Въпросите за интервю, които са незаконни в СAЩ
Снимка: sxc.hu

Интервюто за работа е мощен фактор в процеса на подбор на служители. По време на него работодателят ще се опита да събере възможно най-много информация за вас и е възможно да се опита да ви подложи на незаконен разпит, с уж прости и невинни въпроси.

Интервюиращият може да използва поведенчески базирани въпроси, които да му помогнат да подбере най-подходящия кандидат. С тях той може да установи дали човекът има поведение, умения и опит, необходими за работата, за която кандидатства.

Въпросите за интервю трябва да осветяват силните и слабите страни на кандидата, но не трябва да навлизат в неговото лично пространство.

Всички въпроси, които разкриват вашата възраст, раса, национална принадлежност, пол, религия, семейно положение и бременност, престой в ареста, здравословно състояние и сексуална ориентация са табу.

В Америка работодателите избягват подобни дискриминационни въпроси, тъй като правата на гражданите са защитени, но у нас могат спокойно да ви зададат някои от тях.

Избягвайте да отговаряте на питания, които не са пряко свързани с конкретни професионални квалификации, а ако бъдете попитани нещо, което ви се стори неуместно, учтиво откажете да дадете отговор.

Вярно е, че така рискувате да не получите работата. Но поне ще запазите достойнството си.

А ето и някои от тези въпроси:

1. Били ли сте арестуван някога?

Работодателят не бива да ви пита подобно нещо. Може да ви попита дали имате присъда за престъпление, но не и дали са ви арестували, задържали и съдили (но оправдали) за нещо.

2. Женен ли сте/омъжена ли сте?

Въпреки че интервюиращият може да зададе този въпрос, за да види колко време ще бъдете в състояние да се ангажирате с работата си, все пак той не е уместен. Семейното положение не трябва да бъде фактор за назначаването (или пък не) на определен служител.

3. Каква религия изповядвате?

Работодателите могат да ви попитат за вашия начин на живот (с идеята да разберат дали той би попречил на работния ви график), но не и да ви разпитват за религиозната ви принадлежност.

4. Имате ли деца и планирате ли бременност?

Незаконно е да се откаже заетост на някого, който има деца или който планира да има такива в близко бъдеще. Ако работодателят иска да разбере дали можете да поемате ангажименти и извън работно време, той трябва да ви зададе следните въпроси: "Имате ли отговорности в личния живот, които могат да ви попречат на специфичните изисквания за работата като ходене в командировки например?"

Още по темата можете да прочетете в сайта на Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Харалампито преди 10 години
Стига с тези глупости. Когато наемеш някого в малка фирма с няколко човека, то е все едно да го приемеш в семейството си. Особено ако живееш в малък град и всички се познавате. Един проблемен служител може да потопи малка фирма - например за някои заболявания нямаш право да го уволниш и така може само да се надяваш да работи. Ако е криминално проявен - там пък да не говорим...
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха-ха, а тука разни "шефчета" те карат да пописваш декларация, че няма да заременяваш в близката година! Не, че подписах, де.
7
0
 
1
 
! Отговори
nn преди 10 години
Винаги си казвам всичко, дори преди да ме попитат - омъжена, майка на две деца, с баба и детегледачка. Никога не оставям несвършена работа. По-добре така, отколкото да ги оставя да гадаят и да ме отпишат по презумпция.
6
3
 
5
 
! Отговори
До 5 преди 10 години
Разликата между работодател и Американското правителство е в това, че те вече знаят отговора! Просто проверяват дали ще отговориш честно! И това не е дискриминация, става въпрос за национална сигурност!
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 2Ами кажи го на американското правителство. При кандидатсване за американски паспорт, въпросът дали си бил арестуван фигурира и не само, ако си бил, трябва да обясниш къде, кога и защо. Пиши като ти отговорят.до авторкатаСтатията е BS.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
У нас измислените работодателчета винаги задават лични въпроси. Супер нагли извикали са,особенно в някоя мижава фирмичка
3
0
 
3
 
! Отговори
преди 10 години
лошото е че могат да проверят
2
3
 
16
 
! Отговори
1 преди 10 години
Нормално е да са незаконни.Честния отговор на въпрос от изброените може да доведе до дискриминация.
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че кой би отговорил честно на тези въпроси и без това? Казваш им каквото искат да чуят и готово.