Грешки в младостта, които могат да ви костват кариерата

Защо 20-те години не са време за отпускане, когато става въпрос за работа
2
Грешки в младостта, които могат да ви костват кариерата
Кадър от филма "Високо напрежение"; Снимка: outnow.ch

Много хора смятат, че 20-те години са периодът, в който човек трябва да се позабавлява, да поскита и постепенно да реши с какво точно иска да се занимава, когато „порасне".

Според една теория на клиничния психолог Мег Джей това е най-безценната декада и отпускането в нея може да завърши зле по отношение на професионалното развитие на човек.

В действителност това е заглавието на новата ѝ книга "The Defining Decade: Why Your Twenties Matter—and How to Make the Most of Them Now" (Защо 20-те години са най-дефиниращата декада и как да извлечете максимума от тях сега). До голяма степен авторката иска да подчертае в книгата си важността на това десетилетие, когато става дума за кариерата на един човек.

Ето и 7 от най-често срещаните митове за 20-те години относно тази тема според д-р Джей:

Мит 1: 20-те не се броят.

Това, че има рецесия и след завършване на университета много млади хора не могат да си намерят работа, е факт, но не означава, че можете да продължавате да живеете на издръжката на родители, баби и дядовци. Това не е време за почивка или тайм-аут. Сега е моментът да направите някои важни ходове в кариерата си. Не отлагайте старта на самостоятелния си живот за 30-те. Тогава вече може да сте създали семейство и ще ви е още по-трудно да се съсредоточите върху кариерата си.

Мит 2: Трябва да откриете перфектната работа и едва тогава да се впуснете да работите.

Твърде много 20-годишни хора си мислят, че трябва да разберат какво точно искат от живота, преди да започнат действително да работят. Вместо това започнете някаква работа, която все пак ще ви осигурява добър доход, ще е близка до специалността ви и в която ще имате потенциал за развитие. Може работата да не е на пълен работен ден, да е почасова или на хонорар, но да ви е интересна. Най-малкото, това за вас ще се превърне в полезен опит, който ще можете да включите в своето CV.

Мит 3: Можете да правите всичко, което си поискате.

Трябва да сте реалисти относно вашите умения и цели. Някои 20-годишни хора смятат, че светът е в краката им и могат да постигнат всичко, което искат. Това разбира се, не е вярно. Всеки човек има неща (мечта, интерес, талант, склонност, умение) които знае за себе си, но забравя или потиска след гимназията. За да се предпазите от затрупването с тези толкова много „потенциални възможности", сетете се за една конкретна и по нея си направете план за бъдещето.

Мит 4: Ако откриете перфектна работа, никога няма да се чувствате претоварени или стресирани.

Неудобната истина за живота е следната - работата си е работа, дори ако ви е интересна, вълнуваща и забавна. Много хора смятат, че като превърнат своята страст в професия, никога няма да са приковани към бюрото по 8 часа на ден. Да, има работни места, които са по-мобилни, които са свързани с пътувания и командировки и т.н., но и те в един момент дотягат на човек. Затова не робувайте на идеята за „идеалната работа". Всички работни места изискват труд, отговорност, знания, умения, а често носят нерви, умора и скука.

Още по темата можете да прочетете в сайта на Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари