Как да научим детето си да дава?

От вас зависи дали ще отгледате малък егоист
14 дек 2013 22:05, Мария Дуковска
19
Как да научим детето си да дава?
Снимка: Sxc.hu

В света на децата съобразяването с другите, толерантността и споделянето са все още неизградени ценности, които родителите трябва от най-ранна възраст да възпитат у малките си наследници.

Изрази като „Искам това“, „Мое си е“ и „Дай си ми мечето“ са напълно нормални за подрастващите. При децата чувството на егоизъм е засилено, по простата причина, че първичното желание на човек да постави себе си на първо място при тях все още е водещо.
 
С напредване на възрастта обществото, родителското възпитание и опитът култивират у децата усещането за толерантност. Но докато дойде този момент има няколко неща, които майките трябва да знаят, за да могат да се справят с егоистичното държание, когато то ескалира.
 
Обърнете внимание как вашето дете разбира концепцията за даването и споделянето. В никакъв случай не го правете със заплашителен или заповеднически тон. Като добър начин да покажете на детето, че даването не означава задължително лишаване от нещо свое, е да му дадете да раздаде на всички вкъщи по една бисквитка, включително и на себе си. Това е добър способ за преподаване на понятието „даване“. Следват примери за това кое може да даваме и кое не, например – ценните вещи.
 
Накарайте детето ви да направи три списъка за подаръци всеки път, когато има повод. Единият да включва подаръци за детето, вторият да се отнася за членовете на семейството, а третият – за някое съседско семейство, например. На рождения ден на детето му обяснете колко е важно да се лиши от някой от подаръците си в полза на благотворителна кампания за бедни деца.
 
Обяснете на детето колко време в месеца и какъв бюджет отделяте за благотворителност. Разяснете му и какво всъщност представлява доброволното даряване. Заведете го в събота да помогне заедно с вас при раздаването на храна на бедните в приют за бездомни, например. Давайте му още лични примери като почиствате площадката, на която децата играят през уикенда.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
asd преди 10 години
Ако се концентрираме на заглавието.... Какво точно трябва да дава детето? Ако е девойка?
15
2
 
5
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Защо товва не го знаеха някога родителите на българските политици че да ги бяха научили .
14
7
 
8
 
! Отговори
Жалко преди 10 години
Жалко, че България не е такава каквато беше едно време... жалко, че докъто преди нашите деди са се борили с цената да ги предадат на смърт за бългърските Еврей да ги защитават и укриват и да им дадат подслон... в името на вярата си в Бога. Сега гониме с омраза и гняв другите чужденци които искат да избягат от войната. Това са две противоположностти за сажеление. Къде отидоха християнските ценности? Къде отиде страха от Бога... събудете се българи!
13
8
 
4
 
! Отговори
5ко преди 10 години
нннндзък! Не познахте! Ще го науча както кзва Ей. На този свят успяват не ъмните, интелигентните или добрите, а тарикатите и лъжците.Замислете се: Ако не излъжете ще получите ли ШАНС за по добра работа, как ще се преборите с другите кандидати за мястото, завършили същия университет?
12
3
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 10 години
Що за съвет е това да дава?!Трябва да го учите само взима (каза майката на Пеевски)
11
2
 
1
 
! Отговори
Ей преди 10 години
10, благодаря, че подкрепяш мнението ми - дава се само принудително - ако Тоя отгоре те заплашва.11, Христос си е дал и последната - жертвал се е за нас - за да не даваме вече...
10
2
 
7
 
! Отговори
Мярката преди 10 години
Ако имаш две ризи, дай едната на ближния.Но ако имаш една...
9
4
 
9
 
! Отговори
Внимавайте с шефа преди 10 години
Научете децата да дават, дори другите да ги считат за ***. Важно е не мнението на другите, а мението на Тоя отгоре, който гледа и вижда всичко. С каквато мяра мериш- с такава ще ти се отмери.
8
9
 
7
 
! Отговори
Ей преди 10 години
Ей родители, събудете се. В кой свят живеете? На тази планета всички взимат, никой не дава.Даващите свършват на улицата. Ако искате детето ви да успее, учете го да лъже законно,да взима законно, да краде законно, да дава само принудително - данъци,глоби и т.н.
7
5
 
11
 
! Отговори
janeXXX преди 10 години
Българинът не е стиснат и никога не е бил. Услужливи сме, обичаме да помагаме, а за приятелите и близките си често даваме всичко, дори понякога повече отколкото можем да им дадем или трябва. Не забравяйте, че животът е кратък, и децата ви ще станат хора и трябва да имат ценностна система, която да ги направи щастливи, а не просто богати или неизползвани. Ако не умееш да общуваш с другите, да споделяш живота си с тях, да се раздаваш за кауза, независимо колко пари имаш, ще си нещастен и провален.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Голяма файда няма от раздаване или поне времената станаха такива заедно и нашия манталитет.Не е лошо да услужиш(помогнеш) ама лошото че хората бързо забравят и ако ти се наложи на теб на утрешния ден да поискаш било пари дори,тогава си показва реално на кого може да разчиташ и да помогнеш съответно.
5
2
 
13
 
! Отговори
Баба преди 10 години
Защо е хубаво качество да не си егоист? Ако сте родители на дете и го виждате как си троши главата, раздавайки се наляво и надясно, няма да да ви е хубаво, нали? Затова е по-важно да го възпитате да знае какво иска и да обича себе си.
4
13
 
9
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
на първо място с братче. единичните деца са винаги по-зле от към подобни умения
3
13
 
9
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
Как да научим детето си да дава? -- С бой!
2
11
 
17
 
! Отговори
Доживях! преди 10 години
Слава Богу най-сетне да прочета позитивна статия в dnes.bg!
1
15
 
19
 
! Отговори
Кирчо преди 10 години
Много хубави съвети, но са неприложими у нас като че ли. Българинът по природа е стиснат и не обича да дава, защото винаги смята, че ша го излъжат или злоупотребят с парите му. Но разбира се няма лошо да се опитва с децата да се възпитават в даване. Крайаната цел е да се научим да дадем живота си за другите, да жертваме от времето си, силите си, парите си, за да бъдем самите ние благословение за другите.