Мениджърските тактики, които подлудяват служителите

Ако се държите по този начин, нищо чудно, че подчинените ви ви мразят и системно напускат
28 яну 2014 07:22, Теодора Драгоева
13
Мениджърските тактики, които подлудяват служителите
Кадър от филма "Самоличност на аванта"; Снимка: outnow.ch

Всеки шеф мечтае за перфектния служител. И много успяват да намират добри кадри, които наистина вършат работа, но в даден момент си навличат гнева им и тяхното неодобрение.

Един ръководител знае, че заетият служител, е човек, който работи. Всичко обаче си има граници и доста от шефовете буквално прекаляват със задачите и очакват чудеса. За да бъде свършена работата, трябва да имате точни и ясни цели, приоритети и най-вече да давате възможност на подчинените си да"дишат". Ето и кои са мениджърските подходи, които подлудяват подчинените и в крайна сметка работят срещу благото на компанията:

1. Поставяне на много приоритети. Да имате един или два приоритета е хубаво, даже задължително. Но постоянно да поставяте нови и нови приоритети с еднаква сила на важност, си е истинска лудост. Така служителите ви не могат да преразпределят енергията и концентрацията си и в крайна сметка целите няма как да бъдат постигнати.

2. Постоянно променяте приоритетите. За да работи целенасочено, служителят има нужда от крайна цел и стратегия. След като веднъж е наясно с приоритетите на компанията, той се концентрира да изработи план, за да ги постигне. Но това няма как да стане възможно, ако непрекъснато ги променяте. Подчиненият ще бъде объркан, ще изгуби представа за последователността и важността на задачите и няма да ги свърши. Накрая може и да ви обяви за луд!

3. Изисквате невъзможното. Хубаво е, че имате високи цели, но би било още по-хубаво, ако те са някак постижими. Вярно е, че човешките възможности на приказки са безкрайни, но в реалния свят, трябва да се борави с реални цели, факти и изисквания.

4. Изисквате разрешение за всичко. Уж, делегирате права на своите служители. Уж, им казвате, че им вярвате и разчитате на техните умения, а в един момент започвате да им крещите, че не са ви попитали дори дали могат да си сменят паролата на компютъра. Подчинените ви имат нужда поне от минимална свобода, за да си свършат работата.

Още по темата можете да прочетете в сайта на Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
2
 
! Отговори
Работник преди 10 години
Е, аз няма да съм толкова "як", ама въпроса ми е: Кое е по-важно, да има развито и екологично селско стопанство, или развита софтуерна компания. Кой беше по-голям от хляба? И друг: Кое е по-ценно-човек да е голям специалист или да е добре възпитан. Избирам второто.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оня със софтуера ми прилича на тъпо парче програмисче.Само как се радва ,че са го потупали по дупето на запад.И алоооо като ни удари астероида твоите програмки 5 пари няма да чинят.А пък аз си правя убежище и затварям компоти ,имам лък , стрели и една права лопата.Така, че не се отваряй много.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най добре е да не се работи и точка.А меринджеите да си го намеринджеистват самостоятелно даже няма аз да им го намеринджеиствам.Иб.х ти меринджеите бе.Де го учат това меринджеиство не знам оти съм ***.ама са ми писнали нещо не много образовани ми се чинят дали затова резултатите са такива?
9
1
 
13
 
! Отговори
динч преди 10 години
До brosbgБраво,създал си нещо и го управляваш!Но тая пуста байганьовщина да се хвалиш и да омаловажаваш другите е толкова грозна,че засенчва това което си постигнал.
8
1
 
9
 
! Отговори
петко преди 10 години
До Работник 7Не е задължително да е производител,може и да е организатор в търговия,хотелиерство,сигурност,медицинско обслужване и т.н.Добри мениджъри в България почти няма,но и няма как да се култивират,все пак средата и условията не са докрай удобни.Но хора с възпитание,такт,амбиция и човещина определено имат потенциал.
7
8
 
2
 
! Отговори
brosbg преди 10 години
Работяга,компанията, която ръководя произвежда софтуер използван, например в ESA. Също така, по една огрooомна случайност, се изучава в UvA (Universiteit van Amsterdam). Дали някога ще ти се случи да изземеш функциите на лектора (в случая ставаше диума за GIS), как мислиш? На мен ми се случи! Яко "Top gun", a? ;)
6
1
 
4
 
! Отговори
Работник преди 10 години
Статията е добра. Ами ти, бай brosbg, какво произвеждаш? Не ми казвай, че продаваш вносни стоки, за мен добрият мениджър е производител.
5
9
 
2
 
! Отговори
brosbg преди 10 години
Интересно, колко още некадърници ще се подпишат под тая статия, търсейки вината в друг зат'ва, че им пречи да си построят комунизма... Трябва си яко бачкане, не става с ала-бала и хихи-хаху, джиджи-биджи и найклуб...
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз напуснах работа, защото непрекъснато ме товариха с прекалено много работа и най-накрая се оказа, че вземам най-малката заплата във фирмата. Като разбрах това една година работих и спестявах пари /вземах добра заплата/ и напуснах. Следващата работа, която ще си търся мисля да си поставя моите условия. В крайна сметка ако искат работещи хора трябва да се съобразяват с тях.
3
1
 
21
 
! Отговори
Тръба преди 10 години
Много мериджери, малко иванчовци.
2
1
 
43
 
! Отговори
konsa преди 10 години
Повече от половината мениджъри които познавам са тотални некадърници.Аз също съм мениджър и имам три правила,благодарение на които ,до момента съм управлявал поти сто човека,в цялата страна:1)дръж се с хората като с хора,не маймуни;2)не изисквай от тях неща,които ти самия не можеш да свършиш;3)не налагай волята си,а убеждавай хората,че си прав!;И до ден днешен си поддържаме връзка с колеги от Пловдив,Варна,Русе и т.н.
1
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какви мениджъри търсите в тази малка, нещастна държава?! Потомци на шумкарите, със същите методи:) Първите 7 год. липсват, разбира се. А как да оставяш свобода, като големия шеф (бившия партиен секретар) сутринта е станал накриво и е сменил стратегията под влияние на партията:) Истински МЕРИНДЖЕЙ! Хайде, лек ви ден!