Какво пречи на вашата производителност

Понякога стресът може да бъде в основата на безпокойството, умората и трудното концентриране
12 мар 2014 16:38, Теодора Драгоева
6
Какво пречи на вашата производителност
Кадър от филма "Беки Б."; Снимка: outnow.ch

Някои дни вие сте истинска „машина“ и свършвате абсолютно всички задачи, че дори и няколко в повече като „бонус“. В други дни обаче работата ви просто не върви. Опитвате се да направите нещо, но то ви отнема много повече време, отколкото обикновено. На какво се дължи тази разлика и за какво трябва да помислите, ако не искате повече да изпадате в подобни ситуация?

Ето и кои са основните „врагове“ на вашата производителност:

1. Липсата на фокус.

Психолози и експерти са на мнение, че страхотното изпълнение зависи от способността на човек да запази своя фокус върху конкретната задача. Според международно известния психолог Даниел Голман хората трябва да се стремят към невронното състояние на „поток“, където само това, което има значение, се активира в мозъка. С други думи това е способността на човек да саморегулира информацията, която получава. Според експерта по неврология и Нобелов лауреат - Даниел Канеман, хората се чувстват по-щастливи, когато те са отдадени и дори погълнати от това, което правят. Без значение дали става въпрос за хранене, социално събитие или писане на статия. Опитайте се да се абстрахирате от всички разсейващи устройства и хора около вас, запазвайки фокуса върху конкретната задача, която ви вълнува.

2. Съмнения.

Много малко са хората, които въпреки своите грешки успяват да запазят увереността в способностите си. Останалата част от хората са чувствителни към риска, пълни със съмнения и несигурност. Особено когато става въпрос за наистина трудна задача, човек е склонен да смята, че има някой по-интелигентен, опитен и креативен от него, който ще се справи по-добре. Вместо да изпълвате съзнанието си със съмнения относно своя талант, се концентрирайте върху това, което трябва да направите. В случая единствената пречка, която застава между вас и вашия успех, са бариерите, които сами си поставяте.

3. Не храните творческия „звяр“, който се крие във вас.

Творчеството е способността на човек да изведе от душата си дадена идея. Все пак, ако вие нямате заложби, най-вероятно изобщо няма да сте на тази позиция. Доказан начин да подхранвате вашето вътрешно творчество е като постоянно се интересувате от областта, в която се развивате. Не спирайте да четете, да се информирате, да се срещате с хора и да водите полезни разговори. Въпреки популярното схващане, че креативността не може да бъде контролирана, винаги има доза дисциплина.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скъпия ток пречи на моята конкурентноспособност и моята производителност ,защото закупувам ел.енергия от феодали ,собственици на трафо във Варна и Добрич.Казаха,че енергодружествата се задължават да закупят тия трафове.Къде е държавата да контролира?
2
0
 
2
 
! Отговори
от 1 преди 10 години
Например - ние като сме пияни не разсъждаваме както, когато сме трезви - мислим с друга част от мозъка. В този случай мислим със част от нашето подсъзнание - НЕЩО КОЕТО ЧОВЕК МНОГО ТРУДНО БИ МОГЪЛ ДА КОНТРОЛИРА.В крайна сметка докато спим ние не можем да контролиаме нашите сънища и кошмари.Подсъзнанието е неконтролируемо. Просто не ни съвпада с природното да се опитваме да го контролираме.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добра статия, но повечето от описаните причини са на подсъзнателно ниво (пречещи ни да контролираме производителноста), което не можем да контролираме съзнателно. Така че като не можем най-добре, според мен е и да не се опитваме.Много би било трудно на подсъзнателно ниво да контролираме1. Липсата на фокус.2. Съмнения. (съмненията ни)3. Не храните творческия звяр, който се крие във вас. (или по друг начин казано да преследваме идеал, търсещ нещо - къде от любопитство или нещо друго)