Как любовта трансформира мозъка ни

Начините, по които това силно чувство наистина ни променя
17 апр 2014 22:31, Теодора Драгоева
17
Как любовта трансформира мозъка ни
Кадър от филма "Безкрайна любов"; Снимка: outnow.ch

Влюбеният човек смята, че всички емоции, които изпитва, се случват в сърцето и душата му, но всъщност всичко се диктува от мозъка. Няма друг орган, който да е толкова дълбоко засегнат от вашите любовни взаимоотношения, колкото е мозъкът ви.

Той отива далеч отвъд усещанията за силна емоция и приливи на вълнение. Любовта е като майчинството/бащинството – променя начина, по който човек разсъждава и действа.

Ето и как точно:

1. Човек започва да се чувства пристрастен към половинката си.

Чували ли сте приказката, че любовта е опиат или наркотик? Е, може да има известна доза истина в това. Мозъкът реагира по един и същи начин, когато човек е зависим към наркотиците/алкохола и когато изпитва интензивни страстни чувства към друг човек. Еуфорията и гладът за още и още се активират от една и съща зона в мозъка. Разбира се, любовта е много по-здравословна от другия вид наркомания.

2. Човек започва да мисли за „нас“ и пренебрегва местоимението „аз“.

След като се влюби, човек спира да говори и мисли само за себе си. Мозъкът му автоматично приема промяната, а връзката, която той споделя със своя партньор (или деца), става по-дълбока и значима от използването на местоимението от първо лице, единствено число. Тоест истински влюбеният човек не би трябвало да действа егоистично.

3. Влюбеният човек помъдрява.

Влюбването е толкова добро за сърцето, колкото е и добро за психичното здраве на човек. Хората в споделена романтична връзка имат по-висока секреция на допамин в мозъка, което се свързва с изпитването на усещания като удоволствие, желание и еуфория. Проучванията отчитат, че тези чувства карат хората да са по-позитивни, да живеят по-дълго и щастливо и като цяло да реагират по-мъдро и зряло в различни ситуации.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
3
 
! Отговори
Коко преди 9 години
"Ще намери един партньор и нищо чудно да узакони след време връзката, ако човекът е сериозен. "Няма да намери сериозен, ще я държат за секс и прислужница .Дано почне да си иска по някой лев за услугите, че като намерят по-млада и бият шута, да и останат събраните пари да си купи хладилник .
15
2
 
0
 
! Отговори
До Коко 7 преди 9 години
Ако жената има малки деца, едва ли би посегнала на живота си, колкото и да страда за съпруга си.А дали ще хукне да се работи с целия квартал, това зависи от морала й. Жената също има своите сексуални нужди, природата си иска своето. Тя ще тъгува дълго време, ако е била искрено влюбена и никога няма да забрави любимия си, но ако е 25-30-35-годишна, едва ли ще издържи без секс до края на живота си. Ще намери един партньор и нищо чудно да узакони след време връзката, ако човекът е сериозен.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
11,Не забравяй, че нерядко и момичетата се оказват пренебрегвани само защото са безработни или с ниски заплати, а бащите им не могат да им дадат голяма зестра, нито могат да подпомогнат бъдещия си зет чрез полезни връзки с властимащите.Не само жените са меркантилни. На всяка крачка се срещат мъже, които съзнават, че са привлекателни, или пък си знаят, че са сексмашини и могат "да обслужат" дори и такава, която никой не поглежда. И като осъзнават тези свои предимства, търсят богати съпруги.
13
2
 
0
 
! Отговори
Грешиш,Аноним 11 преди 9 години
Ако някой се влюби искрено в жена, която не е красива, това означава, че тя в неговите очи е привлекателна.А относно влюбването на девойки в бедни момчета - ами това се случва ежедневно. В едни случаи отлагат задълго задомяването /ако любовта е споделена/, в други случаи се женят без да чакат, но, за съжаление, има и трети вариант - понякога се разделят, след като са преценили, че поотделно могат да постигнат много, просто не искат да експериментират дали любовта им ще издържи,докато преуспеят.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как дейстуват на мозъка разбитите илюзии, след влюбването ?
11
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както на грозната жена не й се казва че е хубава, така и на бедния мъж не му се казва че го обичат.
10
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До elf"Защо пишещите тези коментарии не вярват в любовта." - Защото по форумите пишат бедни мъже.А бедните мъже не представляват интерес за жената,от гледна точка на създаване на семейство.На бедния мъж не се казва,че го обичаш.Бедния мъж се води в ресторант да те почерпи и евентуално му се оказват секс-услуги срещу заплащане.
9
2
 
2
 
! Отговори
Коко преди 9 години
Не бъркайте любов със сексуално привличане .Когато се влюбиш, това е за цял живот и за съжаление не можеш да го забравиш .Сексуалното привличане изчезва с времето и винаги намирате по-добър заместител .Затова са много от разводите, мислели че са влюбени пък било само секс .Лесно се познава, ако сте влюбен, искате да чуете гласа или да видите погледа .Сексуалното привличане е когато си мислите за дупето, гърдите, дългите крака и т.н. .Не ги бъркайте .....
8
2
 
0
 
! Отговори
elf преди 9 години
Защо пишещите тези коментарии не вярват в любовта. Може би имат заболяване и не могат да се влюбят. Да те не обичат себе и дори. Тролчета които не си пият хапчетата от психиатъра. Наистина ви съжелявам ако не сте обичали някога. Защо живеете тогава. Биологични единици !
7
3
 
2
 
! Отговори
Коко преди 9 години
"Интересно защо жените все говорят за любов? Cui bono? "Много жени си мислят, че ЛЮБОВ означава че харесва големите му ръце, дебелия *** и че плаща сметките, като мъж . Но са в грешка . Любов е, когато мъжа ти се разболее, да продадеш всичко и да го лекуваш и като умре да се самоубиеш от мъка по него.Колко жени, ще ги заболи и ще го направят за мъжа си ???Най-много да изчака година и да почне да се *** с целия квартал .
6
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно защо жените все говорят за любов? Cui bono?
5
3
 
1
 
! Отговори
Потвърждение на 1 преди 9 години
Това е било известно на хората още в далечното минало. В някои страни в Близкия Изток, не се допуска при съдебни дела свидетели да бъдат хора младоженци, а също и пенсионирани учители - били ненадеждни.Явно, младоженците са се считали за временно умопомрачени от любов.Що се отнася до учителите, всеки може да си представи в какво състояние са нервите и психичното равновесие на всеки, който десетилетия наред е озаптявал дечурлига и подбуяли тийнейджъри и се е мъчил да им налее нещо в главите :)
4
4
 
4
 
! Отговори
КИТО преди 9 години
ЛЮБОВ ? Виждал съм, но НЯМА................всичко е пари, колкото да се самозалъгват жените .Мъжа, като си намери по-добра и бие шута, жената вика:"-Е, поне ми беше хубаво. Хапнахме, пийнахме, по люби ме, поразходи ме по заведенията . Отивам да се влюбвам в друг..........."
3
12
 
11
 
! Отговори
Бай Добри преди 9 години
Каква любов бе вие луди ли сте!? В днешно време всичко е пари и изгода. Затова и младите не се женят, не искат да се обвързват.... защото при брака където има истинска любов се казва 'заедно и в добро и лошо" а днес хората масово са безотговорни използвачи. Мъжете използват жените за секс докато са млади и хубави, а жените използват мъжете за пари докато има. После довиждане и всеки да си търси нов донор..... затова са самотни и нещастни младите, заради материализма и фалшивите идеали и морал
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато жената се влюбва в богат мъж това функция на мозъка й ли е или на сърцето?Или мозъка на жената дава заповеди на *** й да влючи пералнята.
1
4
 
14
 
! Отговори
Ще споделя нещо, преди 9 години
което прочетох наскоро. Най-напред се удивих, после се разсмях искрено, но щом го казват специалисти, сигурно е така.Световната здравна организация периодично прави класификация на болестите,като всяко заболяване получава свой код.В последната подобна класификация състоянието на влюбеност се причислява към психичните разстройства от групата "Разстройство на навиците и влеченията". Към същата група се числят алкохолизмът,токсикоманията, игроманията и клептоманията.Кодът на влюбеността е F 63.9