Най-честите грешки, които хората допускат при смяна на професията

Хубаво е човек да поеме по нов път, но е важно и добре да обмисли действията си
29 апр 2014 20:04, Теодора Драгоева
1
Най-честите грешки, които хората допускат при смяна на професията
Кадър от филма "Вълкът от Уолстрийт"; Снимка: outnow.ch

Промяната на кариерата е нещо хубаво, когато тя е направена с цел да се приближим повече до нашите ценности, нужди, умения и интереси. В днешната трудна икономическа ситуация тази промяна понякога се налага, без да я искаме особено.

И все пак, ако човек иска да смени професията си и да постигне положителен резултат, той трябва да притежава четири неща – яснота, смелост, увереност и компетентност. Без тях, той най-вероятно ще се бори, но ще се провали.

Освен това съществуват някои основни стъпки, които трябва да предприемете, за да си гарантирате емоционално, финансово и професионално, че сте готови за следващата стъпка.

Успешната промяна в кариерата е трудно пътуване, изпълнено с предизвикателства. Понякога тази промяна може да изглежда доста привлекателна, но все пак е добре да се уверите, че ще избегнете някои гафове, които могат да всеят хаос в живота ви.

Ето и кои са 5-те най-големи грешки при смяна на кариерата:

1. Бягате от сегашната си кариера, защото сте разочаровани.

Ако от години мразите работата си, но все сте отлагали да я смените и сега най-накрая сте готови да го направите, това е супер. По-важното в случая какъв е точно основният ви мотив?

Мразите шефа си, ненавиждате колегите си, претоварени сте с ангажименти, искате повече свободно време? Нито едно от тези неща не трябва да бъде ваш мотив за промяна.

По-важно е да разберете какво наистина ви се работи. Когато си отговорите на този въпрос, започнете да подобрявате своята компетентност по отношение на мечтаната ви кариера – методично и с план. Само тогава ще бъдете в състояние да постигнете добро ниво на успех. Бягането няма да реши проблемите ви – те просто ще се повторят и в следващата ви професия.

2. Не сте си разработили финансов план за прехода.

Има хора, които искат да направят промяна в кариерата си, но нямат налични пари да започнат нещо ново. Освен това те не знаят или не са проучили колко време ще им отнеме този преход и нямат средства, с които да се издържат по време на промяната. Ако нямате налични пари, изчакайте, докато можете да получите достъп до такива (от спестявания, кредит, заем и т. н.), иначе рискувате да стигнете до задънена улица.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари