Сигурни знаци, че работите за грешния лидер

Грешният лидер налага остарели правила
19 май 2014 07:53, Михаела Лазарова
3
Сигурни знаци, че работите за грешния лидер
Снимка: photl.com

В една работна среда винаги има шеф и подчинени. Успехът зависи най-много от лидера. За да си добър лидер, трябва да притежаваш редица качества, които да продължаваш да развиваш във времето. Да си от добрите винаги е по-трудно, може би затова все по-често срещаме образа на грешния лидер. 

Споделяме няколко сигурни знака, които да бъдат вашата сигнална светлина, че работите за грешния лидер.

Вашият лидер винаги е негативно настроен 

Всеки работен ден за вас започва с негативно посрещане на работното място. Въпроси от рода на „Как сте“, поздрави за добро утро и усмивката не са част от ежедневието на негативния шеф. 

Денят ви започва не с обзор на изминалия ден, постиженията на екипа, а с акцентиране върху неуспехите. Ако сте сгрешили, ще бъдете наказани сурово няколко пъти и чак след това може да преминете към служебните си задължения. Но как бихте могли? Мотивацията ви е срината! 

Постоянно сте критикувани 

Критиката поднесена по подходящ начин може да бъде градивна. Един добре работещ отбор трябва да умее да се възползва от нея, за да подобри начина на работа. 

Но погрешният лидер няма да намери точните думи и те вместо да звучат като градивна критика, по-скоро ще обидят вашата интелигентност, квалификация и професионално изпълнение. 

Никога не ви благодари 

Да благодариш на някого за това, че ти е донесъл кафе, че е задържал входната врата или на своя екип за добрата работа и старание е признак не само на възпитание, но и е част от качествата на добрия лидер.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.


3
Още по темата: кариераработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все едно, че описват бившия ми шеф, егати. Ама ти казвам едно към едно без изключение. Слава Богу, че го разкараха това жалко подобие на човек. За съжаление повечето в *** са такива, защото са станали шефчета не заради някакви качества, а заради връзките - било родителски, било партийни, било мутренски и т.н. прекрасни явления в милата ни родина.Как да обясниш на мутра какво е креативно мислене? Той сигурно не е чувал думата. Има една стара приказка - какво разбира магарето от компот.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Михаела, я напиши статия за секса с лидер. Може и с грешния/съгрешилия лидер.
1
1
 
4
 
! Отговори
Статията описва БАН преди 7 години
До 1990 г. всичко това беше правило. Имаше едно единствено дребно изключение - двама-трима благодаряха, като им подадеш нещо.Бях току що завършило юпи, но забелязах, че така са организирани отношенията спрямо всички, с изключение на фаворити,които се броят на пръсти /а почти никой не беше "случаен" - ако нямаш връзки, ще видиш научна длъжност в БАН през крив макарон/. С други думи,дори сред "неслучайните" имаше фаворизирани.Днес - разликата е, че някои шефове имитират новаторство по подражание.