Често срещани очни проблеми при децата

Ако се хванат навреме, могат да бъдат коригирани
29 май 2014 17:29, Михаела Лазарова
3
Често срещани очни проблеми при децата
Снимка: photl.com

Здравето на децата е грижа №1 за всеки родител. Няма родители, които да не се притесняват за нормалното израстване на отрочетата си. За съжаление, крехката имунна система на децата не може да се справя с много болести. 

Но при децата се срещат и редица очни заболявания, които имунната система няма как да пребори изобщо, защото те не са подвластни на нея. Затова родителите трябва много да внимават, да водят децата на редовни контролни и профилактични прегледи, за да хванат тези заболявания и изменения навреме. 

Хубавото при повечето от тях е, че ако са диагностицирани навреме, очните заболявания и състояния при децата могат да бъдат коригирани. 

„Лениво око“ (амблиопия) 

„Лениво око“ представлява намаляване или липса на зрение в иначе напълно нормално око. Обикновено се появява само в едното око и е обратимо състояние. Но ако не бъде коригирано навреме, има рискове за зрението на детето. Състоянието засяга около 2% от децата. Ранното лечение дава много добри резултати. 

Астигматизъм 

Той е резултат от това, че едното око има неправилна форма на роговицата. Това може да доведе до замъглено зрение. Децата с астигматизъм се нуждаят от очила. По принцип астигматизмът не се лекува, но при децата може да бъде сведен до минимум при корекция с правилното стъкло. 

Блефарит (подути клепачи) 

Блефаритът представлява възпаление на мастните жлези на клепача и обикновено води до подуване на целия клепач, образуване на слъзни корички по миглите. Детето се оплаква от усещане за чуждо тяло в окото.

Лекува се с компреси, ексфолианти, капки. Ако налице е инфекция могат да бъдат предписани антибиотици. Веднага се посъветвайте с лекар.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: родителидеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Nikakvi o4ila na decata!
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Михаела, напиши статия за очни проблеми, причинени от секса. Нещо от сорта на "Оргазъм, който ще ви събере погледа".