Древните болести, оцелели до днес заедно с нас

Кои са най-големите убийци на човечеството?
3
Древните болести, оцелели до днес заедно с нас
Снимка: freeimages.com

В днешни времена има толкова много болести, характерни за съвременното ни общество, възникнали заради начина ни на живот, храната, която ядем, и замърсяванията, които сами причиняваме. 

Но има и редица болести, които съществуват от древността до днес и са взели десетки хиляди жертви. Модерните технологии ни позволяват да изследваме намерените мумии, кости и скелети, за да разберем от какво са боледували нашите предци и от какво са умирали. 

Много вирусни, бактериални и инфекциозни заболявания са устояли на времето и се срещат и до днес. Кои са най-големите убийци на човечеството? 

Холера 

Около 400 г. пр. н. е. древногръцкият лекар Хипократ дава първите доказателства за холерата. Но според учените изследователи, независимо от това, че той дава много обстоятелствени описания на болестта, нейният произход се корени някъде по поречието на река Ганг във времена, в които Атина все още е много ново селище. 

Холерата се среща в много водоеми в света и най-голяма опасност от пандемии има, когато заразеният водоем е в близост до населено място, особено по-голямо. Поречието на Ганг е едно от най-древните гъсто населени места, което го прави предпоставка за развитие на болестотворните бактерии. 

Коремен тиф 

Първите регистрирани данни за състоянието са от 430-426 г. пр. н. е. от историка Тукидит. Той описва заболяването, като разказва за хора в добро здраве, внезапно „нападнати“ от силни болки в главата, гърлото и езика с ужасно лош дъх.

Постепенно болестта слиза все по-надолу към стомаха, предизвиква непоносими болки и дори кървене. В крайната фаза се наблюдава обилна тежка диария, довеждаща до слабост, силна дехидратация и смърт. 

Проказа 

Проказата е едно от най-древните заболявания. Доказателства за съществуването й дават редица описания в различни древни писмени източници, едното от които е от 1500 г. пр. н. е. Там се описват гниещите рани на болните от проказа и разкапването на месата им.

Повече може да прочетете в Az-jenata.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: грипболести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Ами ето забелязвам вода подадена на цял овраг Шуменски,дерекно да се подава по чешмите,без никакви причествателни да има.От град Варбица и селата всичката *** канализация отива във язовир Тича,и народа пие дерекно от чешмяната вода.Сега вместо да направят за 73 милиона пречиствателна за питеина вода,то за мръсната вода щели да правят.Да се смееш ли или да плачеш.Ами то всичката вода е барак чешмяната,и заразна,как няма холера да се заразят гражданите на Шумен и окрага.Мафиотски кражби,това е.