Любопитни факти за бременността и раждането

Най-тежкото бебе е родено в Канада през 1879 година, което е тежало 10,350 кг
29 юли 2014 21:38, Михаела Лазарова
2
Любопитни факти за бременността и раждането
Снимка: freeimages.com

Зачеването, износването и раждането на нов живот невинаги минават без трудности и усложнения. Историята помни много интересни медицински случаи свързани с бременността и раждането. Споделяме някои от тях, които екипът на телевизия CBS REALITY разкри за читателите на сайта. 

Едно средно голямо бебе тежи около 3,5 килограма при раждането, а „нормалният“ диапазон е между 2,5 и 4,5 кг. 

Според Книгата за рекорди на Гинес бебето с най-ниско регистрирано тегло при раждането, което е оцеляло, е тежало около 270 грама. Това е Румаиса Рахман, родена в Медицинския център на Университета „Лойола“, Мейууд, Илиноис, САЩ, на 19 септември 2004 година след бременност, продължила 25 седмици и 6 дни.
Близначката на Румаиса – Хиба, е тежала около 580 грама. 

Най-тежкото бебе е родено в Канада през 1879 година. То е тежало 10,350 кг, но е починало след 11 часа. Неговата майка – Анна Бейтс, е била висока 2 метра и 27 сантиметра. 

Най-тежкото оцеляло бебе с тегло 10,215 кг е родено в Аверса, Италия, през 1955 година. Момченцето е родено от Кармелина Феделе. 

Други докладвани случаи на новородени с голямо тегло са: Анна Суон, родена с тегло 8,164 кг през 1846 година в Нова Скотия; Адмилтон дос Сантос с тегло 7,585 кг, роден от Франциска Рамос дос Сантос през 2005 година в Бразилия; и бебе от мъжки пол с тегло 7,257 кг, родено през февруари 2014 година в Шанвей, Югоизточен Китай.
Има медицински термин, с който се наричат новородените с наднормено тегло – макрозомия. Според Кралския Колеж по акушерство бебетата се смятат за макрозомни, ако тежат над 3,953 кг. 

Сред причините за раждане на бебета с голямо тегло са генетичните фактори, неконтролираната захар при високо кръвно налягане, причинено от гестационен диабет или захарен диабет, затлъстяването, преносването. 

Най-малкото оцеляло преждевременно родено бебе – Джейми Елджин Джил, е родено след бременност, продължила 21 седмици и 5 дни. Джейми е роден през 1987 година в Канада с тегло 0,630 кг и се е очаквало да не оцелее при раждането или да страда от сериозни увреждания, ако оцелее. Но той израства като здраво момче. 

Второто най-малко преждевременно родено бебе е Амилия Тейлър, родена след бременност, продължила 21 седмици и 6 дни. Амилия е родена през 2006 година в Маями, Флорида.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бременността ми е най-хубавият период през живота. Не съм очаквала, че толкова качествени мъже си падат по бременни. А мъжа ми не ми досаждаше. Не му дадох по време на бременността да ме пипне с пъст.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Михаела, я дай интересни факти за правенето на бебета. В тая тема по те бива.