5-те ядра на добрата дисциплина

Дисциплината трябва да бъде последователна
12 авг 2014 19:27, Михаела Лазарова
3
5-те ядра на добрата дисциплина
Снимка: photl.com

Поведението и дисциплината на едно дете няма да се изградят сами, освен ако родителите не помогнат това да се случи. Ако децата бъдат оставени да се развиват сами, без напътствия, забележки, обяснения и комуникация, рисковете ценностната им система и дисциплината им да са на критично ниско ниво са големи. 

Много хора се хващат за понятието 'дисциплина', като смятат, че строгите правила на дисциплина могат да накърнят самочувствието на детето и да се отразят на по-нататъшното му формиране като човек. 

Други родители пък са любители на строго авторитарното възпитание, без да си дават сметка какви отражения може да даде то. Тук важи златното правило, а именно – правилото за златната среда. Тя, разбира се, е трудно постижима. 

Но има някои базови постулати, които ще ви помогнат да отработите по-добри техники за създаване на дисциплина и възпитание. Кои са те? 

Здрава връзка с детето 

За да бъде ефективна дисциплината, която се опитвате да наложите, трябва преди това да сте изградили здрава връзка с детето. То ще се вслуша във вашите напътствия и забележки само тогава, когато ви уважава и разбира намеренията и подбудите ви.  

Винаги намирайте време за детето си. Оставяйте го при баби и детегледачки само в краен случай. Ако детето се чувства изоставяно в най-крехка възраст, съществуват рискове от пропукване на отношенията и близостта.  

Дисциплината трябва да бъде обучаващо средство 

Не е добре просто да кажете на детето, че трябва да свърши нещо. Редно е да му бъде обяснено защо изисквате това от него. Не изпадайте в подробности, обикновено са излишни. Нужни са няколко думи, но да са право в целта.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: родителидеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Антисоросоид преди 9 години
Какво е това глезотене на малчуганите с караници и шамари? Тях само трудов лагер ги оправя или поне да ги пратят в мините да бутат вагонетки с въглища, както е било в добрата стара Англия! Само така ще се научат на ред и дисциплина!
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С бой, децата растат по-бързо, боя помага храната да се усвои по-бързо, битите деца заспиват по-бързо, боя помага при простуда. В Перник сватба без бой- брака е невалиден. Не е християнско да възпитаваш детето си без бой. 10 дневна диета с вода и бой чисти организма от неподчинението и дава на детето чувство за скорост при изпълнението на поставените задачи. Боят увеличава притока на кръв към кожата и развива гласните струни. Без бой няма победа. Бий своите така, че чуждите да се плашат- ЙСталин
1
1
 
3
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 9 години
Хиляди години боя е помагал за възпитанието и подобряване на уменията на децата!Днес обаче подрастващите трябва да се изилират от семейството съвсем от малки и да се подложат да възпитание и образование което да им помага да четат етикетите в магазините и нищо повече!