Най-разпространените бактерии върху смартфоните ни

Как най-ползваната вещ в ежедневието ни разболява
24 авг 2014 22:10, Михаела Лазарова
7
Най-разпространените бактерии върху смартфоните ни
Снимка: photl.com

Смартфоните са може би най-употребяваната вещ в днешно време. Именно заради това са и едни от най-мръсните предмети в нашето ежедневие, които обаче са постоянно в ръцете ни. Това крие огромен риск от заразяване с много бактерии, повечето от които причинители на сериозни заболявания и инфекции. 

За да обърнем внимание на това колко е важно да измивате ръцете си винаги след употреба на ежедневните ви вещи, ще ви представим класация с най-многобройните бактерии и микроорганизми, които виреят по най-ползвания предмет в съвременния ден – смартфонът. 

Колиформи 

Колиформите са бактерии, които могат да бъдат открити в големи количества върху тоалетни чинии, мивки и чешми. Според изследванията човешките крака и бедра носят по-малко бактерии в сравнение с ръцете и устата. Именно заради това те полепват и по телефоните, чрез които ги разнасяме почти навсякъде. 

Колиформите се срещат още в човешки и животински фекалии, върху почвата и върху растенията. Те могат да ви разболеят сериозно, затова миенето на ръцете е от първостепенно значение. Добре е да се почиства и мобилното устройство от време на време със спирт. 

Ешерихия коли 

Подобно на гореспоменатите бактерии, ешерихия коли е вредна за здравето бактерия, която се размножава доста бързо. Причинява тежки диарии, ентероколити, инфекции на пикочните пътища, повръщане. В някои сериозни случаи може да има фатални последици, особено ако не се лекува и предизвика тежка бъбречна недостатъчност.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: здравегрипмикроби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами мийте си ръцете, простичко е. Като влезнете в *** и после, не си ги плакнете за 2 секунди с вода, ами ги насапунисайте. Освен това, човешкият организъм не е стерилен. Надявам се, че авторката го знае. Тези бактерии се поемат ежедневно през устата. За това има една система, която се бори с тях. Нарича се имунна система!!! То и по дистанционното има много бактерии, ама не са умрели хората до сега.
4
2
 
2
 
! Отговори
Блъско преди 9 години
Само като прочета заглавието разбирам ,че автор е Михаела Лазарова,и вече не чета останалото ,понеже с нищо не може да ме изненадат писанията и.На кой ли е любовница или на кого баща и е дал някой лев за да е пробутат от немай къде някъде на работа.Жалка история
3
0
 
3
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Статията е само за интелигентни хора.Бактериите върху мобини телефони, компютърна клавиатура и мишка, банкноти,брави на врати,волани на автомобили и други такива места които се пипат постоянно с ръце са в такава голяма концентрация че се усещат направо от кожата.Създават същото усещане върху нея като българските политици за страната-чувство за нечистота, прикритост,мазнотия и вреда.Инстинкта на тялото ми казва че това нещо трябва да бъде отстранено без остатък.Като мина със спирт няма нищо общо.
2
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тея луди ли са - да си почистваме телефона със спирт - от спирта пластмасата помътнява.
1
2
 
21
 
! Отговори
Чичо Чарли преди 9 години
То е ясно - най-разпространените бактерии върху смартфоните са нацупените кифли.