Най-ярките отличителни черти на хората

Какво ни прави различни и специални?
Обновена: 8 сеп 2014 22:06 | 8 сеп 2014 21:43, Михаела Лазарова
0
Най-ярките отличителни черти на хората
Снимка: photl.com

Хората са най-необичайните „животни“ на планетата. Надарени сме с въображение и творческо любопитство, което е променило до неузнаваемост лицето на земята, за добро или лошо. 

Но какво ни прави толкова специални и различни от останалите земляни? Някои от нещата могат да ви изненадат доста! 

Речта 

Речта е основният белег, по който се различаваме от всички останали животински видове. Ларинксът или гласовата кутия, намираща се дълбоко в гърлото, изпълнява подобни функции на ларинкса на шимпанзетата, но с някои съществени разлики, които позволяват осъществяването на човешка реч. 

Уникалното при човешкия ларинкс е, че той не е свързан с никакви кости към останалата част от тялото, което улеснява артикулацията на думите. 

Изправената поза 

Хората са уникални и с изправената си поза на тялото. Способността да пазим равновесие на два крака ни е позволила още в древността да се научим да използваме ръцете си и за други дейности освен събирането на храна. 

За съжаление, изправеният стоеж си има своята цена. Човешките бебета се раждат с изключително големи глави в сравнение с останалите животни, което прави раждането много опасен за живота процес с доста рискове.
Само преди век раждането е било една от основните причини за смърт редом с болестите. 

Голотата 

Голотата и беззащитността на човешкото тяло е отличителен белег в сравнение с маймунските ни братовчеди.
Интересното тук е, че всъщност хората имат също толкова космени фоликули, колкото и маймуните, но окосмяването изглежда далеч по-слабо. Това е така заради тънкостта и дължината на човешкия косъм.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: човекнаукаживот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари