Някои вредни навици на малките

Смученето на палеца може да доведе до изкривяване на зъбите
4
Някои вредни навици на малките
Снимка: photl.com

Голяма част от навиците, които имаме като възрастни, са се проявили в ранните ни детски години. Всеки родител се стреми да възпита в детето си добри навици, но понякога сякаш не обръща внимание на някои от най-често срещаните навици при малките като: 

Бъркането в носа 

Почти всяко дете обича да поставя пръст в носа си. Чрез докосването децата изучават своето тяло. Но понякога това се превръща в навик, който може да доведе до разраняване на носната лигавица, възпаления и да навреди на здравето на детето.

В тези моменти възрастните плесват през ръката малките, карат им се, но това особено не помага. Най-добре е да предложите кърпичка на детето, за да се издуха. Обърнете внимание и на честотата на този навик, защото той може да подсказва и за алергична реакция. 

Гризането на ноктите 

Гризането на ноктите се проявява главно в моменти на безпокойство, скука или нервност. Може да забележите, че детето си гризе ноктите, докато гледа телевизия, пише домашна работа или докато е в компанията на непознати хора. Този навик може да се установи трайно напред в годините. 

Гризането на ноктите също крие рискове за здравето на децата, тъй като те не съобразяват кога са с чисти или мити ръце, могат да разкървяват кожичките около ноктите и т. н.

Затова винаги поддържайте в изряден вид ноктите на детето. Има и специални гелове за нокти с горчив вкус, които със сигурност ще го откажат от този вреден навик.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: семействородителидеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А други си бърникат.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Смученето на палеца може да доведе до изкривяване на зъбите".Михаела, на теб със сигурност са ти криви зъбите, но от смукане на друго, не на палеца.