Говоренето насън - често срещан феномен

Какви са причините за говоренето насън?
23 яну 2015 22:07, Михаела Лазарова
3
Говоренето насън -  често срещан феномен
Снимка: Sxc.hu

Случвало ли ви се е да говорите насън? Може би няма как да се усетите сами, но вероятно близките ви са ви казвали. Ако не сте от говорещите насън, то поне сте чували някой да си мрънка нещо под носа, спейки.

Какво представлява говоренето насън? 

Говоренето насън е много интересен феномен, наречен сомнилоквия. Проучванията показват, че говоренето насън не е продукт на съзнанието. Спящите говорещи хора могат не само да шепнат и да мърморят разни често несвързани думи, но и да се смеят силно на глас, да крещят или да говорят съвсем свързано цели изречения. 

Обикновено епизодите на говорене продължават около 30 секунди. Рядкост е спящият да говори дълго време. Още по-трудно е да разберете какво точно иска да каже и дали говоренето има цел, или е просто нелогично мърморене. 

Кой е по-податлив на говорене насън? 

Говоренето насън е често срещан феномен. Просто при някои хора се повтаря много често, при други може да е еднократно или да се появява само в определени моменти. 

Сомнилоквията е най-често срещана при децата на възраст между 3 и 10 години. Почти 5% от възрастните също говорят по време на сън, като повечето от тях са мъже.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Важното е, да не кажеш насън нещо, което брачната ти половинка не бива да знае.