Кои са суперхраните, които повлияват нивата на лошия холестерол?

Протеинът в соята има голямо въздействие срещу холестерола
27 фев 2015 22:21, Михаела Лазарова
12
Кои са суперхраните, които  повлияват нивата на лошия холестерол?
Снимка: photl.com

Наличието на висок холестерол повишава риска от сърдечносъдови заболявания, инфаркти, инсулти, метаболитен синдром и още много други заболявания, свързани с обмяната на веществата. 

Правилната храна и редовната физическа активност допринасят за намаляването на холестерола. Някои продукти имат по-силно влияние върху свалянето на нивата на лошия холестерол. Освен това полезно действие те имат и много други позитивни влияния върху организма. Затова наричаме тези продукти суперхрани. 

Кои са суперхраните, които най-ефективно повлияват нивата на лошия холестерол? 

Овесени ядки 

Консумирането на пълнозърнести храни се свързва с намаляване на холестерола. Овесът съдържа разтворими фибри, наречени бета-глюкани. Те помагат за намаляването на холестерола с около 20% при ежедневна консумация. 

Освен това овесените ядки са отличен източник на минерали и протеини. 

Орехи 

Орехите са богати на мононенаситени мастни киселини и омега-3 мастни киселини. Консумирането на тези ядки е в състояние да намали холестерола с около 15%, а и да подобри функцията на кръвоносните съдове. Орехите намаляват възпалението, обогатяват организма с витамин Е, минерали и витамини от група В.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
mp преди 9 години
До анонимен 10; много остаряло и клиширано изказване на абсолютно невеж!!Много от тези ,,търсачи на истината за себе си'' ги виждаме залепени по стълбовете,загинали геройски от стрес преяждане(особено вечер) ,пиене на алкохол вечер за разтоварване, и какви ли не още глупости.Мъжете около 50 год. са най застрашени-и те карат критическа,кръвно,нерви.по 1-кутия цигари на ден изабравят,че не са на 30-45год.Неможем да се предпазим от *** които ядем,но можем да направим други неща за нас
5
4
 
2
 
! Отговори
slaninka преди 9 години
Parche slanina namazana s svinska mas otgore zahlupvame oshte edno parche slanina s 200ml olio i boi.... :)
4
6
 
21
 
! Отговори
Мамавидаебаидемотсел преди 9 години
Митът че холестерола е вреден е наречен "най-голямата измама в историятана медицината" ....Лъжата че месото (холестерола) и животинските мазнини (мас, масло, сланина, бекон) е измислена от фармацефтичната световна мафия, ясно е защо, за да продава *** си от отпадъчни петролни продукти ( маргарин, веган храни, супер храни, еко храни, гей храни и храни за третия пол).Да препоръчваш соя през 2015 е обида са посетителите на този нещастен пасквил....
3
4
 
21
 
! Отговори
да се напраскаме преди 9 години
най-супер храните са курмид, праз и чесньов. консумирайте ги винаги преди да пътувате с градски транспорт и задължително преди посещение на лекар или зъболекар. За целта задължително си носете две-три скилидки в джоба за непредвидени случаи.
2
4
 
28
 
! Отговори
Gigo преди 9 години
Холестерола няма отношение към сърдечносъдовите заболявания а соята е генно-модифицирана и причинява увреждания на генетично ниво, уврежда имунната система и води до стерилитет, има я в повечето шоколади под формата на соев лецитин. За уродливите генно-модифицирани храни можете да благодарите на сатанистите от Монсанто - САЩ.
1
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност, статията е много на място в съвремието ни ядем предимно *** и химикали. И да, номер едно, повечето хора ядат пълни ***, дори по-зле от "камъни". Но при теб се усеща отвращение, че те занимават с това кои храни били полезни, защото ти самия най-вероятно ядеш всякакви ***. Българина така обича - ръга хляб и някаква смръдлива манджа и не му пука особено.