Очакваните опасности, породени от напредъка на технологиите

Дали наистина изкуственият интелект няма да ни превземе?
20 апр 2015 21:28, Теодора Драгоева
3
Очакваните опасности, породени от напредъка на технологиите
Снимка: outnow.ch

Не е лесно да се предскаже бъдещето, но е факт, че за изминалите 50 години, светът изглежда съвсем различно най-вече заради подема и усъвършенстването на технологиите.

Така че не се знае, дали след още 50 години няма да можем да пътуваме до Луната с нашите летящи коли.

Според много хора обаче, технологиите не винаги водят до подобрения в живота на човек. Като цяло има риск човечеството да пострада от напредъка на дигиталната ера.

Ето и какви са най-мрачните прогнози:

1. Пълна загуба на конфиденциалност

Според много хора това не е проблем, но според последните разкрития, редица нови смарт телевизори могат да записват живота на потребителите и да споделят тази информация с трети страни. Тоест, възможността нашият живот да бъде шпиониран става все по-малко научно-фантастична параноя. Много е възможно скоро да кажем сбогом на нашия личен живот и то завинаги.

2. Постоянна онлайн връзка с работното място

След няколко години можем с носталгия да си спомняме за стандартно работно време от понеделник до петък, от 9.00 до 17.00 часа. Очаква се след време работа съвсем да се натрапи в личния и семеен живот на хората. Все повече фирми вече искат от служителите си те да бъдат нон стоп достъпни и/или на линия. Това е прекалено дори и за хората от т.нар. порода работохолици.

3. Всички данни ще станат дигитални

Повечето малки деца не са виждали никога VHS касета, но знаят какво е флаш памет. Съвсем скоро всяка една информация ще се записва на цифров носител, а не на хартиен.

Тази тенденция е лоша и опасна, защото цифровите данни могат да се изтрият и заличат много по-лесно от тези, записани с молив и химикалка. Замислете се за снимката в дигитален формат и за снимката, извадена на хартия. Втората има много по-дълъг живот. Може би един ден художниците ще рисуват с компютърната мишка, а не с четка?

4. Всичко ще бъде управлявано от машини

Напредъкът в технологиите не е чак толкова добър, тъй като машините вече вършат работата на хората, а пазара на труда се свива все повече и повече. Фактът, че машините изместват хората, като служители и работници не е много оптимистична. Може би след време ще има работа само за хората, които ремонтират и поддържат машините, които иначе са им отнели работата?

Още по темата можете да прочетете в Тialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В турция миналата седмица разрешиха тоалетната хартия