Защо не трябва да планирате живота си

Спонтанността може да ви гарантира по-щастлив живот
22 апр 2015 22:15, Теодора Драгоева
8
Защо не трябва да планирате живота си
Снимка: outnow.ch

Тенденцията в последните години е хората винаги да планират бъдещето си с години и дори десетилетия напред. Още от пубертета децата знаят в каква гимназия трябва да учат, после в какъв университет е добре да попаднат, за да могат да започнат един ден работа в някоя голяма, международна фирма.

Тези подрастващи, а и родителите им, дори не се замислят дали един ден работата в офис ще им харесва. Малко хора в днешно време дръзват да поемат риска и да не планират бъдещето си. Може би това са само онези, които знаят, че ще наследят семейната професия или тези, които са просто мързеливи и не им се учи.

А всъщност планирането изобщо не е толкова наложително. Ето и пет причини защо трябва да живеете по-спонтанно:

1. Можете да откриете коя е вашата страст

Да приемем факта, че вашият мечтан живот не се стече точно като сценария в главата ви – тогава вие ще останете разочаровани. Ако нямате план, то вие ще бъдете свободни да изследвате всяка област в живота, която поискате. Когато решите да тръгнете по даден път, но го направите спонтанно, то значи това е вашата вътрешна страст, а не това, което някой друг е решил и планирал за вас (родителите ви, например).

2. Няма да се страхувате от провал

Ако вашето семейство иска да станете лекар и съответно ви готви за медицински университет, то вие ще се чувствате зле, ако се провалите на изпитите, особено ако медицината не ви е страст. Но, ако решите сами какво да правите, без чужд натиск, няма да изпитвате чак толкова голям страх от евентуален провал.

Още по темата можете да прочетете в Тialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.