"Забавното лятно четене" зарадва децата в Пловдив

Кампанията продължава своето национално турне
0
"Забавното лятно четене" зарадва децата в Пловдив
Снимка: Az-deteto.bg

Кампанията „Забавното лятно четене“ продължава своето национално турне и поредният град, който посетихме беше Пловдив. 

Срещата с малките ни читатели се случи в книжарница „Сиела“ в Мол Пловдив, където се видяхме с над 50 деца от 3-ти и 4-ти клас и техните учители.

Традиционно в началото на срещата главният редактор на сайта Az-deteto.bg Мария Дуковска разказа на децата за инициативата „Забавното лятно четене“, представи посланиците на кампанията и тяхната цел да популяризират и насърчат детското четене.

Специалните гости на събитието бяха г-жа Васка Тонова, завеждащ детския отдел в Регионална библиотека „Иван Вазов“ и писателят Иван Раденков, който е тазгодишният ни посланик на четенето.

Г-жа Тонова отправи кратко приветствие към присъстващите деца, като ги поздрави за завършването на учебната година и им пожела да се включат активно в кампанията „Забавното лятно четене“, състезавайки се за наградите в категориите „Най-четящ град“, „Най-четящо училище“ и „Най-четящо дете“.

„Пловдивските деца четат, и то много. Те са непрекъснато на таблетите и компютрите, пишат и четат съобщения, те наистина четат много. Просто трябва да ги насочим в правилната посока“, сподели г-жа Тонова в приветствието си към гостите.

Тя с радост прие книгите, които кампанията и нейните партньори книжарница „Сиела“, издателство „Ентусиаст“ и лично Иван Раденков дариха на детския отдел на регионалната библиотека.

Другият специален гост на събитието ни, Иван Раденков, също поговори с децата и им разказа в какво всъщност се състои неговата работа като детски автор. Показа им своята поредица книжки за татковци „Унки Марлюнки“ и им прочете откъс от една от тях.

Писателят им показа и сайта, посветен на поредицата – knigazatatkovci.com, на който е качен аудио вариант на книжката и всеки може да я слуша безплатно.

Той завърши представянето на книжките си, като им пожела да четат много и да се забавляват с любимите си книжки.

Катрин Иванова от Investor пък представи онлайн читателския дневник и разигра кратка викторина с децата, разпитвайки ги за любимите им книжки.

Оказа се, че момчетата в Пловдив са много по-активни от момичетата и се включиха с голямо желание във викторината, бързайки да отговарят на всеки зададен им въпрос.

Сред най-четените и любими книги на децата се оказаха фентъзи романите като „Властелинът на пръстените“, „Хобит“, „Хари Потър“, както и класиката на Роалд Дал „Матилда“.

Срещата завърши с най-приятната част, а именно подаръците, които организаторите бяха подготвили за всяко дете. Ето как премина поредното събитие от националното турне на „Забавното лятно четене“.

Следващите градове, които кампанията ще посети, са Дупница и Благоевград на 10 юни. и Перник на 11юни. Очаквайте ни там!

Кампанията се провежда с корпоративното съдействие на ЧЕЗ България и институционалното партньорство на Министерство на образованието и науката, Българска библиотечно-информационна асоциация, Фондация „Глобални библиотеки – България“, UNICEF, „Заедно в час“, издателство „Ентусиаст“ и книжарници Сиела.

Проектът се съфинансира от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2015 г.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари