Защо трябва да се научите да прощавате?

Носи облекчение и отваря вратата за по-светло бъдеше
16 авг 2015 22:42, Теодора Драгоева
27
Защо трябва да се научите да прощавате?
Снимка: outnow.ch

Прошката може наистина да ни направи по-щастливи, без да го осъзнаваме. Ние всички сме били ощетени в живота си по един или друг начин, били сме предавани, унижавани, наранявани, подвеждани и т.н. Прошката обаче, може да ни излекува и да ни освободи от вътрешнитге ни негодувание и гняв.

Ето и 20 неща, които трябва да знаете за процеса на даване на прошка:

1. Не забравяйте, че всички ние сме хора и грешим и за това трябва да бъдем състрадателни един към друг.

2. Прошката е акт, а не е мисъл, чувство или дума. Човек трябва да направи съзнателно усилие, за да прости наистина.

3. Прошката е егоистично действие. Ние си мислим, че прощавайки на някого, той ще се почувства по-добре, но истината е, че по-скоро ние ще се почувстваме по-добре.

4. Ако не простим, ще останем гневни. Ако не направим съзнателен избор да простим, ние ще таим негодуванието в себе си и рано или късно ще избухнем като вулкан.

5. Прошката означава по-добро бъдеще за нас. Да простим, означава да забравим лошото от миналото си името на по-добро бъдеще.

6. Прошката ни помага да приемем и да си признаем даден проблем.

7. Ако не простим, ние ще продължим да бъдем закачени за миналото си, а това ще ни прави нещастни.

8. Прошката ни прави по-мъдри. Чрез нея ние успяваме не само да си признаем даден проблем, но и да вникнем по-дълбоко в него.

9. Прошката ни помага да забравим лошото и ни дава нов старт в живота. Чрез нея ние забравяме значението на трудните инциденти в живота си.

10. За прошката не е нужно извинение - стига да искаме можем да простим на всеки.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
до 22 преди 8 години
Разбира се, че не съм простила на простаците, които умишлено са ме наранявали. Това означава, че те са ми напълно безразлични до момента, в който не се появят и не си поискат това, което им дължа-да им върна точно толкова, колкото те са ми дали. Това не ме прави най-нещастният човек на света, защото аз не живея с мисълта за тях, а смисълът на живота ми не се свързва нито с тяхното присъствие или отсъствие, нито с недоразвитите им същности, които е трябвало да срещна, за да знам, че ги има.
20
3
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Тази жена или този мъж, които не са се научили да прощават са най-нещастните хора на света. И много жалко за тях.
19
3
 
0
 
! Отговори
до 18 преди 8 години
Хубаво си го написал/а, обаче, за да се измъкнеш от позицията на жертвата,да минеш отвъд това привличане на нараняващи те хора, което обикновено става подсъзнателно, да си простиш, за нещо, което не помниш съзнателно, но трябва да го изживееш...,за да се случи това всеки има нужда от помощ. Обикновено е външна. От човек. И сега. Когато ти си този помагащ външен Човек и те обиждат и те лъжат по най-грубия начин в един момент-спираш да помагаш и трябва на теб да ти се помогне. Тогава си щастлив.
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако нямаш друг избор и не можеш да отмъстиш но искаш все пак да си запазиш гордоста и честа какво ти остава освен от куртоазия да простиш.Иначе си признаваш -"да аз съм неспособен,слаб и обичам да ми причиняват зло" - това по-добре ли е ?
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИванЗамислих се над това, което си написал и стигнах до извода, че в случай като този бащата трябва да помоли за прошка детето си, а не то да му идва на крака, за да му прощава.Но от гледна точка на религията може би нещата стоят по друг начин.
16
1
 
2
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Наскоро научих че идин свещенник е убедил едно момиче да прости на баща си който е в затворазатова че е убил майка му.Момичето от 2 годишно живее по домовете,посещава църквата да търси някаква утеха и отива в затвора със свещенника и прощава на баща си за съсипания си живот.
15
0
 
5
 
! Отговори
ВАЛЯ преди 8 години
Как се прощава на човек който ти е направил живота черен и то само за това че не те харесвабез да си му сторил нещо лошо и човек който в лицето ти казва:" да умреш и ти и децата ти".
14
0
 
2
 
! Отговори
! преди 8 години
"Уж изглеждаш много благороден, би трябвало да се чувстваш по-добре, но на практика отнасяш всички негативи."Тук истинска прошка не се е случила. Има лъжепрощаване. Виж коментарите ми по-долу. Просто в този случай си си въобразил, че си простил и се успокояваш, че онзи отсреща ти поисква прошка, а той просто те е изманипулирал, за да продължи да си действа по същия начин. Затова усещаш "негативи" в теб. В такъв случай трябва да станеш безразличен. Всичко е загубено там. Масовите случаи са така.
13
0
 
2
 
! Отговори
! преди 8 години
до 13, о, но моля ти се, ти знаеш ли, че има хора, които за всеки случай, за да бъдат търпяни и да им се прощава, за да продължат да си правят каквото си поискат и да продължават по старому, знаеш ли че тези хора се бракуват и съвсем успешно успяват в живота да си намерят обвързани за тях психически увредени боксови круши, по които да си млатят с думи или чисто физически. Евала! И това го наричат любов и се гордеят, че са намерили амсалачката или глупакът, който да ги търпи! Хитро е! Браво!
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прошката и непрекъснатото правене на компромиси са силно надценени.Уж изглеждаш много благороден, би трябвало да се чувстваш по-добре, но на практика отнасяш всички негативи. Ако изхвърлиш въпросния човек от живота си си струва да забравиш, но да простиш и всичко да си продължава по старому... няма смисъл.
11
0
 
1
 
! Отговори
Доизясни се преди 8 години
До БУНТЧЕКато пишеш "досега", какво точно имаш предвид? Сигурно тези, които преди 70 години узурпираха политическата власт, а преди 25 г. я трансформираха в икономическа?Или онези, които дърпат конците на световните процеси и се опитват да ни внушат да не вярваме в мащабни конспирации?А може би имаш предвид узурпирането на власт в някоя фамилия - от по-нахален баджанак, балдъза, етърва, брат или сестра? :)
10
0
 
1
 
! Отговори
! преди 8 години
Прошката е свързана с олекване, очистване, превръщане на негативна енергия в позитивна, освобождаване на мъката, преодоляване на болката, за която лечителите са двама. Един наранен човек не може да се излекува сам от нещо, което друг му е причинил. Той може да забрави и да пусне болката по трасето, която, ако не е преобразувана се връща или към нараняващият или към нараненият. Тя няма къде да отиде, защото си има дом и си го намира идеално като магнит: отива и се носи винаги по кръв.
9
0
 
5
 
! Отговори
! преди 8 години
Прошката се дава САМО на човек, който е разбрал, че сте били наранени (казали сте го явно и не сте мълчали като камъни с наивното вярване, че онзи отсреща ще се усети) и който напълно е осъзнал, вътре в себе си, защото има някаква съвест (нещо, което липсва много в днешните времена), че трябва да поиска прошка от Вас гледайки очи в очи. Това е прошката. Всичко друго, което минава под названието "прошка", в което някой от героите липсва:нараненият или нараняващият се нарича...лъжепрощаване.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прошка - да, но само след възмездие!
7
0
 
5
 
! Отговори
БУНТЧЕ преди 8 години
Прошка - след плащането - на всички вреди от анти-управлението им до сега - до девето коляно. Ще стане след революцията /освободители няма/.
6
0
 
7
 
! Отговори
do 6-i преди 8 години
Absoliutno si prav I sum saglasen s teb,horata ne priznavat pro6kata,prostish na nqkogo,zapo4vat podigravki I nakraq vseki ti se prismiva,nakraq I nai blizkite ti rodnini se otmqtat ot teb,taka 4e,ne davaite nikakva pro6ka na nikogo,dori na onq svqt. Kazvam go ot li4en opit
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прошката е самоубийствен акт. Никакъв егоистичен акт не е, както се опитват да го представят ! От прошката прощаващият губи част от себе си, а при следващите прошки и себе си. Щом са ти захапали пръста ще ти захапят и цялата ръка, а после и главата - гаранция ! Затова трябва да бъдат спрени навреме, чрез непрощаването. Иначе може да е късно вече за самоотбрана. Парадоксът или по-точно истината е, че този на когото уж се налага да простите никога не заслужава прошка !
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прошката не значи че този човек ти е повече приятел и го виждаш !
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Sorry за повторението,но такъв безочлив призив към овчедушие ме потресе.Аман от социални инженери!
2
7
 
14
 
! Отговори
No mercy преди 8 години
Защо не бива да прощавате:Защото губите връзка с реалността;Не позволявате на сгрешилия да осъзнае грешката си;Губите обратната връзка върху контрола на живота си;Рискувате да загубите контрол над живота си;Позволявате на другите данви стъпчат.