Казваме ДА на щастливото детство и се учим как се прави рожден ден

Деца от Центъра за обществена подкрепа във Велико Търново за пръв път празнуваха рождения си ден
31 авг 2015 14:54, Мария Дуковска
1
Казваме ДА на щастливото детство и се учим как се прави рожден ден
Снимка: SOS Детски селища

Деца от проектa „Подай ръка – мобилни екипи за подкрепа на деца и семейства в общността“, изпълняван от Центъра за обществена подкрепа във Велико Търново към SOS Детски селища България и деца от улица „Д.Найденов“ във В. Търново едновременно празнуваха и учеха къде и как по света се отбелязват рождените дни.

Ники и Нели, Ваня и Митко, Ели и Марая досега не са празнували рождените си дни. По една или друга причина. Разбира се, знаят си датите на раждане, знаят, че на такъв ден децата трябва да имат торта. И толкова.

Целият екип на проекта превърна един августовски ден в неповторим рожден ден за всички 17 деца, които дойдоха - от квартала, от Ресен, от Ново село. Децата едновременно учеха и се забавляваха. Научиха, че древните египтяни били първите, които започнали да празнуват рождените дни, но това право имали само фараоните, царете и техните наследници - единствено от мъжки пол. Научиха, че днес всички жители на Англия, доживели до 80, 90 или 100 години, получават поздравително писмо лично от самата кралица. Научиха, че в Латинска Америка най-тържествено се празнува 15-ия рожден ден на момичето в семейството и тогава то танцува първия си валс - в началото с баща си, а после с приятели.

Научиха, че в Северна Африка рожденият ден се празнува само два пъти през живота - веднъж при раждане и веднъж на 52 години, когато се достигне възрастта на пророка Мохамед, а най-ощетени са децата в Япония, които имат рожден ден на 3, 5 или 7 години, но е един за всички деца и може изобщо да не съвпадне с истинската, лична дата на раждане. Научиха, че на рождениците в Холандия намазват носовете с масло, за да се хлъзнат неприятностите и да изчезнат. И още, че е хубаво на рождения си ден да благодариш на този, който те е отгледал.

След това децата изработиха свои шапки, за да посрещнат празника - островърхи, кръгли, украсени с ленти или цветни топчета. Играха лимбо, търсиха скрит в кутия подарък, състезаваха се по нестандартен начин - танцувайки за определен стол. Искрени бяха и емоциите на родителите от квартала, които водеха още и още малки деца. Те се смяха и насърчаваха игрите. Разбира се, всички ръкопляскаха на тортата със седем свещички - седем, защото Центърът за обществена подкрепа във Велико Търново към SOS Детски селища България навърши седем години през март 2015г.

„Да ви има, да ни радвате и да продължавате да ни показвате как да разбираме децата си“ – пожелаха ни родителите, защото празниците и рождените дни са за всички деца – без значение от пол, възраст, религия или етнос.

Имената на децата са променени с цел защита на личните им данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Ели преди 8 години
Браво! Чудесна инициатива! Децата са богатство!