Митовете, свързани с търсенето на работа

На какво по темата не трябва да вярвате?
5
Митовете, свързани с търсенето на работа
Снимка: outnow.ch

Повечето хора са наясно с процедурите в процеса на търсене и наемане на работа.

Кандидатите обаче често следват "правила" и се уповават на някои схващания, които могат да ги потопят в песимизъм и да затруднят шанса им да си намерят работа.

Ето защо е добре да не вярвате сляпо на думите и опита на хората около вас, а да гоните мечтаната позиция със зъби и нокти до дупка.

Ето и 5 от най-големите митове в процеса на кандидатстване и наемане на работа:

Мит 1: Всички свободни позиции са публикувани в сайтовете за работа

Това съвсем не е така. Много работодатели отказват да пускат открити обяви, тъй като не искат да губят време в преглед и отсяване на стотици кандидати, повечето от които вероятно ще са само загуба на време.

Вместо това те правят собствено "разследване" и се опитват да вербуват експерти от други компании или наемат HR-фирми да им намерят желания кандидат. Има и случаи, в които конкретна фирма няма свободна позиция, но шефовете остават силно впечатлени от дадена личност и създават такава, само и само за да я привлекат в компанията. Ето защо освен да попълвате формите в сайтове за запознанства е хубаво да пишете лично (и да изпратите портфолио) на компании, които ви вълнуват, както и да се свържете с някои HR-фирми, които могат да попаднат на клиент, отговарящ на вашите изисквания и вие на неговите.

Мит 2: Никой не чете мотивационното писмо

Мотивационното писмо е доста подценявано от кандидатите за работа. Често те използват клиширани формулировки, което обаче далеч не е в тяхна полза.

На практика мотивационното писмо цели да покаже защо вие сте най-подходящият човек за позицията и да ви представи в една "по-лична" светлина, извън стандартната таблица, която представлява CV-то. Не се съмнявайте, че едно искрено и оригинално мотивационно писмо може да ви помогне да заковете желаната работа, така че бъдете вдъхновени!

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
5
 
! Отговори
стефчо преди 8 години
извикайте митоловците от калифорния, за да докажат как със 20 лв дневна заплата се гледа семейство и се живее?
2
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Най-големият мит е, че изобщо има работа, а че ще я намерите, и то с желание и по специалността ви, не е мит, а виц :)))
1
1
 
21
 
! Отговори
глупости преди 8 години
Цялата работа е ,че така наречените честни частници наемат някой наистина кадърен само в краен случай за да върши работата на всичките назначени роднини и калинки пък ако стане и за без пари мед им капе от сърцето . Затова разбиращите и можещи хора предпочитат терминал две отколкото унижението да работят на дерибеи.