Кои са рисковите фактори за инсулт при жените?

Бременност и раждане са сред тях, вижте и останалите
22 яну 2016 09:52, Михаела Лазарова
5
Кои са рисковите фактори за инсулт при жените?
Снимка: freeimages.com

Знаете ли, че инсултът подсказва за себе си не само с класическите симптоми на състоянието? Инсултът е остро нарушение на кръвообращението в мозъка. Нещо повече, заболяването засяга както двата пола, така и хора в по-млада възраст.

Според статистики жените са изложени на по-голям риск от инсулт в сравнение с мъжете. Също така при тях се проявяват симптоми, които по-често биват подминавани, което увеличава и риска от смъртност.

Ако досега се приемаше, че рискът от инсулт се увеличава след 50-годишна възраст, то в последните години изследванията показват, че инсултите поразяват и млади жени, ненавършили и 30 години. Кои са едни от най-честите рискови фактори, освен наднорменото тегло, фамилната анамнеза и проблеми със съсирването на кръвта?

Мигрена с аура

Жените страдат много по-често от мигрена в сравнение с мъжете. Мигрена с аура се определя като типично мигренозно главоболие, плюс наличието на нарушение на зрението, едностранно изтръпване, едностранна слабост, трудности при говорене.

Последни изследвания сочат, че жените страдащи от мигрена с аура са изложени на по-голям риск от инсулт. Ето защо, ако страдате от мигрена или чести главоболия, не подминавайте този проблем, а се консултирайте с лекар.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
а така преди 8 години
Сега внушавай на хората как да получат инсулт-да ги тревожиш с такава статия е също един от начините.
4
0
 
2
 
! Отговори
м сестра преди 8 години
не плашете хората с глупости! мигрената е на периферното кръвообращение не е задължително да има връзка с инсулт!хипертонията , и други изменения са водещи, не и мигрена! пак дрънкате небивалици, кой ги пише тия статии да хипохондрясвате народа?
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Темата не е за подценяване. Преди по-малко от месец бях в болница заради внезапна загуба на зрението на едното око и изтръпване на ръката и половината от езика от същата страна. Оказа се мигрена с аура и за пръв път през живота си се радвах на пристъп на мигрена. Отне ми повече от 12 часа да си възстановя напълно контрола над тази половина от тялото. Беше ми обяснено, че при такива симптоми се звъни на бърза помощ НЕЗАБАВНО.
2
3
 
3
 
! Отговори
хм преди 8 години
Значи повечето фактори ги имам-мигрена с аура,изтръпване на ръка, внезапна сънливост -ако съм много изморена-напрово си заспивам..И това с години. Обаче- досега не съм се гътнала с инсулт. Тъй като нямам високо кръвно, а според мен-това е водещ фактор.Така ,че вземайте си по аспиринче от време не време и да не ви пука.
1
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наличие на мозък?Ако има може да има и инсулт.