Как да заглушите критичния си, вътрешен глас?

И да спрете да се съмнявате в силите и способностите си
25 яну 2016 21:10, Теодора Драгоева
4
Как да заглушите критичния си, вътрешен глас?
Снимка: outnow.ch

Много хора водят вътрешен диалог със самите себе си, който понякога може да им попречи да достигнат пълния си потенциал, особено ако в този диалог има негативизъм.
В тези „частни разговори“, човек обикновено критикува сам себе си или прави отрицателни прогнози за бъдещето си, което е саморазрушително.
Ако сте склонни да бъдете прекалено критични към себе си и постоянно да се съмнявате в силите и способностите си, то предприемете стъпки да промените тази своя нагласа.

Ето и пет начина как да укротите критичния си вътрешен глас:

1. Обръщайте внимание на мислите си.
Ние обикновено свикваме с нашите собствени мисли и не обръщаме внимание какви са точно те и как ни действат на психиката. Затова обърнете внимание на това, което мислите за себе си и когато сте твърде критични – сетете се, че всъщност преувеличавате и че сте предубедени и нещата не са точно такива.

2. Спрете да мрънкате.
Когато направите грешка или сте имали лош ден, може да се изкушите цяла вечер да мрънкате и да се оплаквате (дори сами на себе си), а това ще ви накара да се чувствате още по-зле и няма да реши проблема ви. Затова просто не губете времето си в подобни дейности, а направете нещо, което да ви разсее. Измислете си приятна активност – като разходка, спорт, концерт, подреждане и организиране на дома и т. н., за да спрете критичните мисли, които нахлуват в главата ви.

3. Запитайте се какъв съвет бихте дали на свой приятел.
Човек е склонен да бъде много критичен към себе си, но към приятелите си е по-мек в оценките. Затова се дръжте към себе си като към най-добрия си приятел. Бъдете по-състрадателни и се окуражавайте, вместо да се порицавате.

Още по темата можете да прочетете в Тialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как да заглушите критичния си, вътрешен глас? С Ракия!!!