Защо е важно да прощаваме и на враговете си?

Да простиш означава да се освободиш
20 окт 2016 08:00, Михаела Лазарова
15
Защо е важно да прощаваме и на враговете си?
Снимка: outnow.ch

Едно от нещата, които научаваме като деца е, че трябва да се прощава. С годините забравяме за тази сила на характера и така и не я развиваме.

След ситуация на спор, когато някой ни е наранил, ние изпитваме единствено гняв. Търсим начин да отговорим и обикновено постъпката ни ни въвлича в един порочен кръг. Трудно прощаваме на близките си и още по-трудно на колеги, познати, непознати. Защо е важно да прощаваме и на тези, които не заслужават доброто ни отношение? Ето няколко добри причини.

Помага ви да продължите напред

Неприязън, злоба, презрение... Емоции, които често изпитваме към някого, който ни е наранил. Съхраняването на подобни емоции, тяхното „отглеждане“ само ни кара да запазим болката в себе си.

Постоянно мислим за събитията, които са ни се случили и тези мисли ни нараняват отново и отново. Това пречи да се съсредоточим върху положителни неща и емоции и да продължим напред.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той е направил нещо за момента, защото е сметнал за добре. Прошката не е за него, а за самия теб! Когато простиш не означава че приемаш, направеното. Изчистваш, себе си от болката и гнева.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За онези, които изпитват непрязън, болка и обида към друг човек. Отпускате се! Мисловно извикваш онзи човек, който те мъчи, така дълбоко. И разкъсва душата ти от болка и обида. Представи си, че същия този човек е обвит с лъчиста светлина. Нормално, предизвика в теб силен, гняв, ярост, болка обида. Изхвърляй натрупания гняв с тренинга. Дотогава, докато погледнеш същия, този човек и хората, около себе си с друг емоционален заряд. И да простиш.
10
0
 
4
 
! Отговори
Escorpio преди 7 години
Смажете гадината при първа възможност. Другото са ала-бализми. Да си знае, че разни там игрички не минават. Колкото по-изкусно и оригинално е възмездието, толкова по-сладко. И най-добре е след години, когато тинята си мисли, че всичко е преминало. Не, не е, за това време само са се натрупали лихви. Да, не трябва да се самонаказваш заради чужди постъпки. Просто си имай едно на ум за някои хора и когато дойде подходящит момент, а той винаги идва, просто действай с хладен ум и чиста съвест.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако никой не ти поиска прошка, извинение за това, че е сгрешил не е нужно да се прощава.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 7Човек, обича първо себе си. Когато прави компромис, първо започва от себе си. След, това се примирява и прощава със сетни сили. Трудно се прощава, ако човек ти е отнел от времето, дните най-хубавите години. Но, ако не простиш.. т. е не забравиш, ставаш"затворник в собственото си тяло". Да таиш яд, гняв към някого е все едно да се обречеш, цял живот на смут и огорчение. Забрави! Просто, никога не се случвало. И проблема, автоматично изчезва.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Простих един път. Държах се човешки и добронамерено въпреки раната. За пореден път се правех, че не виждам, докато накрая след всичките добрини ми подля вода по най-долният начин. Извода-не мога да простя повече. Моята грешка - искренно, безприкословно отношение. Мисли за себе си и помагаи дозирано и не на всеки. Някой хора не разбират от добро. Дал си си последният залък и после ти се изплюва в лицето при това най-нагло. Мерси от такива хора.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 4Авторката не се обосновала в тази посока. Да простиш, означава да забравиш. Забравяш, обидата, болката. Забравиш ли, никой не е в състояние да стигне до теб,за да те нарани, отново. Така ти изтриваш, човека от съзнанието си. А той изчезнели оттам, проблема се премахва. Докато, сдържаш яда си към този човек, се самоизяждаш от болка и обида. И не си помагаш, особенно.
5
0
 
2
 
! Отговори
Може да простиш само преди 7 години
тогава, когато, след като анализираш ситуацията, си стигнал до извода, че човекът, който ти е навредил, е имал някакво основание. Може да е защитавал интересите си, може да си го засегнал неволно, може да се е почувствал застрашен.Затова, първо трябва да поговориш с него, за да изясните отношенията си и чак след това да кажеш"Прощавам ти, аз не прецених тогава правилно ситуацията."Но безкритично да се прощава всичко? Това е глупаво и опасно. Освен ако целта на тези съвети е да се възпитат овце
4
0
 
2
 
! Отговори
Нелогично е преди 7 години
Много хубаво звучи написаното, обаче на автора не му ли идва на ум, че когато онзи, който ти е враг, разбере, че си му простил, той ще изтълкува това като сваляне на гарда.Един пример. Някой ти е навредил просто така, от злоба, без да има повод и без ти да го заплашваш или конкурираш с каквото и да е. И тогава, вместо да отреагираш, ти му прощаваш!Какво ще направи тогава злобното същество? Ами ще продължи да ти вреди, мислейки, че възмездие няма да има!
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интелигенция ли ми то ако е интелигентно ще се обади за кафе ако е истинско *** то си свикнало на друга линия явно там отношенията се на друго ниво за тях винаги сме втора цетка така да е смешници може сам да ходя *** втора цетка няма да бъда поздравям ги със песничката на спенс-писна ми
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ба че и такива ли селяни има доде я докара тая държава кво ме учудва да не се окажат будали на някои си мислим че живеем в средата на демокрация то при тия морала е заврян от тях цялата ни държава изрева и време боико да ги махне до един из малките градове това нее държава просто ***
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да попитам оня снощи де ми мрънка тоя кво имал кво ме интересува тои пък могъл имал всеки може ми тои кво има за тия години номера и лъжи и като лъже другия път си мисли че некои му верва мили ми приятелию лъжеш себе си а не мен а то да си само ти има няколко такива неисе вие си.знаете показвате си простотията с лъжите но когато признаете хората равен сравен тогава ще ви сметна за приятели дотогава по пътя