Как да се предпазим от замърсяването във въздуха?

Ползвайте маска за лице или пък много плътен шал
12
Как да се предпазим от замърсяването във въздуха?
Снимка: Reuters

Замърсяването на въздуха в големите градове е факт. То е причина за десетки хиляди заболявания и смъртни случаи. У нас, оказва се, замърсяването на места е в пъти по-високо от средното допустимо, което многократно увеличава риска от сериозни и животозастрашаващи здравословни проблеми.

По данни от платформата за измерване на индекса на замърсяване на въздуха в различните райони на света aqicn.org, столичният квартал "Надежда" е един от най-застрашаващите здравето на населението.

Още по темата

Кварталите "Дружба", "Павлово" и "Красно село" също попадат в злощастната класация.

Не само живеещите в тези райони са засегнати от замърсяването на въздуха. Вредните частици се разнасят из цялата страна, образувайки смог над най-големите градове с по-гъсто население.

Решения има, някои европейски столици показват добри примери и практики, водещи до положителни резултати, от които бихме могли да почерпим идеи за справяне с проблема. А дотогава вижте какво можете да направите в ежедневието си, за да предпазите здравето си от замърсяването във въздуха.

1. Препоръчително е преди да излезете от вкъщи да се информирате за нивата на замърсяване във вашия район. Те могат да се проследят в реално време на платформата за изчисляване на индекса за качество на въздуха aqicn.org. Вече има и разработени мобилни приложения за изчисление на замърсяването на въздуха. Можете да се възползвате и от някое от тях.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
5
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Избираш си да живееш в град, където не се отопляват с твърдо гориво и няма да имаш проблеми с чистотата на въздуха.
8
2
 
7
 
! Отговори
Фазан от запаса преди 7 години
Фините прахови частитци, които всъщност са проблем на замърсеният в София въздух, трудно се филтиррат дори с индустриални филтри, какви шалове, какви маски, защо заблуждавате хората!?!Евентуално, ще ви свърши работа противогаз с външен дихател, онези от времето на БНА, с дихател БСС-МО-4У , лицева част ШМ-41М и хопкалитов патрон, който се завива в горната част на дихателя, за филтриране на въглоредния окис(CO).
7
2
 
7
 
! Отговори
Ednokratnaupotreba преди 7 години
Izgariame sofia i vazduhat stava pak chist.
6
0
 
15
 
! Отговори
Миене бре преди 7 години
Тъпичък съм, ама не требе ли, да миеш улиците, за да ти е чисто.Мръсотията, дет я гледам е от: непоставени добре шахти. Улиците не са под наклон. Тротоари са мръсни до 1 метър от кофите, заради разхвърляни торби от клошарите.Улиците г-да общинари се мият, не фини прахови, ами цели камъчета са впити като кърлежи в грайферите ми. Фекалиите на непочистващите кучкари. В момента вървим върху фекални локви, фасове и разпилени миризливи ферментирали от кофите ***.За кеф черни мазни петна от коли
5
3
 
12
 
! Отговори
Край преди 7 години
Купуваш вехт GL или Q7 или Ленд круизер 100 или ес класа или А8 /според вкуса/. Зимаш го дизелак та да не харчи много, махаш катализатори, филтири и пр. пречки пред пълното щастие. Регистрираш го като товарен та да ти е 10 лв. данъка и почваш да се возиш из София. Паркираш го на тротоара - нищо че е към три тона. Така си баровец и всички те уважават мнооо. Така си правиш и въздуха.
4
0
 
12
 
! Отговори
По-лесен вариант преди 7 години
- Как да се предпазим от замърсяването във въздуха?- Спрете да гласувате за Фандъкова и нещата ще се оправят. Да вдигнеш цената на градския транспорт, когато строиш метро и се очакват огромни задръствания е признак на нисък интелект.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре разбрахме вече че няакви пари ще се усвояват по някаква програма и ни подготвят тука че уж ше взимат мерки.......ай сиктир вече от лъжи, дрме и на общината за въздуха
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ползвайте скафандар вместо чист въздух
1
0
 
18
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Имам един стар противогаз с няколко филтъра, ако тръгна с него как ли ще изглеждам :)