Как индийските лекари по Аюрведа избират лечението на пациента?

Тонусът на мускулите може да се определи по допир, походка и стойка
Обновена: 3 апр 2017 09:21 | 3 апр 2017 09:19,
2
Как индийските лекари по Аюрведа избират лечението на пациента?
Източник: Reuters

Аюрведа може да се разглежда по различни начини. Тя е древна индийска медицина на над пет хиляди години, която лекува всички болести. Но тя е и философия, и начин на живот за много хора, без значение дали го разбираме или не.

Знаете ли каква е разликата между Аюрведа и това, което у нас хората масово правят?

Повечето хора у нас с нездравословен начин на живот вървят неотклонно по пътя към болестите и когато се докарат до тях, започват да ги лекуват. При Аюрведа посоката е наобратно - човек се отдалечава от болестите, защото се премахват причините за тях.

Като медицина Аюрведа се е зародила, когато древните индийски мъдреци са започнали да търсят "пътя към идеалното здраве" - да се създадат условия  за най-пълно разгръщане на духовните им търсения, както те го наричат.

Защото за тях всичко е възможно и човек може да постигне всичко, но само ако е здрав. Идеята на Аюрведа за дълголетие е поне 120 години на базата на здравословен начин на живот.

Както споменахме, Аюрведа лекува какви ли не болести на всички системи на организма при възрастни и деца. В медицинската си част тя е наука и система за физиологично здраве в единство с духовно равновесие.

У нас вече  може да се намерят аюрведа центрове с индийски екипи от автентични аюрведа лекари и терапевти. В тези клиники лечението е природосъобразно, тъй като се определя от въпросните екипи. То е съпроводено и с препоръки за здравословен начин на живот. Това включва план за психологическа нагласа, режим на работа и почивка през деня, физически дейности, лесни процедури вкъщи.

Сред методите за възстановяване на духовното равновесие са повишаване на увереността, подобряване на на интелекта, осъзнаване на проблема, както и какъв път се предприема за отстраняването му. В лечението се използват обливания, масажи, сауни и други процедури с лечебни масла и билки за външно прочистване на организма. То се съчетава с вътрешно прочистване чрез слабителни и очистителни терапии.

Става дума за два метода - Пурвакарма и Панчакарма, които са признати и от Световната здравна организация. Този детокс на тялото е необходим заради нездравословния начин на живот, довел до болестите чрез натрупването на токсини.

Тези токсини се наричат "Ама" - лепкава субстанция, която затруднява функциите на организма и от която той не може да се изчисти сам. Детоксът на тялото се съчетава с аюрведа хранене, йога и релаксация, както и други процедури, предписани от аюрведа лекаря.

Трябва специално да се каже, че комбинациите от всичко това, съставени от доктора, са строго индивидуални за всеки пациент и не могат да се прилагат на друг човек, все едно са универсални.Това е така заради персоналните особености - общо здравословно състояние, вид и степен на болестта, телесен тип на пациента.

Те се преценяват от аюрведа лекаря при диагностиката. Тя също е по древни методи. Квалифицираните специалисти умеят да разчитат по пулса, по повърхностна температура, състояние на косата, тонуса на мускулите и сухожилията, който се определя с допир, походка, стойка и т.н.

Нещо повече, може дори да се открият енергийни дисбаланси, по които да се предвиди наближаващо заболяване, което още няма симптоми. И да се предотврати, разбира се. Това прави Аюрведа полезна и като профилактика за ранно откриване на заболявания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Мари преди 6 години
В България няма аюрведа -лекари.Има самозванци,които се възползват от страданието на хората.Аюрведа е първата медицина в света,описана в Чараки Самхита.Аюрведа е начин на живот.Кой ни учи как да живеем здравословно, Никой!? Здравето ни е най- огромният БИЗНЕС! Рекламите,големите хипермаркети с излишна и отровна храна и т.н.Живота ни не се състои в това, колко сме напълнили огромните колички в огромните магазини.........
2
1
 
3
 
! Отговори
шматка преди 7 години
До 1Щом има балъци ще има и тарикати.Това е по скоро начин на живот а не медицина.Въпроса е доколко можем да водию такъв начин на живот
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аюрведа е забранена в повечето държави, това не е медицина!Коя медицина ще рекламира гълтането на живак??