Как да отговорите на някои смущаващи въпроси, задавани от децата?

За детето е от изключителна важност да получи отговор на въпросите си
10 май 2017 13:15, Михаела Лазарова
2
Как да отговорите на някои смущаващи въпроси, задавани от децата?
Снимка: outnow.ch

Понякога децата задават въпроси, на които родителите се смущават да отговорят или им отнема много време, докато измислят подходящ отговор. Но за детето е от изключителна важност да получи отговор на въпросите си, и то от най-големия авторитет в живота му – неговите родители.

Друго важно нещо в такава ситуация е, че децата не обичат да им се присмиват на въпросите или пък да станат обект на шеги. Колкото и да ви се струват смешни въпросите им, отговаряйте сериозно, въздържайки смеха си. Вижте няколко примерни варианта как да отговорите на някои от най-често задаваните смущаващи и неудобни въпроси от децата.

Откъде идвам аз?

Може би най-често задаваният детски въпрос. На него е важно да отговорите искрено, без да навлизате в детайли. Примерен вариант за отговор:

„Когато хората се обичат, те се прегръщат и целуват. Татко предава от своите клетки на мама и те се събират с тези на мама. Така в корема на мама започва да расте и да се развива бебето. То е съвсем малко и започва да плува в корема. Постепенно почва да расте и един ден, когато няма повече място в корема, се ражда.“

На по-големите деца може да разкажете фактите за спермата и яйцеклетките.

Защо момчетата и момичетата са различни там, долу?

Опитайте се да им обясните спокойно, без да се притеснявате от тази тема. Имайте предвид, че интересът на децата към гениталиите е съвсем естествен.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има книжки за родители по въпроса, още от соца. От френски автори. Не знам дали са преиздадени.